20. 02. 2012.

Facelifting

Skalpelom protiv znakova starenja

Facelift predstavlja hiruršku proceduru zatezanja kože i mišića lica i vrata nakon gubitka elastičnosti i tonusa, a što se klinički manifestira stvaranjem bora koje predstavljaju sinonim starenja.

Sve donedavno vladalo je mišljenje da je starenje posljedica opuštenosti kože. Razvojem nauke došlo se do zaključka da su uzroci starenja atrofija (gubitak mase) mišića i opuštanje mišića lica.

Prvi znaci starenja

Među prvim znacima početka starenja spomenimo gubitak oštrine linije donje vilice, pojavu podbratka, produbljivanje nazolabijalnih brazdi, pad ugla usana, što licu daje nezadovoljan, tužan izgled.

Naboranost i kesice oko očiju, bore na čelu, kao i pad uglova obrva su promjene koje također spadaju u znake starenja i koje se vrlo često rješavaju uz lifting lica, ali se mogu izvesti i kao samostalne hirurške intervencije.
            
Na licu postoje tri tačke koje su "izdajice godina" i indikatori da je potrebno obaviti zatezanje lica, tzv. "facelifting". Kada obrva ''padne'', zigomatični  (jagodični) mišić gubi tonus i povuče prema dolje gornji i donji kapak.

U slučaju da mišići lica i koža spadnu ispod donje vilice, mora se raditi kompletan lifting. Pored kompletnog, može se u određenim kliničkim situacijama uraditi i parcijalni (djelomični) lifting: čeoni, sljepoočni, lifting srednjega lica, zatezanje vrata ...

Kod sljepoočnog liftinga zateže se i uljepšava dio oko očiju te se obično kombinira s korekcijom kapaka. "Mid facelifting" stavlja glavni akcent na srednji dio lica. Najzad, spomenut ćemo i lifting vrata u slučaju opuštanja tankog mišića vrata-platizme.
              
U početku su rađene samo resekcijom (odstranjivanjem) viška kože. Danas se radi sinhronizirano resekcija kože i suspenzija (učvršćivanje) površne fascije mišića na određenim tačkama.

Ova metoda daje dugotrajne rezultate, čak i do 10 godina. Rezovi se prave u kosmatim dijelovima poglavine i prednjoj ivici ušne školjke, tako da su ožiljci skoro neprimjetni.

Dvije operacije u jednoj
             
Facelifting ne bi trebalo obavljati u dobi prije 45. godine. Za njega se odlučuje kada su iscrpljene ostale nehirurške, tzv. alternativne metode podmlađivanja lica, kao što su laserski piling, dermoabrazija, različiti fileri mekih tkiva (vlastito masno tkivo, aquamid, kolagen...) i u zadnje vrijeme botox.
                  
Operativni zahvat traje tri do četiri sata. Ustvari, radi se o dvjema operacijama, jedna na svakoj strani lica. Lifting se može raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju, kada je potrebna saradnja s pacijentom.

Ipak, većina hirurga i pacijenata preferiraju opću anesteziju tokom koje se privremeno pacijent "uspavljuje". Povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za 10-14 dana, a pacijenti su zadovoljni rezultatom operativnog zahvata.

Kralj estetske hirurgije

Prvi lifting urađen je još 20-ih godina prošloga stoljeća i do danas se taj postupak smatra "kraljem" estetske hirurgije.

Pacijenti trebaju znati da liftingom ne mogu vratiti nekadašnju mladost. Zahvaljujući liftingu, u 55. ili 60. godini možete izgledati mlađe i svježije, kao da vam je 45 ili 50 godina, ali niko neće pomisliti da imate 30 godina.

Nema komentara:

Objavi komentar