16. 02. 2012.

Kako ukloniti pjege sa lica?

Na licu se primjećuje svaka promjena, ono odaje naše godine, način života, pa i mjesto boravka. Kako mu to uspijeva? Pomoću pigmentnih promjena koje se pojavljuju na licu, a mogu nastati bilo kao način starenja kože, bilo kao posljedica uživanja u alkoholu i duhanu ili jednostavno zbog izlaganja sunčevim zracima.


Sve navedene pojave vezane su za melanin - kožni pigment koji se proizvodi u melanocitima, ćelijama bazalnog sloja epiderma. Njegova je zadaća da nas štiti od opekotina tako što pravi tzv. melaninski štit iznad korneocita - ćelija kože, a također nas štiti od karcinoma kože i prekancerskih lezija.

Tri preparata

Terapija pigmentnih lezija moguća je na više načina. Na prvom mjestu su kreme koje se mogu nanositi i kod kuće. Postoje tri preparata koja se koriste u tu svrhu, a najčešće se primjenjuje krema sa 2-postotnim hidrokinonom koji koristi odliku melanina da ima sposobnost vezivanja različitih hemikalija, metala, lijekova i droga (npr. kokaina).

Druga supstanca koja se koristi u liječenju pigmentnih promjena je azelaična kiselina (Skinoren) krema. Treća supstanca je glikolna kiselina i vitamin C, koji su obično podesniji za veće površine lica ili kod osjetljive kože.

Hidrokinon ili azelaična kiselina imaju ulogu izbjeljivača, dok glikolna kiselina vrši stalni piling, odnosno ljušti mrtvi sloj ćelija kože. Svakako da primjena krema mora biti praćena i adekvatnom zaštitom od sunca, kako bi terapija bila uspješna.

U profesionalnom tretmanu radi ubrzavanja skidanja pigmentacije i postizanja još boljih rezultata preporučuje se kombinacija 40 do 70-postotne glikolne kiseline, kao i 20 do 35- postotne TCA, odnosno hemijski piling.

Ovakvi tretmani štite i podmlađuju kožu, izazivaju snažniju produkciju kolagena, poboljšavaju tonus ćelija kože, smanjuju bore, pa se u kombinaciji sa Botox tehnikom i ubacivanjem hijaluronske kiseline (Restylane) koriste u anti-aging programima.

U terapiji pigmentnih promjena vrlo bitno je unositi i odgovarajuće količine minerala i vitamina (beta karoten, selen, vitamin E) u cilju usporavanja starenja i stvaranja pigmentacija.

Treća mogućnost predviđena je za one koji nemaju vremena dolaziti na tretmane ili su nestrpljivi u očekivanju rezultata. Njima se nudi nešto novo - i u BiH se može raditi tretman Beauty Star laserom.

Kako djeluje laser

Riječ je o snažnom diodnom laseru selektivne talasne dužine od 532 nm koji sa velikim afinitetom veže hemoglobin i melanin u pigmentnim promjenama i koji se sa velikim uspjehom koristi širom Evrope i SAD za odstranjivanje crvenih kapilara od 0.3 mm do 3 mm i pigmentnih mrlja na licu, rukama i nogama!

Potrebno je uraditi 2 ili 3 tretmana, efekat je vidljiv neposredno po tretmanu jer crvenkasti kapilari postaju sivkasti, kao i pigmentacije. Dva do tri dana potrebno je da dođe do potpunog povlačenja kapilara i mrlja. Tretman je bezbolan, potrebno je uraditi masažu ledom prije samog tretmana.

 Važno

* Kontraindikacija za laserski tretman gotovo da i nema (ne radi se kod crnaca i Arapa i kod upaljene i bolesne kože). 

* Beauty Star laser pripada klasi 4B lasera za koji se mora imati certifikat i rukovanje je dozvoljeno isključivo educiranim ljekarima (dermatolozi, plastični hirurzi).

* Kada je pjega skinuta, i dalje je nužno stalno štititi se od sunca adekvatnom zaštitom kako bismo spriječili ili barem usporili stvaranje novih!

izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:
Nema komentara:

Objavi komentar