05. 09. 2011.

Botoks je novi recept za sreću


Botoks kočenjem čeonih mišića zavarava mozak i sprječava pojavu neugodnih emocija.
Botoks je dosad smatran eliksirom mladosti, ali možda bi mogao postati i novi recept za sreću. Psiholozi su već uočili su da je većina ljudi nakon tretmana botoksom bolje raspoložena, što su pripisivali njihovom zadovoljstvu zbog novog izgleda te pozitivnijeg pogleda na sebe u cjelini. Iako i to vjerojatno igra ulogu, novija istraživanja pokazuju da je mehanizam boljeg raspoloženja nakon injekcija botoksa u svrhu izglađivanja bora popraćen iznenađujućim nuspojavama.

Istraživanje koje je provedeno pod vodstvom psihologa Davida Havasa na Sveučilištu Wisconsin-Madison pokazalo je da injekcije botoksa ublažavaju negativne emocije. Dr. David Havas ispitao je skupinu pacijenata neposredno nakon botoks tretmana, te ponovio ispitivanje dva tjedna kasnije. Tijekom oba seta ispitivanja, zabilježeni su odgovori pacijenata i njihove reakcije na niz izjava. Popunjavanjem upitnika ispostavilo se da su pacijenti koji su primili botoks znatno manje razdražljivi, depresivni i tjeskobni. Iako nije bilo promjena reakcije na sretne događaje, pacijentima koji su tretirani botoksom trebao je duži vremenski period za izražavanje ljutnje ili tuge.

Mimika lica - pokretač emocija

Zvuči nevjerojatno, ali botoks kočenjem čeonih mišića zavarava mozak i sprječava pojavu neugodnih emocija s kojima su spomenuti izrazi lica povezani. Dakle, otklanjanjem 'tužnih' izraza lica botoksom potencijalno je moguće utjecati na raspoloženje. Čak je i sam Charles Darwin, otac moderne teorije evolucije, pridonio pronalaženju ovog recepta za sreću jer je i sam vjerovao da je izraz lica vrlo važan za doživljaj emocije. Isto kao što naš izraz lica ovisi o tome kako se osjećamo, za emocionalni odgovor mozga, pa tako i depresivno raspoloženje je važna i mimika lica.Američki dermatolog Eric Finzi također je proveo malo istraživanje u svojoj klinici u koje su bili uključeni pacijenti sa simptomima depresije. Nakon injiciranja supstance opazio je da je većina pacijenata znatnije poboljšala raspoloženje. Iako je dr. Finzi naveo da je potrebna veća studija da bi se izvukli znanstveni zaključci, uvjeren je u točnost rezultata svog malog istraživanja.

Mrštenje je van mode

Bez obzira na to da li tretman botoksom ima izravan utjecaj na raspoloženje, ili je pak promjena raspoloženja samo sekundarna posljedica botoks tretmana, kozmetički učinak botoksa zajedno s emocionalnim će postupno iščeznuti nakon par mjeseci, zbog čega je tretman potrebno ponoviti da bi zadovoljstvo pacijenta održalo na istoj razini.

Botoks injekcije vjerojatno nikad neće biti potpuna zamjena za antidepresive, ali ako vas botoks tretmani mogu oraspoložiti kad ugledate neposredne rezultate izglađenih bora sasvim je svejedno da li se smijete jer ste sretni, ili ste sretni jer se smijete – ističu liječnici iz Instituta za estetiku
source: she.hr

Nema komentara:

Objavi komentar