24. 02. 2012.

Njega kože zimi

Zatezanje, crvenilo, žarenje, peckanje, su reakcije kože osetljive na hladnoću, koje muče sve veći broj ljudi, a kod mnogih su prerasle u alergijski problem s kojim se nije lako boriti.

Hladnoća dodatno smanjuje otpornost kože, pa je u ovim zimskim danima važno znati što koristiti, a što izbjegavati od preparata za njezinu njegu. Neodgovarajući kozmetički proizvodi stanje mogu dodatno pogoršati, zato pazite što stavljate na lice.

Šta može pomoći u zaštiti kože
„Izuzetno tanka, osjetljiva koža reagira na podražaje hladnoće, isto tako brzo kao i na sunčeve zrake ili pogrešnu njegu. Također, i previše njegovana koža, atropijska i čak seborejska koža može pokazivati iritacije uslijed hladnoće.Kod malih oscilacija temperature osjetljiva koža na hladnoću pokazuje nerazmjernu hiperemiziju. Pocrveni već u jesen, kada se živa čak i ne spusti ispod nule, ali i kod variranja vanjske i unutarnje temperature. Ponekad koža lagano pomodri i svrbi čak i u toploj prostoriji. Kako bi se poduzele odgovarajuće mjere protiv osjetljivosti na hladnoću, prvo se mora ustanoviti u kojem se stanju koža nalazi. Ukoliko je riječ o suviše njegovanoj, atropijskoj koži, u prvom redu potrebno je izbaciti sve preparate koji su doveli do ove situacije. Kod krajnje suhe i tanke kože mjere imaju za cilj regulirati, i prije svega štititi količinu masnoće i vlage“.

Nikada ne bi trebalo upotrebljavati nadražujuće kozmetičke preparate, obavezno izbjegavati peeling, a primjenjivati kozmetiku koja sadrži vlagu kao i njegujuće masnoće sa zaštitnim učinkom. U kozmetičkom tretmanu osjetljiva koža na hladnoću masira se tehnikom limfne drenaže. Make-up ima funkciju zaštite od hladnoće. Tijekom zime kontinuirano kod kuće koristiti ampule, ili odlaziti na termoaktivne tretmane u svakoj prijelaznoj fazi godišnjih doba. Izbjegavati korištenje alkohola, nikotina, kofeina, a saunu i solarij svesti na najmanju moguću ograničenu količinu. Ishrana, probava i razmjena tvari trebale bi biti i medicinski kontrolirane“, upozorava naša sugovornica.

Kako negovati kožu osjetljivu na hladnoću?
Kako bi se izbjegle reakcije na hladnoću, prije svega bi trebalo ojačati same funkcije kože što se postiže dobrim kozmetičkih tretmanom i odgovarajućom njegom kod kuće. „ Kod jako tanke i atropijske kože dovoljno je tijekom hladnih dana koristiti noćnu njegu i tijekom dana. Za mikrocirkulaciju kože koriste se i specijalni termoaktivni tretmani. Prema Kneippovom načelu, u kozmetičkom tretmanu trebalo bi naizmjenično koristiti kao hladne maske a nakon toga tople maske ili nakon otklanjanja tople maske masažu napraviti sa tzv. ledenim kuglicama. Za alergijske kože, odnosno za sve tipove mogućih alergija ili općenito za osjetljivu kožu vrijedi pravilo „manje je više“. Na kožu se ne stavlja puno različitih supstanci, već je suština u tome da se koža umiri i ponovno uravnoteži“, ističe D.Vuković.

Pravilnom negom protiv alergija
„Čišćenje se provodi posebno nježnim, kremastim gelom, koji tijekom čišćenja i vlaži kožu te je vrlo pogodan za alergijske tipove kože koja je siromašna vlagom, kisikom i masnoćom. Preparati moraju sadržavati ekstrate lavande i echinaceae koje umiruju kožu. Ti proizvodi posebice su pogodni za čišćenje lica, te za uklanjanje make-upa u području oko očiju. Kod čišćenja potrebno je izbjegavati četkice i uređaje na bazi vapozona, pa svakako upozorite kozmetičarku na stanje kože prije klasičnog čišćenja u salonu. Od maski preporučujemo one koje sadržavaju maslac manga bogat trigliceridima koji restrukturiraju kožu i poboljšavaju obnovu tkiva, te ulje tijarele koje stvara zaštitni film na koži i sprečava gubitak vlage. Kao završna njega upotrebljavaju se proizvodi za njegu koji ne sadrže vodu, a koji lagano obnavljaju oštećenu kožu i ispunjavaju nastale rupe na oštećenoj kožnoj barijeri. Tako će koža ponovno postati mirna i zaštićena od podražaja okoline. “

Izvori: serbianforum.org
Zena.hr
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar