20. 02. 2012.

Dobar izgled uprkos godinama

Kako izgledati dobro unatoč godinama?

Najbitnija promjena kože nastala biološkim starenjem i ubrzanim djelovanjem UV zraka je propadanje kolagena i pojava pigmentnih promjena na licu i fotoeksponiranim dijelovima tijela.

Dva uzroka starenja

Dva su osnovna uzroka starenja kože. Prvi je prirodno starenje, neizbježan proces koji je povezan s hronološkim starenjem, odnosno unutrašnjim biološkim satom.

Drugi je utjecaj vanjskih faktora, najprije ultraljubičastih zraka, ali i dima cigareta i alkohola, koji ubrzavaju proces starenja kože, a koji bi se zdravim načinom života mogli odgoditi za kasniju životnu dob.

Na licu se primjećuje svaka promjena, bilo crvenkasta ili smećkasta. Također, današnji brzi ritam života, stalni pritisak uspješnosti zahtijevaju lijep i besprijekoran izgled. 

Razumijevanja za mrlje i kapilare na licu nema. Niko ne voli imati mrlju ni na košulji, a pogotovo ne na licu. Starenjem se na licu i rukama pojavljuju  različite mrlje tipa lentigines, pigmentacije, staračke ili sunčane pjege i reakcija je uvijek ista - potrebno ih je ukloniti.

Ako isključimo genetski faktor, koji ima veliku ulogu u stvaranju pigmentacija, postoje brojni drugi uzroci, kao što su:

1. Hormonalni uzroci (npr. trudnoća)

2. Terapija estrogenima (kontracepcija)

3. Tumori nadbubrežne žlijezde

4. Prehrana (manjak vitamina B 12)

5. Lijekovi i neke hemikalije (tetraciklini, kozmetički preparati)

6. Neke kožne bolesti

7. Upala kože - inflamatorne hiperpigmentacije

8. Tumori kože

9. Izlaganje suncu

Terapija pigmentnih lezija sastoji se iz dva dijela. Prvi dio su kreme koje pacijent nanosi dok boravi u kući. Od preparata se koriste najčešće krema sa dva ili četiri postotnim hidrokinonom.

Druga supstanca koja se koristi u liječenju pigmentnih promjena je azelaična kiselina (Skinoren). Treća supstanca je glikolna kiselina i vitamin C, koji su obično bolji za veće površine lica ili kod osjetljive kože.

Hidrokinon ili azelaična kiselina (Skinoren) imaju ulogu izbjeljivača, dok glikolna kiselina vrši stalni piling, odnosno ljušti mrtvi sloj ćelija kože. Svakako da primjena krema mora biti praćena i adekvatnom zaštitom od sunca kako bi terapija bila uspješna.

U profesionalnom tretmanu, radi ubrzavanja skidanja pigmentacije i postizanja još boljih rezultata, preporučuje se kombinacija 40 do 70 postotne glikolne kiseline, kao i 20 do 35 postotni TCA - hemijski piling. Ovakvi tretmani štite i podmlađuju kožu, izazivaju snažniju produkciju kolagena, poboljšavaju tonus ćelija kože, smanjuju bore, pa se u kombinaciji s botox tehnikom i ubacivanjem hijaluronske kiseline (Restylane) koriste u anti-aging programima.

U terapiji pigmentnih promjena bitno je unositi i odgovarajuće količine minerala i vitamina (beta karoten, selen, vitamin E) u cilju usporavanja starenja i stvaranja pigmentacija.

Može i laser

Za one koji nemaju vremena dolaziti na tretmane ili su nestrpljivi u očekivanju rezultata konačno se može ponuditi nešto sasvim novo: za skidanje  crvenkastih kapilara i "rubinskih" crvenkastih tačkica najčešće se koristi  Beauty Star-laser - 532 nm.

Potrebno je uraditi dva ili tri tretmana, efekat je vidljiv neposredno nakon tretmana jer crvenkasti kapilari postaju sivkasti. Tretman je bezbolan, potrebno je uraditi masažu ledom prije samog tretmana. Potrebno je dva do tri dana do potpunog povlačenja kapilara.

Nema komentara:

Objavi komentar