23. 02. 2012.

Male preporuke za lijepu kosu

Kosa je ukras lica i zato zaslužuje pažnju i njegu bez obzira na godišnju dob. Zabluda je kako kosu treba urediti samo za posebne prilike.

Bilo ljeto ili zima, kosa zaslužuje posebne tretmane, a mi vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako je učiniti lijepom i njegovanom svaki dan.

Zaštita od hladnoće
Zbog niskih temperatura tokom zime mnogima se javlja perut, jer ćelije kože glave odumiru previše brzo. Za ovaj poremećaj osim pravilne njege kose izuzetno je važna i ishrana. Tako se potrudite konzumirati manje šećera i alkohola, jer oni još više umrtvljuju ćelije, a umjesto toga više jedite ribe, povrća i oraha.

Sjajna kosa
Svi čeznemo za sjajnom kosom, ali osim skupih frizerskih tretmana nekada nam se to čini kao nemoguća misija. Ali odsada će vam to biti zadovoljstvo, a evo i kako: poslije pranja isperite kosu mineralnom vodom. Ovako ćete odstraniti perut, ali i kamenac iz vode koji se zadržava na kosi, zbog čega ona gubi sjaj.

Nahranite je
Kosu je neophodno “počastiti” nakon svakog drugog pranja hranjivom maskom. Zato vam donosimo savjet kako da svoju kosu nahranite maskom iz svoje kuhinje: dva žumanceta pomješajte s kašikom maslinovog ulja i smjesu nanesite na suhe krajeve. Umotajte kosu peškirom i pustite neka maska djeluje jedan sat, a zatim isperite.
Pružite ljubav svojoj kosi, a ona će vam uzvratiti ljepotom na koju će rijetki ostati imuni!


Izvor: serbianforum.org
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar