25. 02. 2012.

Njega svih tipova kose

Na svakoj osobi, osim lica, najupadljivija je kosa.
Žene znaju od najdavnijih vremena da negovana, sjajna, mirisna i meka kosa, posebno dobro napravljena i usklađena frizura, može i te kako poboljšati njen izgled. Zato nije neobično da joj posvećuju puno pažnje: neguju je od najranije mladosti, do duboko u starost.

Kako je kosa sastavni deo kože, njene su osobine iste kao i osobine vlasišta (kože glave). Uz svaku pojedinačnu dlaku u vlasištu dolazi lojna žlezda, čiji masni sekret održava kožu glave i kosu gipkom. Ako je lučenje lojnih žlezda prekomerno, vlasište i kosa su masni, ako je preslabo, onda su suvi.

Kao i kod kože lica, stanice vlasišta odbacuju se u obliku peruti. Lagano stvaranje peruti normalno je i pri svakom pranju kose automatski se uklanja. Ako se perut pojavljuje u većoj meri, radi se o oboljenju. Osim što deluje neestetski i neuredno, oštećuje vlasište i sprečava zdrav rast kose. Postoji suva i masna perut, zavisno od tipa kose.

Normalna kosa je sjajna, ali se ne masti brzo. Ona je zdrava, bez peruti i nije oštećena.

Suva kosaje uglavnom bez sjaja, krhka, često oštećena, polomljenih ili razdvojenih vrhova. Teško se oblikuje frizura. Treba je čuvati od suvišnog izlaganja suncu, čestih tapiranja, bojadisanja i izbeljivanja, te naglog i prevrućeg sušenja. Sklona je stvaranju suve peruti.

Normalnu suvu kosu treba četkati po mogućnosti svaki dan od zatiljka prema čelu 5 do 10 minuta, da glava pri tom bude sagnuta. Sredstva za pranje treba da su blaga. Preporučuje se masaža čičkovim, ricinusovim ili maslinovim uljem. Ulje se nakapa na kožu glave i blago masira jagodicama prstiju, kružnim pokretima. Nakon toga se kosa umota maramom, ostavi preko noći i ujutro opere.

Masna kosa vrlo se brzo masti nakon pranja, čvrsto se pripije uz glavu i vrlo je otežano održavanja frizure. Masnoća glave i vlasišta može biti različitog intenziteta, od umereno masne do gotovo nauljene kose, od sitno mekinjastog ljuštenja do velike peruti, crvenila kože, krasta i drugih pojava koje zahtevaju medicinsku intervenciju.

Kod umereno masne kose može se pravilnom negom popraviti stanje, ali treba paziti i na pravilnu ishranu. Kao i kod masne kože treba se kloniti suviše masnih i slatkih jela, a jesti što više voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Masnu kosu ne treba četkati da se ne nadražuju lojne žlezde. Da pranje ne bude često, može se koristiti i tzv. "suvo pranje" kose puderom ili sprejpuderom. Ovi puderi, obično na bazi sumpora, upijaju suvišnu masnoću i time odgađaju pranje kose za 2-3 dana. Puder se jednostavno pospe ili rasprši po kosi, isfrotira i temeljno iščetka. Izlaganje suncu i vetru povoljno utiče na masnu kosu. Više saveta o rešavanju probelma masne kose pročitajte ovde.

Poseban problem je opadanje kose (alopecija). Normalno se na dan gubi 30-60 dlaka. U većoj meri kosa može opadati nakon teških infektivnih bolesti, kod hormonalnih poremećaja i nekih kožnih bolesti.

Ćelavost je kod žena ređa pojava nego kod mušakaraca, i često je nasledno uslovljena. Ako se primeti naglo proređivanje kose, treba pripaziti na kozmetičku negu, izbegavati prevruće sušenje, alkaična sredstva, zatezanje kose, stavljanje šnala.
izvor:www.serbian.forum.org

Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar