20. 02. 2012.

Prirodni recepti za kosu

Većina nas ima problema s masnom kosom i prhuti, koja samo dan nakon pranja izgleda kao da je zadnji put šampon vidjela prije tri dana. I zato ćete je početi sve češće i češće prati, a ona će sve prije početi mastiti upravo zato jer radite protiv prirode. Glavno pravilo kod masne kose je da je ne perete svaki dan, već da pranje svedete na dva do tri puta tjedno.

Što više peremo kosu, to se ona brže masti jer se na taj način ispire sebum – prirodna tvar koja masti kosu i štiti je od isušenosti i dehidracije, te joj daje prirodni sjaj. Čestim pranjem žlijezde smještene u folikulama vlasi koje su odgovorne za proizvodnju sebuma, počet će s njegovom povećanom proizvodnjom kako bi se nadoknadilo izgubljeno. U slučaju masne kose uvijek je ispirite mlakom, nikako vrućom vodom.

 
RECEPT  1


Prirodni recept od koprive:
u 1 litar najjače rakije ( ili u 1 litar koja ima 70% alkohola ) dodajte 1/4 kg opranog i razlomljenog koprivinog korijenja i pustite da odstoji 8 dana.

Pola čaše pripravka dodajte u vodu za ispiranje kose.


RECEPT  2


List koprive----------------à30 gr

Alkohol 65%---------------à300 gr

Priprema: suho lišće koprive potopite u alkohol i ostavite da stoji sedmicu dana na tamnom mjestu, procijedite i koristite ovu zelenu tečnost za liječenje masne kose.

Upotreba: u vodu u kojoj perete kosu uvijek sipajte po 50 gr rastvora. Vremenom masnoća nestaje i kosa se izliječi. Dobro je da kosu perete bar jednom sedmično.RECEPT  3


List koprice------------------à100 gr

Voda---------------------------à1 l

Priprema: oprano lišće koprive kuhajte do ključanja,skinite s vatre, malo ohladite i odmah koristite za pranje kose.Upotreba: kosu prati bar dva puta sedmično, ljeti i svakodnevno. Za kratko vrijeme ozdraviće i postati lepršava.RECEPT 4:


Bijeli luk-----à20 gr

Kamilica-----à10 gr

Ruzmarin-----à10 gr

Lavanda-----à15 gr

Alkohol 65%-----à350 gr

Priprema: istucajte bijeli luk, dodajte isitnjeno bilje, stavite u teglu, nalijte alkoholom i ostavite na hladnom i tamnom mjestu bar 10 dana. Procijedite i koristite za liječenje masne kose.

Upotreba: ovaj losion odlično je sredstvo za liječenje masne kose, posebno one koja opada. Korijen kose svako veće izmasirajte komadićem vate namočenim u rastvor. Poslije toga kosu operite biljnim šamponom.


Izvor: www.lovetears.blogger.ba
Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar