11. 04. 2012.

Ljepota sa istoka


Šeherzada je bila mudra i lijepa i svojim pričama je zavela okrutnog vladara, ali sigurno se pored priča poslužila i nekim drugim trikovima. Da li je iskoristila hiljadu i jedan trik? Možda, no svakako je primjenila nekoliko mudrosti orijentalne kozmetike.


Surma – Orijentalna šminka uvijek podrazumijeva naglašene oči, pa je surma idelan i neizostavan dio šminke. Surma čuva u surmedanu koji je od srebra ali postoje i moderna, mala, duguljasta pakovanja i vrlo je slična običnoj sjeni za oči u prahu i obično je u kompletu s aplikatorom pomoću koje se nanosi duž cijele linije oka, a najbolje izgleda ako napravite blagi luk prema obrvama. Oči će vam, ovako našminkane biti najveći adut.

Citrus – ljekoviost citrusa uveliko je poznata na Orijentu. Kriškice limuna pomješane s uljima lavande koristile su se kao prirodni dezodoransi a danas su u sastavu mnogih prirodnih sapuna, šampona i dezodoransa.

Šećer – korišten za mnoge slastice, šećer je vjerovali ili ne korišten i za uljepšavanje i to za depilaciju, a ova metoda se i danas primjenjuje. Smjesa napravljena od vode i šećera u jednakom omjeru se prokuha i ohladi i koristi kao što mi koristimo danas vosak.

Kana za kosu – posebna mješavina koja se koristi za bojenje kose. Kosa dobiva blagi crvenkasti sjaj. Međutim kana se ne koristi samo za kosu, ona se koristi i za uljepašavanje tijela. Pomoću nje su djevojke iscrtavale ruke i noge neobičnim i lijepim šarama. Ovaj ukras je posebno popularan kod mladenki na dan vjenčanja.

Uljani parfemi – vrućina i suha klima ne pogoduju parfemima koje sadrže alkohol jer oni ubrzo se pokvare i izgube svoj kvalitet i miris, zato su na Istoku najčešći uljani parfemi. No s njima treba biti oprezan. Miris jasmina, lavande, ruže, citrusa, sandala, ambre i drugih zanosnih mirisa Orijenta su vrlo intenzivni stoga se nanose u vrlo malim količinama.

Ružina vodica ili vodica naranče – se koristi kao tonik za tijelo, koži daje zamaman miris i mekoću. Ovaj preparat, osim što je prirodan, daje koži svježinu, hidratizira je i pruža nježan i blag miris.

Ulje argana – dobiveno iz drveta života kako ga nazivaju Marokanci, bogato vitaminom E koristi, se u razne svrhe, za njegu lica, kose, noktiju. Posebno je djelotvorno jer isušenoj koži vraća prirodan sjaj i mekoću, a kosi podatnost.

Hammam – ili parno kupatilo je ono što je ponajbolja stvar s Istoka. Ovdje se tijelo pročišćuje od vanjskih toksina, ali djeluje djelotvorno i na duh. Nakon tretmana u hammamu, svaka šminka izgleda bolje, ljepše i zanosnije.

Nakon ovih malih trikova nije teško zamisliti Šeherzadu, duge crvenkaste kose iscrtanih ruku i lukavih očiju oivčenih surmom zar ne?? Poslušajte njene savjete i uplovite u čari Hiljadu i jedne noći.

Nema komentara:

Objavi komentar