02. 03. 2012.

Deset savjeta za lijepu kosu

Lijepa, sjajna i zdrava kosa nije mit. Ipak možete ju imati samo ako se držite određenih pravila. Evo deset savjeta s kojima ćete sigurno uspjeti.

1. Pravilno pranje kose

Kako bi temeljito i pravilno oprali kosu dovoljno je da na ruke stavite količinu šampona usporedivim s veličinom lješnjaka. Protrljate šampon kroz ruke te ga tek onda ravnomjerno nanesete. Prilikom pranja najviše se koncentrirajte na područje tjemena, jer upravo se tamo kosa najviše masti. Ipak ako se kosa zapjeni već prilikom prvog pranja, nije ju potrebno ponovno šamponirati. Važno je također da kosu dobro isperete jer u protivnom dolazi do iritacija kože.


2. Različita kosa, različita njega

Svaka kosa ima svoj faktor, drugačiji faktor. Prirodnoj kosi je potrebna drugačija njega nego primjerice onduliranoj. Potražite savjet frizerke te poboljšajte kvalitetu kose.

3. Hladna voda kosu čuva

Ako niste zimogrozni pokušajte stisnuti zube i kosu isprati hladnom vodom. Zauzvrat ćete dobiti još sjajniju i bujniju, jer hladna voda utječe na zatvaranje folikula, a površinski sloj kose će biti gladak. Hladan tuš potiče prokrvljenost vlasišta te će vam rasti snažnija kosa.

4. Kad kosa kaže dosta

Pokušavajući uljepšati frizure činimo veliku grešku koristeći najrazličitije proizvode. Gelovi, lakovi, regeneratori, kure za kosu, ako se previše koriste u jednom trenutku dolazi do zasićenja te kosa ne može upiti ni jedan sastojak. Napravite pauze, kosa će vam biti zahvalna.

5. Ne trljajte ručnikom

Mokra kosa je elastičnija od suhe. Ako je nepotrebno zatežete, čupate, trljate ručnikom postoji velika mogućnost da se stvori perut. Smotajte kosu u ručnik te ju na taj način sušite.

6. Češljanje

Pripazite na opremu kojom četkate ili češljate kosu. Najbolje su četke sa zaobljenim vrhovima od prirodnih dlaka jer na taj način se čuva kosa i sprečava od brzog mašćenja.

7. Sušenje

Kosu prethodno posušite prije feniranja jer je mokra kosa posebno osjetljiva i ne reagira dobro na vrući zrak. Ako je moguće fen podesite na najhladnije. Na taj način ćete izbjeći znojenje na području tjemena zbog kojeg frizura nije postojana i onakva kakvu vi želite.

8. Oprezno s uređajima

Ako ravnate ili kovrča kosu uređajem ona će postati lomljiva i hrapava. Kako ne biste izazvali veće štete postoje posebni sprejevi za zaštitu kose od vrućine koji površinu dlake prekrivaju zaštitom i sprečavaju suhoću kose.

9. Čarolija volumena

Tapiranje je neprijatelj vaše kose. Volumen možete dobiti tako da kosu nakon pranja isfenirajte preko glave, a onda polusuhu uvijte velikim uvijačima.Dobit ćete čaroban volumen i sjajnu kosu.

10. Pomoć valovitoj kosi

Uvojke je najbolje ostaviti na miru. Dok je kosa mokra nemojte ju dirati, čekajte da se posuši i tek onda intervenirajte. Odgovarajući proizvodi su: tekućina za njegu vrhova, sprej za sjaj kose i maska koja kosi pruža potrebnu vlagu.

Nema komentara:

Objavi komentar