17. 02. 2012.

Trajna šminka

Iako mnoge pripadnice ljepšeg pola uživaju u samom procesu šminkanja, postoje i one koje zbog dinamike života nemaju vremena ili im je zbog fizičkih i vizuelnih nedostataka na licu potrebno više truda. Jedno od efikasnih rješenja jeste trajna šminka.

Pravilan odabir

Dakle, uredna i našminkana – bez regularne šminke! Nekada se to postizalo bambusovim štapićima, ali zahvaljujući tehnološkoj evoluciji, danas se koriste boje i savremeni aparati. Šta je, zapravo, trajna šminka? Pravilniji naziv je permanentna šminka.

Zbog načina i strukture proizvoda, ova vrsta šminkanja TRAJNIJA je od kozmetike koja se svakodnevno koristi, ali ipak ne ostaje zauvijek. Njena svrha je da ono što je lijepo učini još ljepšim, ali i da riješi postojeće probleme. Prije svega je važan pravilan i kompromisan odabir buduće vizure sa stručnim licem. Sve ono što je bliže prirodi uvijek ljepše izgleda nego kada se ´vidi iz aviona´.

Najbitnija je priprema

Zdrava koža je preduslov za ovakav tretman. Najčešće se primjenjuje za korekciju obrva, usana i očnih kapaka (asimetrija, nedostatak dlačica na obrvama, crtanje eyeliner linije, povećanje/smanjenje usana, promjena boje, itd.).

´Kozmetička tetovaža´ (drugi naziv za trajnu šminku) nastaje mikropigmentacijom kože, tačnije ubacivanjem iglom pigmenata pod kožu. Koriste se biljni, sintetički i mineralni pigmenti, od kojih su ovi posljednji najstabilniji (boja je postojana, ali ipak podložna naknadnim korekcijama). U zavisnosti od njihove koncentracije i gustine određuje se trajnost same pigmentacije- gušća varijanta traje od pet do deset godina, a rjeđa od šest meseci do dvije godine. Svi faktori koji na bilo koji način utiču na regeneraciju kože ubrzaće brisanje boje, čija trajnost zavisi i od same higijene klijenta. Važi pravilo da svjetlije boje kraće ostaju na koži, a tamnije duže.

Nakon tretmana, na koži ostaje blago crvenilo (od bockanja iglama), koje se povlači za manje od 24 sata. Na prve rezultate čekate do sedam dana, dok je već za tri sedmice cio proces gotov. Za to vrijeme zabranjeno je sunčanje i kupanje u bazenu, moru ili rijeci. Tretman se ne preporučuje ukoliko je žena u trudnoći, ili je u toku neki tretman sa retinolom ili antikoagulantima. Ukoliko osoba ima ugrađen baj-pas, ako pati od nekog dermatološkog oboljenja ili ima bilo kakav problem sa zacjeljivanjem rana, tretman nikako nije moguć. Ukoliko poželite da uradite bilo šta od gore navedenog, savjet je da to učinite svakako prije vrelih ljetnjih dana.

Make up my body

Zanimljivo je da žene trajnom šminkom žele da naprave pjege i mladeže, iako u posljednje vrijeme većina želi da ih se riješi. U rjeđim slučajevima, radi se i crtanje bradavica, čiji je oblik usljed posljedica neke operacije, recimo, nestao. Ovom tehnikom na tijelu se mogu raditi manje tetovaže koje nakon pet-šest godina potpuno izblijede i ne ostavljaju tragove.

Make up tatoo u svijetu je veoma popularan i kod muškaraca, naročito kada je riječ o diskretnom crtanju uglova kapaka, mada se efikasno koristi i u prikrivanju i korekciji nedostatka kose.

izvori:www.ljepotaizdravlje.bloger.hr
(21dan.com)

Korisne informacije o ljepoti, zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar