Vitamin B za zdravu kosu

Svi mi želimo zdravu i sjajnu kosu. Neki liječnici tvrde da je dobra kvaliteta kose nasljedna tj. kakvu su kosu imali naši preci, imat ćemo i mi. Nasljedstvo je odlučno u cijeloj konstituciji. Što su naši roditelji bili zdraviji, bit ćemo i mi. Antropolozi tvrde da najljepšu kosu imaju Kinezi. Ćelavosti u njih gotovo da i nema. Zašto? U prvom redu, oni se hrane hranom punom vitamina B. Njihova hrana sastoji se pretežno od neljuštene riže, ribe, lagano kuhanog povrća i namirnica koje sadrže B vitamin.


Daljnji primjer su Irci. Na njihovom malom otoku voda i plodovi zemlje puni su joda. Njihova je kosa bujna i sjajna do u duboku starost. Rast kose i pigment zavisi o uzimanju vitamina B grupe, joda i željeza. Od hrane pune navedenih vitamina kosa bolje raste i kasnije sijedi. Tko želi imati zdravu i sjajnu kosu prirodne boje, preporučujemo mu svakog dana 1 žličicu germe, 1 l jogurta ili kiselog mlijeka zaslađenog medom i što više ribe i jetre.


Bugara kojima je narodno jelo jogurt ima vrlo malo sijedih, pa i među onima od 70 godina. Ne očekujte uspjeh preko noći. Ako to provodite 6 mjeseci, vidjet ćete kako vam je kosa bujnija, sjaj nija i tamnija. Takvu prehranu treba provoditi trajno, a ne povremeno, jer ćete samo tako uspjeti.

Na kraju: boja kose nije najvažnija, poželjno je da je kosa zdrava, da ima svoj prirodan sjaj i da živi. Vrlo je važno za njegu kose četkanje ujutro i prije spavanja (50-100 puta). Tajna je lijepe kose dobra cirkulacija, a to se postiže samo dobrom četkom od prave čekinje, koju treba često isprati. Dajte svojoj kosi zraka, i svjetla, dajte joj mogućnost da diše.

Nema komentara:

Objavi komentar