14. 02. 2012.

Maske za lice

Njega lica
Evo nekih već isprobanih recepata za sasvim prirodne kućne proizvode:

1 – Maska za kožu sa avokadom
Avokado je bogat vitaminima E i C, te štiti stanice od vanjskih utjecaja. Pomiješajte pola zrelog avokada sa žlicom maslinovog ulja. Namažite na očišćeno lice, ostavite da djeluje 25 minuta, pa isperite toplom vodom.


2 – Piling od limuna
Limuni su bogati vitaminom C, koji je jaki antioksidant. Pomiješajte 1 žlicu šećera sa malo limunovog soka. Time nježno trljajte lice, ali izbjegavate područje oko očiju. Isperite toplom vodom. Nemojte koristiti ako imate osjetljivu kožu.

3 – Grožđe za ublažavanje mrlja od sunca
Grožđe sadrži do 20 različitih antioksidanata, i dobar su izvor vitamina i minerala. Za ublažavanje mrlja od sunca, trljajte kožu polovicom grozda prije spavanja. Isperite lice toplom vodom odmah ujutro nakon buđenja. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom od najmanje 15.

4 – Maska od kore rajčice
Rajčice su bogate likopenom, a crveni pigment tog antioksidanta pomaže u prevenciji nekih oblika raka. Također su dobar izvor vitamina C i alfa-lipoične kiseline. Pomiješajte zdrobljenu zrelu rajčicu sa 2 žlice jogurta. Namažite na lice, pa ostavite da djeluje oko 25 minuta. Isperite toplom vodom.

5 – Mlijeko za čišćenje sa jagodama
Jagode su vrlo bogate vitaminom C i elagičnom kiselinom, koja pomaže u aktiviranju prirodne zaštite tijela. Stavite u mikser nekoliko jagoda i malo mlijeka. Očistite lice ovom mješavinom i vatenom kuglicom. Bacite sav ostatak sredstva za čišćenje.

6 – Maska za pomlađivanje sa mrkvom
Ovo je još jedan odličan domaći recept za njegu kože, koji će ju pomladiti. Mrkve su bogate karotenoidima, zbog kojih imaju tako lijepu narančastu boju. Prokuhajte 2 mrkve, zdrobite ih i dodajte žlicu meda. Masku koristite dok je još topla. Namažite ju na očišćeno lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.

7 – Maska protiv bora sa kokosom
Kokos sadrži ko-enzim Q10, a on je važan za dobro funkcioniranje stanica kože. Odličan je antioksidant, štiti tijelo i kožu od oštećenja slobodnim radikalima. Pomiješajte oko 100 g kokosa u prahu sa 1 žlicom maslinova ulja. Dodajte malo svježeg vrhnja i miješajte dok ne nastane jednolika smjesa. Namažite mješavinu na lice i ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite toplom vodom.

8 – Maska za lice od banane:

Ovo je odličan način da se riješite banana koje već duže vrijeme stoje:
• 1 šalica običnog jogurta
• 1 žlica meda
• 1 banana

Pomiješajte sve sastojke u zdjeli (bananu, naravno, zdrobite viljuškom), da bi završna smjesa nalikovala pasti. Namažite na lice (ako imate veću količinu možete namazati i na vrat i na grudi) i ostavite da djeluje 10 minuta. Isperite lice mlakom vodom i posušite nježno tapkajući ručnikom. Nemojte sačuvati ostatke, bacite ih.

9 – Umirujuće sredstvo za čišćenje osjetljive kože:

• 1/2 šalice zobene kaše
• obični jogurt

Pomiješajte zobenu kašu sa toliko jogurta da nastane gusta smjesa. Nježno namažite time cijelo lice (osim očiju), nešto kasnije isperite toplom vodom i posušite tapkanjem ručnikom. Zobena kaša je odlična za smirenje osjetljive kože, za osobe koje ne podnose obična sredstva za čišćenje. Ako vam je ostalo smjese zatvorite ju u plastičnu posudu i ostavite u hladnjaku. Ali pripazite, nemojte ju čuvati duže nego što bi trajao obični jogurt, pa zato provjerite datum na pakiranju jogurta koji ste koristili.

10 – Domaći piling za tijelo:

• 1 šalica smeđeg šećera
• 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 1 žlica meda
• 1 žličica ekstrakta vanilije

U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Krenite se otuširati, pa uzmite poveću količinu ove smjese i istrljajte cijelo tijelo. Ostavite smjesu da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja toplom vodom. Posušite tijelo nježnim tapkanjem ručnikom. Ostatke smjese spremite u plastičnoj posudi u hladnjak, ali ne duže od mjesec dana. Od ovoga će vam koža izgledati predivno i biti glatka!

Nema komentara:

Objavi komentar