14. 04. 2012.

Kako čuvati kozmetiku?

7 savjeta kako bolje čuvati kozmetičke proizvode

Napraviti pravilan odabir kozmetike koja odgovara vašem tipu kože, boji lica, očiju, usana itd., hvale je vrijedna vještina. No, kad taj izbor napravite, potrebno je da naučite kako pravilno pohraniti svoje malo blago, kako bi što duže trajalo i bilo upotrebljivo do zadnjeg grama.


Slijedite nekoliko korisnih, a jednostavnih savjeta za uspješno skladištenje.

- Ukoliko želite da vaša kozmetika što duže traje, čuvajte je na hladnom i suhom mjestu. Kupaonica, iako se čini kao najlogičniji izbor, nije pravo mjesto, zbog čestih promjena temperature i vlažnosti. U kupaonici držite šampone, sapune i mirisne soli i kupke, a ostalu kozmetiku pospremite negdje drugdje.

- Izbjegavajte ostavljati šminku na suncu, ili u zagrijanom autu u pretincima ili gepeku, naročito ljeti. Velike vrućine uzrokuji razdvajanje emluzije i kozmetički proizvod gubi svoju mekoću i kremasto svojstvo (ovo se osobito odnosi na pudere). Vrućina i vlažnost djeluje i na parfeme, jer jednostavni ishlape stoga je najbolje da kozmetiku koju ne koristite često čuvate čak i u frižideru (naravno odvojenu daleko od hrane).

- Čistoća je bitan faktor, stoga što urednije držite svoje nesesere, ladice, kutije za čuvanje šminke. Slomljena sjenila i rumenila bacite, a ne čuvajte komadiće koji se onda nađu više po rukama i odjeći nego na vama.

- Redovno perite kistove kojima nanosite šminku, kao i spužvice za puder, ne želite da vam se pojavljuju na licu dijelovi novogodišnjeg make up-a zar ne? Kistove jednostavno očistite sredstvom kojim uobičajno skidate šminku da biste izbjegli iritaciju očiju, a spužvicu operite uz pomoć blagog sapuna za lice koji vam inače odgovara.

- Kreone, eylinere i olovke za usta redovno šiljite a posebno vodite računa o mekanim olovkama. Mali trik – da se olovke ne bi nagnječile prilikom šiljenja prethodno ih malo ohladite u frižideru.

- Ipak, neke se stvari moraju i baciti. SVE ONO ČEMU JE ISTEKAO ROK TRAJANJA! Ako lak za nokte, gel za tuširanje, ulje za tijelo, tonik za lice ili neka druga emluzija, nakon što je promućkate i dalje ostaje razdvojena ili ima neki čudan talog zrela je za bacanje. Najbolji detektor za ostaviti ili ne je nos. Svaki proizvod koji je kvaran ili se počeo kvariti prvo mjenja miris. Sve što ima čudan miris nema mjesta u neseseru, jer korištenjem ovakvih proizvoda jedino možete da izazovete nimalo privlačnu iritaciju kože u najmanju ruku. U principu, svaki proizvod ima rok trajanja koji je vrlo kratak. Puderi i podloge traju oko godinu od dana otvaranja, čak i kraće, ovisno je li im osnova na bazi vode ili ulja. Isto važi i za rumenila i puder u prahu ili kamenu. Ruževi i sjajila za usta traju od 1 do 2 godine, dok je olovkama vijek nešto duži do 3 godine kao i lak za nokte ili sjenila za oči (2-3 godine) dok se maskara preporučuje da se mjenja svaka tri mjeseca, bez obzira koliko je često koristite od dana otvaranja. Parfemi traju do 3 godine, ako se pravilno čuvaju. Danas sva kozmetika ima na pakovanju otisnut rok trajanja, pa prilikom kupovine obratite pažnju na ovaj važan detaljčić.

- Na tržištu postoje postoje posebni termoizolovani koferi za šminku, raznorazne police i pregradice, kutije koje su predviđene za čuvanje šminke pa uz malo truda možete ispuniti sve uvjete potrebne za kvalitetno očuvanje vaše šminke jer čemu super šminka ako će se brzo pokvariti zar ne? Stoga svoje blago pravilno pohranite da biste u njemu što više uživali.


 domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar