24. 02. 2012.

Kako staviti parfem?

Koncentracija mirisa

Karakteristika svakog mirisa je njegova koncentracija. Što je ona viša, miris je jači, skuplji i dugotrajniji. Miris najjače koncentracije naziva se parfem, sadrži oko 20% mirisnih ulja. "Eau de parfum" ima koncentraciju 10% - 15%, "eau de toilette" 5% - 12%, dok "eau de cologne" ima koncentraciju 2% - 3%.

Kako odabrati miris

Kada kupujete novi miris, probajte najviše 3. Nakon toga, naš nos više ne prepoznaju razliku između mirisa. Miris probajte nanošenjem direktno na kožu, jer ne možete dobiti pravi dojam ako samo mirišete iz bočice. Nanesite nekoliko kapi na zapešće, sačekajte malo kako bi toplota tijela razvila miris na koži a zatim pomirišite. Konačan sud o mirisu donesite tek pošto prođe najmanje 10 minuta od nanošenja. Za to vrijeme alkohol, sadržan u svakom mirisu, će ispariti, a mirisne note će se pomiješati s jedinstvenom hemijom vaše kože i dobit ćete pravi dojam o mirisu.

Korisni savjeti

Miris se nanosi na tačke pulsa - na vratu, zapešću, blizu srca i iza koljena. Toplina vašeg tijela i kože dat će mirisu poseban karakter. Čuvena Koko Šanel jednom je rekla: "Stavite tračak parfema gdje god želite dobiti poljubac!" Za dugotrajni efekat, koristite različite proizvode iz iste mirisne linije. Počnite s pjenušavom kupkom i sapunom pa pređite na losion za tijelo i konačno nanesite i sam parfem. Budući da se miris "podiže", nanosite ga odozdo prema gore. Ako samo nanesete tračak mirisa iza ušiju, miris će se podići i eventualno nestati.

Formirajte vlastitu kolekciju mirisa

Uobičajeno je odjeću birati prema prilici i vremenu. Na sličan način koristite i svoje omiljene parfeme - prema raspoloženju i načinu kako sebe doživljavate. Svakako ne osjećate se jednako u ponedjeljak ujutro u februaru kad idete na posao, u toplo majsko popodne kada idete u shopping ili ugodno julsko veče kada organizujete roštilj sa svojim društvom, zar ne?
Izvor: www.ljepotizdravlje.bloger.hr
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar