19. 02. 2012.

Prirodna njega kose

Mnogi su načini za njegu kose, no svakako je uputno više pažnje posvetiti prirodnoj njezi. Kosa je često odraz zdravlja čitava organizma, a sama nam priroda često daje mnogo sredstava za prirodnu njegu kose. Svakako isprobajte!

Ispiranje masne kose

Za ispiranje masne kose može se upotrijebiti voda kojoj smo dodali pola čaše koprivinog ekstrakta. Izrađuje se na slijedeći način: u 1 l najjače rakije (ili litru 70% alkohola) doda se 1/4 kg opranog i razlomljenog koprivinog korijenja, u kojem stoji 8 dana.

Njega suhe kose

Suha kosa koja se lomiposlije pranja potrebno ju je osušiti (po mogućnosti prirodnim putem), a nakon toga dobro istrljati mješavnimo alkohola i ulja (200 g 70% alkohola i 10 grama bademovog ulja). Mješavina se utrljava u kosu, ne u tjeme..

Četkanje kose

Kako bi se kosa sjajila, potrebno ju je četkati 5 minuta svako jutro i svaku večer. Četka se u svim pravcima. Još je jedan bitan razlog za četkanje kose i perut, koja se na taj način iščetkuje.


Perut

Osim šampona protiv peruti, kojih danas na tržištu ima zaista velika količina, evo jednog prirodnog načina koji pomaže u borbi s tim ružnim problemom.

Jedan ili dva dana prije pranja glave glavu je potrebno natrljati salicilnim uljem (100 grama ricinusova ulja s 10 grama salicila). Trlja se koža glave, ne kosa: kosa se raščešlja, i nakon toga se vatom namočenom u otopinu maže glava. Otopina bi trebala ostati na glavi cijelu noć.

Prirodni pakung

Pakungdanas na tržištu postoji zaista široka ponuda regeneratora, pakunga, maski, ampula koji štite i obnavljaju kosu, vraćajući joj punoću i sjaj. I mnoga od njih su zaista uspješna u izvršenju zadaće. No postoji i prirodan način da se kosa očuva sjajnom i zdravom.

Evo i recepta za pakung koji sigurno pali: prije no što krenete oprati kosu, smiješajte u posudici jedan žumanjak s maslinovim i malo čičkovog ulja. Dodajte malo meda i suhog pivskog kvasca. Mješavinu rasporedite i utrljajte po cijeloj kosi, umotajte glavu u najlonsku vrećicu i ostavite minimalno pola sata. Nakon toga operite kosu. Ponovite postupak minimalno 1 put tjedno. Uspjeh neće izostati.

Izvor: www.lovetears.blogger.ba
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar