26. 02. 2012.

Kako liječiti mrlje i pjege na koži?

Ako isključimo prvi i najvažniji razlog starenja kože - prirodno, hronološko starenje, na koje ne možemo utjecati, ostaje nam drugi, jednako važan - utjecaj vanjskih činilaca.

Njih je više, riječ je ponajprije o ultraljubičastim zrakama, ali i duhanskom dimu i alkoholu, koji ubrzavaju proces starenja kože, mada bi se to zdravim ponašanjem moglo odgoditi za kasniju životnu dob.

Najbitnija promjena na koži nastala biološkim starenjem i ubrzanim djelovanjem UV zraka je propadanje kolagena i pojava pigmentnih promjena na licu i fotoeksponiranim dijelovima tijela.

Izbjeljivanje i piling

Na licu se primjećuje svaka promjena i pjega, bilo crvenkaste ili smećkaste. Isto tako današnji način života, stalni pritisak da se bude uspješan, sa sobom nosi i imperativ lijepog i besprijekornog izgleda. Razumijevanja za mrlje i kapilare na licu nema.

Starenjem se na licu i rukama pojavljuju različite mrlje tipa pjega i pigmentacija i reakcija je uvijek ista - potrebno ih je ukloniti. Terapija pigmentnih lezija sastoji se iz dva dijela - kućni i profesionalni.

Prvi dio su kreme koje pacijent nanosi u kućnim uvjetima. Od preparata najčešće se koristi krema sa 2-4 postotnim hidrokinonom. Druga supstanca koja se koristi u liječenju pigmentnih promjena je azelaična kiselina (Skinoren krema). Treću supstancu čine glikolna kiselina i vitamin C, koji su obično podesniji za veće površine lica ili kod osjetljive kože.

Hidrokinon i azelaična kiselina imaju ulogu izbjeljivača, dok glikolna kiselina vrši stalni piling, odnosno ljušti mrtvi sloj ćelija kože. Svakako da primjena krema mora biti praćena i adekvatnom zaštitom od sunca, kako bi terapija bila uspješna.

Profesionalni tretman

U profesionalnom tretmanu radi ubrzavanja skidanja pigmentacije i postizanja još boljih rezultata preporučuje se kombinacija 40-70 postotne glikolne kiseline, kao i 20-35 postotni TCA - hemijski piling. Moguća je i primjena hemijskih pilinga 20-30 postotnom salicilnom kiselinom, što u ponavljanim seansama daje odlične rezultate.

Hemijski pilinzi štite i podmlađuju kožu, izazivaju snažniju produkciju kolagena, poboljšavaju tonus ćelija kože, smanjuju bore, pa se u kombinaciji sa Botox tehnikom i ubacivanjem hijaluronske kiseline (Restylane) koriste u antiaging programima.

Za razliku od Botoxa i Restylane tehnike (hijaluronska kiselina) koji se rade tokom cijele godine, nezavisno od sunca, hemijski pilinzi se rade isključivo od jeseni do proljeća, upravo zbog toga što izlaganje suncu lica poslije tretmana može dovesti po nuspojava kao što su depigmentacije ili hiperpigmentacije. 

Preporuke za ishranu

U terapiji pigmentnih promjena vrlo je bitno unositi i odgovarajuće količine minerala i vitamina (beta karoten, selen, vitamin E) radi usporavanja starenja i stvaranja pigmentacija.

Nove pigmentacije

Često pacijenti pitaju da li će se pigmentacije ponovo pojaviti u slučaju novog izlaganja suncu. Odgovor je veoma teško dati jer pojavljivanje melasme i sunčanih pjega zavisi od stepena izlaganja suncu, učestalosti nanošenja zaštitnih krema, kao i od hormonalnih poremećaja koji mijenjaju osjetljivost melanocita na sunce.

Izvor: www.ljepotizdravlje.bloger.hr
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar