14. 02. 2012.

Njega za sve tipove kose

Kosa bez sjaja
Kad kosa izgubi sjaj razlog je cesto nepravilna ishrana (nedovoljno unosenje bjelancevina,osnovnih masnih kiselina i vitamina). Pusenje i cest boravak u zadimljenim prostorijama,takodje,mogu biti krivi za gubitak sjaja jer se dim lijepi za kosu i prlja je. Uravnotezena ishrana sa dosta aminokiselina-nalaze se u mesu, ribi jajima,mlijeku i soji),tablete vitamina i minerala i najmanje dva litra vode dnevno vratice kosi sjaj,a ujedno poboljsati ten i cjelokupno stanje organizma.


Tanka kosa
Ovakvoj kosi najbolje stoje kratke i prozracne frizure,slojevito sisane(sto ce podici kosu pri korijenu i dati joj bujnost).Ako ne volite kratku kosu,odlucite se za srednju duzinu,simetricno osisanu i glatko ocesljanu.Sa pramenovima tamnijim pri korijenu,a svjetlijim u srednjem dijelu kosa ce izgledati punija,a vlas deblja.Koristite sampon neutralne pH vrijednosti sa eksraktom badema ili psenice.Jednom nedjeljno operite kosu samponom koji sadrzi propolis-izbjeci cete prekomjerno isusivanje,perutanje i neprijatan svrab koze glave.Izbjegavajte sampone koji u sebi sadrze i regenerator,jer oni dodatno omeksavaju kosu.Umjesto balzama,odlucite se za losione za jacanje ili sprejeve za volumen.Pri oblikovanju slobodno koristite pjenu za kosu.Posebno su korisni proizvodi koji sadrze kerati

Gusta i teska kosa
Gusta i teska kosa je cesto neukrotiva,pa je skoro nemoguce napraviti frizuru.Bez obzira na duzinu,strogo osisana, ravna frizura vam nece pristajati. Najbolja je poluduga ili duga kosa sa umjereno stanjenim pramenovima. Zbog debljine vlasi voda tesko prodire do tjemena,pa je najsigurniji nacin za otklanjanje i najmanjih ostataka sampona ispiranje kose pod tusem.Umjesto balzama izaberite posebnu vrstu regeneratora(tzv.laminator)ili tonik koji se nanosi na vlaznu kosu i ne ispira se.On ce kosi dati sjaj,ali je nece dodatno otezati. Prilikom susenja nanesite pjenu za kosu(koja daje cvrstinu i volumen)na cetku i susite pramen po pramen.Time cete osigurati bujnost i spreciti "sljepljeni" efekat.


Masna kosa
Pretjarano masna kosa se uglavnom javlja u pubertetu,menopauzi i stresnim periodima.Kosa se uglavnom, masti pri korijenu. Preporucuje se da se kosa pere svakodnevno, toplom vodom i neutralnim samponom.Tjeme treba masirati dlanovima,a ne vrhovima prstiju,jer tako manje stimulisete vec ionako preaktivne lojne zlijezde.

izvor: www.njegakose.blogger.ba

Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar