15. 02. 2012.

Ispucale usne

Tokom zime usne su suhe, hrapave, a na nekim mjestima i krenu pucati. Kako bi spriječili pucanje usana mažite ih melemom ili balzamom od prirodnih sastojaka.

Postoje i metode duboke hidratacije hijaluronskom kiselinom koja može nahraniti osjetljive usne. Ispucale usne njegujte prirodnim balzamima i pilingom od vode i smeđeg šećera.


Skrivanje ispucalih usana ružem i sjajilom je loš potez, jer smjesa ruža i odumrlih stanica preko napuklina ne izgleda privlačno. Neki balzami ne hidriraju usne, već isušuju sluznicu i stvaraju sloj koji spriječava usne da apsorbiraju vlagu. Birajte prirodne proizvode, neutralnih aroma.

Ispucale usne mogu biti bolne i ponekad krvave. Lizanjem usnica 'ete navlažiti usta, ali to nije dobro rješenje. Dobar izbor je da nakapate na usne nekoliko kapi sezamovog ulja. Može vam pomoći i krastavac. Narežite krastavac na srednje tanke kolutove i stavite ih na usne. Iz krastavca će voda polako prelaziti na usne i natapati ih.

Vaša usta će imati koristi i od tekućine koju unosite u organizam. Pijte dosta vode, osigurajte tijelu dovoljne količine vitamina B, željeza i esencijalnih masnih kiselina.

www.zivim-zdravo.bloger.hr


Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar