07. 04. 2012.

Kako odabrati dezodorans?

Koristeći dezodoranse i antiperspirante često nismo svesni šta zapravo koristimo ni kako ti proizvodi deluju. Mnogi od njih sadrže štetne sastojke koji dugotrajnom upotrebom mogu nepovoljno uticati na naše zdravlje

Zbog toga su u nekim državama (Kanada, SAD) antiperspiransi stavljeni u kategoriju bezreceptnih lijekova (mogu se kupiti bez recepta, u maloprodaji, a dozvoljena im je upotreba samo u predjelu pazuha).


Kako djeluju deodoransi i antiperspiransi?
Dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija čime spriječavaju neugodan miris kože, a budući da su uglavnom mirisni preparati djelomično i ublažavaju miris znoja. Mnogo je kemijskih sastojaka koji djeluju kao dezodoransi, a najčešće se upotrebljavaju denaturirani alkohol i triklosan.

Triklosan je konzervans s jakim antimikrobnim djelovanjem. Do sada još nije dovoljno istražen, no pokazalo se da u većim dozama ima izrazito štetno djelovanje na zdravlje čovjeka (kancerogeno djelovanje, izaziva oštećenja jetre, slabi imunološki sustav, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu, izaziva oštećenja ploda) i potencijalna je opasnost za okoliš (npr. može reagirati sa slobodnim klorom i stvoriti dioksin koji je izrazito toksičan, narušava hormonalnu ravnotežu, vrlo je stabilan i sporo se izlučuje iz organizma). Zbog svog je djelovanja triklosan u nekim državama svrstan u skupinu pesticida, a proizvodi koji ga sadrže često su onečišćeni dioksinom.

Antiperspiransi sadrže soli aluminija, cinka ili cirkonija ili njihovu kombinaciju, a djeluju na smanjenje protoka znoja, sužavajući pore znojnih žlijezda i blokirajući izvodne kanaliće znojnih žlijezda. Mnoge aluminijeve soli djeluju iritirajuće i nadražujuće što rezultira crvenilom i upalom kože. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminij se također povezuje i s Alzheimerovom bolesti. Cirkonijeve soli opasne su ako se udišu pa se zbog toga ne koriste u aerosolima u EU i SAD (dolaze u „sigurnijoj“ varijanti – stikovima, gelovima i roll-on-ima).O čemu još treba voditi računa ...
Uz navedene sastojke deo-proizvodi često sadrže parabene koji imaju konzervirajuće djelovanje i široku primjenu. Neki znanstvenici smatraju da su opasni za naše zdravlje jer narušavaju hormonalnu ravnotežu (ponašaju se kao estrogeni) – povećavaju rizik od pojave karcinoma dojke, karcinoma kože, dok drugi smatraju da su sigurni za upotrebu, no zapravo niti jedno istraživanje nije obradilo što se događa dugotrajnom upotrebom navedenih kemijskih tvari.
Kako god bilo, sve što interferira s prirodnim funkcijama tijela, bilo da je to zaustavljanje znojenja ili utjecaj na hormonalnu ravnotežu, treba izbjegavati, jer jedina sigurna kemijska tvar je ona s kojom niste bili u kontaktu.

Sigurne opcije
Jedini sigurni proizvodi koje preporučujem za nanošenje na kožu su oni certificirani ekološki preparati koji uopće ne posjeduju sintetske sastojke. Na mnogim prodajnim mjestima možete pronaći hipoalergene dezodoranse u obliku kristala, tzv. deo kristal ili kristalni kamen koji je mineralnog porijekla (čista kalijeva mineralna sol alaun ili stipsa) ili pak dezodoranse koji sadrže cink ricinoleat koji umiruju kožu i neutraliziraju neugodan miris znoja, pri čemu ne ometaju rad žlijezda znojnica.

izvori: Forum tvorac grada
www.serbianforum.org
Zena.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.