01. 02. 2012.

Borba protiv bora

Naša koža svakodnevno je izložena utjecajima iz okoliša, prije svega suncu i zagađenjima koja izazivaju prijevremeno starenje. Načinom života i prehranom također doprinosimo prijevremenom starenju.
Poslije 25. godine starosti počinju nastajati bore oko očiju i usta, a nakon 30-e godine dolazi do opuštanja kože u donjoj polovici lica. Pokreti mimičkih mišića lica kojih ima čak 25 pogoduju nastanku bora.
Nakon menopauze, zbog pada estrogena koža gubi elastičnost, ne može više pratiti mišićne kretnje pa se javljaju bore na čelu, oko očiju i na obrazima.Punašnije osobe izgledaju mlađe
I nagli gubitak težine može naglasiti bore koje nestankom masnog potkožnog tkiva postaju izraženije. Ako malo razmislite, sjetit ćete da punašniji ljudi u licu uvijek izgledaju mlađe jer im je koža zbog masnog tkiva ispod zategnutija. Oni pak, koji naglo smršave, odjednom izgledaju mnogo starije – kod njih bore su izraženije.

Za vanjski izgled kože najvažniji je dermis, središnji sloj koji je građen od kolagenih i elastičnih vlakana te međustanične tvari. Mreža tih vlakana odgovorna je za elastičnost i rastezljivost kože. Međustaničnu tvar čine složeni spojevi bjelančevina i šećera, od kojih je najvažniji hijaluronska kiselina koja veže vodu i odgovorna je za napetost kože.

Nakon menopauze lice gubi potkožno masno tkivo, koža se stanjuje i gubi elastičnost, postaje blijeda, suha i opuštena, smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina, propada međustanična tvar.

Saveznici bora
Dim cigareta i jake sunčeve zrake najveći su saveznici bora. Budući da dodatno stvara radikale, dim cigarete i pojačano aktivira enzime koji razgrađuju vezivno tkivo i time direktno potiče starenje kože. Zato je koža pušaća sivkasta i jače naborana, a cirkulacija oslabljena. Nikotin negativno utječe i na moždane stanice, funkciju bubrega i urološki sustav te uzrokuje sužavanje arterija, što dovodi do otežane cirkulacije.

Neumjereno izlaganje suncu rezultira pojavljivanjem dubokih bora, jačim izražavanjem krvnih žilica te suhoćom kože. što je osoba svjetlije puti, to je veći utjecaj sunca na starenje kože. Za negativan utjecaj sunca krive su UVA zrake koje prodiru do dermisa.
One prodiru i kroz staklo i prisutne su tijekom cijele godine, tako da ne mislite da ste zaštićeni jer ste se uklonili s direktnog sunca. Radije uživajte u sunčevim zrakama, ali koristite zaštitne i hidratantne kreme s UVA i UVB filterima. Za prevenciju bora vrlo je učinkovita i redovita masaža lica.
                         
Uskladite njegu protiv bora sa svojom dobi
Upotreba krema protiv bora potrebna je od 25 godine starosti. Od ključne je važnosti redovita hidratacija, a osim krema s visokim postotkom vlažnosti, potrebno je posvetiti pažnju zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Između 30.-te i 40.-te godine površinske bore postaju uočljivije, urezuju se sve dublje u epidermu, stanice se obnavljaju sporije i koža se lakše isušuje. Stoga je potrebno početi s anti-age kremama, povremeno staviti masku za revitalizaciju i prehranu obogatiti voćem i povrćem.

Od 40.-te do 50.-te najviše se treba posvetiti očuvanju čvrstoće i elastičnosti kože. S godinama tkivo postaje opuštenije i mlohavije. Dublje bore dosežu do dermisa, a bore oko očiju i usana se produbljuju. Proizvode za smanjivanje bora najbolje da kombinirate s masažom lica.

Nakon 50.-te godine čitavo tijelo doživjelo je velike i dramatične promjene. Smanjeno je lučenje hormona, što za sobom povlači mnoge posljedice pa tako i mijenja vašu kožu. Proces starenja u ovoj fazi znatno možete usporiti koristeći preparate prilagođene vašoj dobi i nastojte se što manje izlagati stresu.
izvor: www.sheportal.net

Nema komentara:

Objavi komentar