12. 08. 2011.

Kako ukloniti bubuljice?Izbor savršenog tonika, losiona ili kreme protiv akni među tisućama proizvoda različitih brandova može zaista biti frustrirajući. S obzirom da različiti tipovi kože imaju  specifične zatjeve, neadekvatno odabran preparat može čak pojačati upalne procese na koži i uzrokovati dodatne probleme poput isušivanja, ljuštenja, crvenila ili rozacee.
Benzoyl peroxid  je snažni bakterocidni sastojak preparata protiv akni, a brojne kliničke studije u proteklih 30 godina dokazale su njegovu učinkovitost u reduciranju Propionibacterium acnes, bakterije koja živi u folikulama lojnih žlijezda. Ovaj sastojak čisti mrtve stanice kože i eliminiše višak ulja i loja u folikulima, sprečavajući dodatne upalne procese. Posebno je efikasan u kombinaciji s antibiotičkim losionima ili kremama. Koncentracija benzoyl peroxida u raznim preparatima varira od 2,5-10%, a dostupan je u obliku emulzije, gela ili kreme. Njegova primjena u visokoj koncentraciji može izazvati prolazno crvenilo, suhoću i ljuštenje kože, pa se područje zahvaćeno aknama mora tretirati veoma oprezno, postupno pojačavajući koncentraciju ukoliko niža koncentracija ne pokaže rezultat. Tretiranje akni benzoyl peroksidom preporučuje se tinejdžerima i osobama s masnom kožom. Ukoliko imate iznimno osjetljivu ili isušenu kožu, benzoyl peroksid koristite samo direktno na upaljenom području. Prilikom terapije benzoyl peroksidom koža postaje osjetljivija na negativan utjecaj sunčevih zraka stoga je obavezno korištenje hidratantne kreme sa srednjim ili visokim SPF faktorom (15 i više) čak i onda kada nema sunca.
Salicilna kiselina je beta hidroksilna kiselina (BHA) koja pomaže u eliminaciji mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore te djeluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Salicilna kiselina derivat je aspirina stoga je osobe alergične na aspirin ne bi smjele koristiti. Za optimalan rezultat u borbi protiv akni, koncentracija salicilne kiseline treba biti između 0.5 i 2%, a pH između 3 i 4. U specijalnim slučajevima, dermatolog može ordinirati terapiju salicilnom kiselinom više koncentracije. Proizvodi namijenjeni borbi protiv akni koji sadrže salicilnu kiselinu odgovaraju svim tipovima kože, a posebno se preporučuju osjetljivoj koži kod koje tretman benzoyl peroksidom preiše vagresivan. Trudnice trebaju pripaziti da koncentracija salicilne kiseline u preparatu ne bude viša od 1%.

Nema komentara:

Objavi komentar