16. 02. 2012.

Ishrana za lijepu kožu

Tijelo treba paziti i maziti ne samo izvana nego i iznutra. To se, naravno, odnosi i na kožu. Ni sva sila čudotvornih preparata neće biti od velike pomoći ako se koža kvalitetno ne hrani iznutra.

Nemasni mliječni proizvodi bogati su vitaminom A, koji čini čuda za našu kožu. Jogurt je najbolje rješenje, jer je dobar za probavu, a posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa štitnjačom ili boluju o dijabetesa.


Borovnice, brusnice, ribizle, jagode i ostale vrste bobičastog voća prepune su antioksidanata koji su zaslužni za lijepu i zdravu kožu. U jelovnik, svakako, uvrstite i šipak, koji obiluje vitaminom C.

Koži su potrebne esencijalne masne kiseline, kojih najviše ima u ribi. Ako niste ljubitelj ribe, nadoknadit ćete zdrave masnoće uvrstite li na jelovnik orašaste plodove poput badema, brazilskog oraha ili sjemenki lana, odnosno suncokreta.

Zeleni čaj

Brojne su prednosti zelenog čaja, a posebno pogoduje zdravlju kože, jer sadrži polifenole koji imaju protuupalna svojstva. Osim toga, pomaže i u borbi protiv nekih vrsta tumora. Također, sadrži vitamine C, D i K, ali i riboflavin, cink, kalcij, magnezij i željezo.

Mango, mrkva i avokado

Narandžasta tropska poslastica bogata je vitaminom A koji obnavlja ćelije kože, a naša domaća mrkva odličan je izvor betakarotena koji je tijelu nužan upravo za metabolizam vitamina A. Mrkve su, također, dobar izvor vitamina C. Avokado je bogat vitaminima B-kompleksa, esencijalnim uljima i ima protuupalna svojstva. Također, pomaže kod iritacija kože pa smanjuje crvenilo i svrbež.

Bademi i mladi sir

Vitamin E, kojim, osim esencijalnim masnim kiselinama, obiluju bademi, pomaže u vlaženju kože iznutra, štiti od prijevremenog starenja, zbog čega se i nalazi u kremama protiv bora. A selen iz svježeg sira štiti ćelije kože od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali i pomaže kod suhe kože.


izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr

Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:

www.medicineadviser.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar