19. 02. 2012.

Lijek protiv bubuljica

Kako se riješiti akni?
Kako se riješiti bubuljica?
Kako se riješiti prištića?
Nikada ne dirajte i ne cedite akne sami jer time trajno možete oštetiti kožu i izazvati ožiljke i fleke.

Akne su najčešće kožno oboljenje od kojeg pati oko 80 odsto adolescenata i 10 odsto odraslih. Mnogima predstavljaju veliki psihosocijalni problem. Stoga je važno blagovremeno sprovesti individualno prilagođenu terapiju i izbeći nastanak ožiljaka, trajnih promena koje se teško leče.

ZAŠTO NASTAJU AKNE
Akne najčešće zahvataju lice, leđa i grudi, to jest zone gde ima najviše lojnih žlezda. Za njih su karakteristični otvoreni i zatvoreni komedoni, poznatiji kao mitiseri i upalne promene u vidu bubuljica. Bilo koji tip akni da imate, čak i kad su blage, lečenje mora da sprovodi dermatolog.

Glavni faktori za nastajanje akni su:
1. Pojačana aktivnost lojnih žlezda
2. Genetski uslovljen poremećaj izvodnih kanala lojnih žlezda i folikula, koji dovodi do njihovog začepljenja i ometa izbacivanje masnoće na površinu kože
3. Umnožavanje bakterija propionibacterium acnes
4. Način ishrane ne izaziva akne, ali hrana bogata šećerima i mlečnih proizvodima može da pogorša već postojeće akne.

STARAČKE AKNE SE TEŠKO LEČE
Akne se najčešće javljaju u pubertetu i adolescenciji, a posle ovog perioda obično se spontano smiruju. Ima, međutim, žena koje ih prvi put dobiju u menopauzi ili im se i u četvrtoj, petoj, pa čak i šestoj deceniji ponovo pojave. To su tzv. adultne akne, koje se leče mnogo teže i sporije od adolescentskih. Tada je neophodno javiti se dermatologu jer lečenje uglavnom zahteva najjaču terapiju. Nemojte eksperimentisati s kremama.

KOD DERMATOLOGA
Lakši oblici akni medicinski se tretiraju lokalno, specijalnim preparatima u obliku losiona, gelova i krema. Efekat se očekuje nakon dva-tri meseca kontinuirane primene.
Teži oblici, uz lokalnu terapiju, zahtevaju i sistemsko lečenje tabletama. Dermatolozi najčešće prepisuju antibiotike ili pilule za kontracepciju. Kod najtežih oblika akni ili kod akni srednje težine kod kojih uobičajena terapija nije dala rezultata koristi se izotretinoin.

KOD KOZMETIČARA
Kozmetička procedura lečenja akni dopuna je medicinskom lečenju i podrazumeva:
1. Manuelno odstranjivanje mitesera i sadržaja bubuljica
2. Dubinsko pročišćavanje kože serumima na bazi perunike, morskih algi itd.
3. Specijalnu tehniku masaže koja reguliše rad lojnih i znojnih žlezda, pH vrednost kože i istovremeno predstavlja vrstu pilinga
4. Hemijski piling, kao i druge vrste pilinga
5. Tretman voćnim kiselinama, koje regulišu rad lojnih i znojnih žlezda, ublažavaju crvenilo lica i smanjuju ožiljke od akni.
Tretmani za lečenje akni u beogradskim salonima koštaju od 2.000 dinara do 3.500 dinara.

4 PRAVILA KUĆNE NEGE
Kozmetičarka Jasna Obradović kaže da bez pravilne kućne nege lečenje akni ne može da bude potpuno. Evo kako ta nega treba da izgleda:
– Laganim hidratantnim kozmetičkim mlekom očistite lice. Vrlo su dobra mleka na bazi nevena.
– Umijte se, ali ne sapunom, već sredstvom koje ga ne sadrži.
– Na čistu kožu potapkajte losion biljnog porekla bez alkohola.
– Stavite laganu hidratantnu kremu.

Izvor: serbianforum.org
Blic žena
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar