16. 02. 2012.

Korekcija očnih kapaka

Područje oko očiju najbrže pokazuje znakove starenja. Lokalne, sistemske i endokrine bolesti, ali i  način života (pušenje, alkohol, umor, malo sna) značajno utječu na izgled  ove regije.

Starenjem uzrokovana neelastičnost vezivnog tkiva na gornjim kapcima stvara "višak kože" koji svojom težinom povlači rub očiju prema dolje pa lice dobija starački izgled.


Aktivna kontrola

Tretman ove regije (bore i podočnjaci) doživio je svojevrsnu evoluciju tokom nekoliko posljednjih dekada. U hirurškoj tehnici ona se ogleda u selektivnom pristupu svakoj od struktura kapaka koje su eventualno zahvaćene procesom starenja (koža, mišić, septum, ligamenti, tarzalna ploča itd.) i konsekutivnom rekonstrukcijom u skladu s individualnom kliničkom situacijom.

Operativna procedura uobičajeno traje 90 minuta za sva četiri kapka, najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (tzv. light anestezija i potpuno je bezbolna).

Važna je i stoga što hirurg može komunicirati s pacijentom koji može praviti pokrete kapaka na zahtjev. Tako liječnik odmah ima uvid u ono što je napravljeno. U općoj anesteziji nema mogućnosti "aktivne" kontrole rezultata te iskustvo hirurga mora biti veće.                               

Neadekvatno izveden hirurški zahvat može promijeniti ekspresiju lica ili oštetiti funkciju kapaka koju je poslije teško korigirati bez estetskih posljedica. U zadnje vrijeme trend je da se masni jastučići ne odstranjuju nego se redistribuiraju. To znači da se jastučići premještaju s mjesta gdje ih ima viška na mjesto gdje nedostaje masnoga tkiva. To je jedna od revolucionarnih promjena u odnosu na dosadašnje tehnike.

Brzi oporavak

Precizna preoperativna evaluacija je esencijalna, ali i iskustvo hirurga je od najveće važnosti za dobar rezultat i zadovoljstvo pacijenta. Malo je estetskih operativnih zahvata, kao što je korekcija očnih kapaka, koji mogu tako efektno promijeniti čovjekovu svakodnevicu i uljepšati mu život.

Postoperativna njega je jednostavna. Pacijent nakon "light" anestezije ide kući dva sata nakon operativnoga zahvata. Ukoliko je operacija izvedena u općoj anesteziji, pacijentu savjetujemo hospitalizaciju 12-24 sata. Hladni oblozi (specijalne "naočale") preporučljive su 48 sati nakon zahvata. Skidanje polovine konaca obavlja se nakon tri dana, a preostalih šest dana kasnije. Povratak na posao očekuje se za 4-7 dana, uz kamuflažu naočalama.

Za pušače

Zarastanje rana kod pušača teče sporije, a estetski rezultati mogu biti i slabiji. Zbog toga je pušačima preporučljivo da prestanu pušiti dvije sedmice prije i četiri sedmice nakon operativnog zahvata. Zanimljivo je da se operativnom zahvatu u bar trećini slučajeva podvrgavaju muškarci, ali najčešći pacijenti su ipak žene u četvrtoj dekadi života.
izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar