16. 02. 2012.

Kako njegovati stopala?

Imate problema sa stopalima i sa petama, koža vam je zadebljana i mrtva, postoje mali trikovi sa kojima mozete koliko toliko da povratite zdrav izgled vaših nogu.

Ispucale pete ne mogu da se zaleče i izgeldaju isto kao pre, jer ne postoji dovod krvi niti ima nerava u tom delu stopala.


Pete su prekrivene slojevima keratinocita, koji su najdeblji deo kože našeg tela. One trpe težinu tela dok hodamo i skačemo, pa je potrebno da ih dodatno zaštitimo.

Međutim, ako su pukotine veoma duboke i dopru do dela gde je koža još “živa”, mogu da postanu bolne, što dovodi do dodatnih komplikacija, posebno ako osoba boluje od dijabetesa ili je starija.

PREVENCIJA I LEČENJE
Potopite stopala u toplu vodu i dodajte nekoliko kapi šampona, nekoliko kapi bilo koje antiseptične tečnosti i nekoliko kapi maslinovog ulja. Podignite stopalo iz vode i osušite ga. Zatim počnite da uklanjate sloj mrtve kože sa kamenom za pete, pa četkom skinite ostatke.

Vratite nogu u vodu i ostavite da odstoji duže. Zatim osušite stopala pamučnim peškirom i odmah ih namažite vazelinom. Pre spavanja namažite noge kremom koja sadrži dosta glicerina da bi dodatno hidratizovali kožu.

Pokušajte da smanjite težinu koliko god je to moguće i potrudite se da promenite način hodanja, da biste umanjili trenje peta po podu. Izbegavajte da hodate bosi po čvrstim površinama, osim ukoliko nisu zastrte mekanim tepisima.

Povećajte unos vode u svoj organizam, posebno kada su dani vreli ili kada se više fizički trošite. Da biste eliminisali neprijatan miris stopala, isprskajte unutrašnjost cipela sa nekoliko kapljica ulja nane.

Kada perete noge, obavezno osušite kožu među prstima. Masirajte svaki prst posebno, zato što to pomaže da se stimuliše cirkulacija krvi i umanji stres od hodanja.

Svakog dana lezite na pet do deset minuta tako da podignete noge iznad nivoa glave na jastuk ili čak zid. To će smanjiti napetost stopala i nogu i olakšati cirkulaciju I eventualne bolove.

KORISTI OD TOPLE KUPKE ZA STOPALA
- Osvežava cirkulaciju nogu, što se odražava na ceo organizam.
- Zagreva stopala, posebno zimi.
- Umiruje kožu stopala.
- Pomaže da se ublaže tegobe i ukloni kurije oko.
- Pomaže da se oslobodite glavobolje.
- Pomaže da se umanje ili uklone proširene (varikozne) vene.

Izvori: www.serbianforum.org
smedia.rs


Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar