Kako ukloniti ožiljke od akni ?

Malo ko nije imao akne u mladosti. Kod nekih su prošle bez tragova, dok su drugima ostali ožiljci kao ružna uspomena. Kod nekih, opet, ožiljci su jako izraženi te zbog toga imaju velike probleme na emotivnom planu, povučeni su, nesigurni.Većina žena i djevojaka koristi puder ili make-up kako bi prikrili ožiljke, ali sa slabim rezultatom. Danas nije nikakav problem ukloniti ožiljke od akni. Nije moguće baš 100-procentno, ali se može očekivati njihovo znatno smanjenje.
Kako se riješiti prištića?

Prava prekretnica

Pravovremenim liječenjem akni ne bi smjeli nastati ožiljci. Ako su već ostali, danas se već jednim tretmanom mogu vidjeti znatni rezultati. I do sada su tretmani Erbium yag i CO2 laserima davali odlične rezultate za uklanjanje ožiljaka, ali uz oporavak od tri do četiri sedmice, te često dugotrajno crvenilo lica i  moguće komplikacije.

Umjesto njih, danas je na sceni frakcijski laser. Uobičajeni laseri imaju jednu lasersku zraku unutar laserskog snopa, dok ih frakcijski ima na stotine. Zbog toga je najveća prekretnica u svijetu lasera te potpuno mijenja dosadašnje tretmane.

Frakcijski laser označava najveću revoluciju u tretmanima za ožiljke bilo koje vrste, osobito za ožiljke od akni. Tretman je bezbolan uz minimalni oporavak od dva do pet dana.

Frakcijski laseri na koži ostavljaju trag kao bijele tačke. Ispod svake tačke je oštećenje kože kao čep koji se izbaci i tako ukloni ožiljak. Tokom tretmana osjećaju se vrućina i manja nelagoda.

Potrebni su jedan do tri tretmana te se prosječno po tretmanu ožiljci smanje za 20 do 50 procenata. Preporučuje se za sve vrste ožiljaka: blaže, srednje i teške. Ukoliko su teži ožiljci, potreban je tretman više ili kombiniranje tretmana s erbium laserom.

Tokom prvog tretmana radi se cijelo lice kako bi se ujednačile razlike na koži. Kasnije se ciljano rade ožiljci. Ukoliko je pojedini ožiljak dublji i teži, tada se ciljano radi samo taj ožiljak.

Vidljivi rezultati

Laser, osim što smanjuje ožiljke, istovremeno uklanja pigmentacije, proširene pore i bore, ali to se mora tražiti prije tretmana. Uspjeh zavisi od toga koliko se puta pređe laserom po ožiljku - što je više prelaza, laser prodire dublje i rezultat je bolji.

Rezultat je vidljiv za nekoliko dana, a konačni rezultat vidljiv je za 6-10 mjeseci nakon tretmana! Kroz to vrijeme stvara se novi kolagen te su ožiljci svakim danom sve manji.

Prvi se put sada mogu uklanjati ožiljci od akni ne samo na licu nego i na prsima i leđima. Nakon tretmana izgledate kao da ste zaspali na suncu. Frakcijski laser daje izuzetne rezultate i kod poboljšane teksture kože, bora, melasme, pigmentacija izazvanih suncem, kao što su staračke pjege na šaci te dekolteu i strije.

Karakteristike tretmana

1. Tok tretmana je gotovo bezbolan (osjeti se samo lagano peckanje)

2. Nije potrebna anestezija

3. Traje sat vremena

4. Oporavak dva do pet dana zavisno od broja prolaza

5. Nakon tretmana nisu potrebni antibiotici, na tretirano mjesto nekoliko sati treba stavljati obloge i mazati odgovarajućom kremom.

Zbog izlaganja suncu, preporučuje se da se tretman ne radi ljeti. Može se raditi ljeti ako se može izbjeći izlaganje suncu.

Nema komentara:

Objavi komentar