16. 02. 2012.

Kako izbrisati ožiljke?

Poslije čak i sasvim lakih povreda i jednostavnih hirurških zahvata može na koži ostati i takav ožiljak koji će svojim izgledom, bojom ili veličinom predstavljati smetnju pacijentu.


U tim slučajevima na scenu stupa plastično-rekonstruktivna hirurgija sa svojim tehnikama koje ožiljak mogu učiniti estetski i funkcionalno prihvatljivim. No, uspjeh te hirurške revizije ožiljaka ne ovisi samo o primjeni odgovarajuće tehnike već i o težini samog ožiljka.

Moderne tehnike

I mada se danas koriste brojne moderne tehnike - laser, injekcijski preparati i brojni drugi načini, skalpel u rukama vještoga hirurga još uvijek čini čuda.

Zato je preporuka svakom pacijentu koji razmišlja o uklanjanju ožiljka da potraži specijalistu s iskustvom iz oblasti plastične hirurgije. On će, ovisno o ožiljku, dobi pacijenta i ponuđenoj tehnici revizije, izabrati najpovoljniju vrstu anestezije.

Manji zahvati katkada se mogu učiniti u lokalnoj ili provodnoj anesteziji, a za veće se preporučuju vrste opće anestezije.

Kandidat za reviziju ožiljka treba biti dobroga općeg stanja, bez akutnih bolesti ili drugih ozbiljnih medicinskih stanja, a jednako je važno da je njegov pristup zahvatu realističan.

To je vrlo bitno jer niti jedan ožiljak ne može biti potpuno izbrisan, ali je - to treba imati na umu - plastično-hirurškim postupcima moguće postići sasvim prihvatljiv njegov izgled.

Mogućnosti tretiranja ožiljaka su vrlo velike - od steroidnih lijekova u obliku injekcija direktno u tkivo ožiljka do primjene brojnih drugih preparata za ublažavanje ožiljaka.

U nekim slučajevima se primjenjuje - i pomaže - fizikalna terapija. Riječ je o kupkama, masažama, elektroterapiji i drugim tehnikama koje mogu poboljšati lokalni nalaz.

Silikonske gel pločice postavljaju se na ožiljak i nose 24 sata na dan. Najviše prednosti ipak imaju klasične hirurške tehnike. U osnovi tih operacija je preusmjeravanje linije i napetosti ožiljka.

Injekcije kolagena

Obavezno treba spomenuti dermoabraziju kojom se omekšava i stanjuje površina ožiljka. I ovdje klasična dermoabrazija ima izrazitih prednosti u odnosu na nove tehnike.

Laserska terapija daje dobre rezultate ako je na temelju dobre indikacije izabran dobar tip lasera, uz znanje i iskustvo operatera koji ga primjenjuje.

Injekcije kolagena koriste se za ožiljke koji su ispod nivoa lokalne zdrave kože. Rezultat takve terapije uočljiv je odmah, ali ne mora biti trajan, a moguće su neželjene lokalne reakcije kože.

Tkivni ekspanderi i kožni transplantati

Još dvije zanimljive tehnike u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji ožiljaka su tkivni ekspanderi i kožni transplantati.

Tkivni ekspanderi su "baloni" koji se postavljaju pored ožiljka ispod lokalne zdrave kože, s namjerom da se rastezanjem lokalne zdrave kože dobije dovoljno "materijala" za rješavanje kožnog defekta nakon odstranjenja ožiljka.

Što se kožnih transplantata tiče, postoji nekoliko tehnika koje koriste zdravu kožu pacijenta različite debljine za rješavanje ožiljka.
izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar