16. 02. 2012.

Sedam smrtnih grijeha za vašu kožu

Želite prekrasnu kožu? Onda se pobrinite da ne počinite niti jedan od ovih grijeha koji oštećuju kožu

Ne želimo vam sad nešto propovijedati, ali ako želite da vam koža izgleda odlično i do osamdesete godine života, pokušajte se pridržavati savjeta Audrey Kunin, dr. med., osnivateljice DERMADoctor-a - linije proizvoda za njegu kože, Davida Banka, dr. med., autora knjige „Beautiful Skin: Every Woman’s Guide to Looking Her Best at Any Age" i jedne od najboljih svjetskih kozmetičarki Olge Lorencin.


Kad se njih pita koje su najgore stvari za kožu, ovih sedam stvari našlo se na vrhu.

Pušenje

- Ako već ne želite prestati zbog srca i pluća, prestanite pušiti zbog taštine, kaže Bank. Kad pušite umanjujete sposobnost kože da pribavi kisik koji joj je potreban, a bez kisika  stanice se ne mogu obnavljati.  – Pušenje ubrzava proces stvaranja bora, oštećuje kožu i sprečava njenu sposobnost regeneracije, dodaje Bank. Tako da će osim borica oko očiju, usana i na čelu, vaša će koža biti isušena i izgledati beživotno.

Korištenje solarija

Nemojte odlaziti u solarij. Točka. Kraj rasprave, ističe Kunin, objašnjavajući da je svaki pacijent kojeg je liječila od melanoma koristio solarij. Deset minuta u solariju jednako je kao i cijeli dan boravljenja na suncu bez zaštite. Ona dodaje kako  biste radije trebali pribjeći kremama za samotamnjenje.

Izlaganje suncu bez zaštite

Slučajno izlaganje suncu za vrijeme šetlji, vožnje u autu... nakuplja se tokom godina, tvrdi Bank. On preporuča nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) 15 svakodnevno. Ako se planirate duže izlagati suncu, nanesite zaštitni faktor 30, i to svakih dva sata. – I nemojte se zavaravati da vam odjeća koristi kao zaštita od sunca, ističe Kunin, dodajući kako odjeća pruža zaštitu kao krema s SPF 4.  Zaštitite kožu od sunca svakog dana i znatno ćete usporiti starenje kože (smeđe pjege i bore), te se zaštititi od raka kože. Još jedna važna stvar je da i oči zaštitite od sunca kvalitetnim sunčanim naočalama sa UVA i UVB zaštitom. Sunce može izazvati slijepoću, sivu mrenu...

Odlazak na spavanje s šminkom

Obnavljanje kože događa se noću, kaže Lorencin. Ako odlazite na spavanje s šminkom, koža ne može dobiti kisik koji joj je potreban. – Kad se koža „guši“, vaš prirodni proces sinteze kolagena je ugrožen. Isto tako, šminka će vam začepiti pore, učiniti ih vidljivijima i dovesti do izbijanja prištića, dodaje Lorencin. Ako navečer ne očistite lice i ne nanesete hidratantnu kremu, ne pridonosite borbi protiv starenja, uklanjanja prištića ili rješavanju drugih problema koje ima vaša koža.

Izbjegavanje odlaska na kontrole kod dermatologa

Kompletni pregled kože jednom godišnje veoma je važan za vaše zdravlje jer može prevenirati važne bolesti kao što je rak kože. – Postoje opasni madeži koji su na dijelovima tijela koje sami ne možete vidjeti, a možda ih i vidite ali ih znate prepoznati, objašnjava Kunin. – Velik broj anomalija liječnik može odmah uočiti i pomoći vam. Nemojte čekati da primijetite neki madež koji sumnjivo izgleda, redovito posjećujte liječnika. 

Stres

- Kad je tijelo pod stresom izlučuje hormon kortizol, kaže Bank i dodaje kako taj hormon uzrokuje mnogo negativnih stvari: - Otežava protok krvi do kože i može povisiti razinu šećera u krvi, što uzrokuje da stanice funkcioniraju abnormalno. Utječe i na masne žlijezde, što može rezultirati pojavom akni. Kad smo pod stresom postoji veća šansa da će nam izbiti prištići, a koža izgledati „ispijeno“. Bank preporuča da pronađete aktivnost koja vas riješava stresa, bilo to duboko disanje, joga ili šetnja, čak i 15 minuta može učiniti veliku razliku. 

Nedostatak sna

Nema načina da dobro izgledate ako vam fali sna, tvrdi Lorencin. Bank pak priznaje: - Ne razumijemo u potpunosti kakvi se kompleksni biokemijski procesi odvijaju za vrijeme spavanja, ali što god se događalo od velike je važnosti. Kad se vaše tijelo bori da ostane budno mišići se opuštaju pa lice lošije izgleda. Tad vam pada krvni tlak zbog čega  ćete izgledati blijedo, a isto tako ćete biti skloniji naotečenosti zbog loše cirkulacije, dodaje on. To su samo neki od razloga da odspavate sedam do osam sati sna svake noći.
izvori: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr
(zena.hr)

Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar