08. 04. 2012.

Put do bijelih zubi

Lep osmeh je veoma važno sredstvo komunikacije, a za lep osmeh potrebni su i lepi zubi, beli, po mogućnosti. Za to je, baš kao i za zdravlje zuba i usne šupljine, neophodno prati zube i usnu šupljinu nakon svakog obroka - pasta za zube barem ima raznovrsnih i mnoge od njih nisu previše skupe. Pored četkice i paste za zube, postoje i dodatna sredstva kojima sebi možete obezbediti bele zube i svež dah, i to sredstva koja ćete najverovatnije naći kod sopstvene kuće. Na šta konkretno mislimo?


O tome koliko je zeleni čaj koristan za vaše zdravlje više puta smo pisali i mi i drugi. Između ostalih korisnih svojstava, zeleni čaj štiti i vaše zube - možete ih isprati ekstraktom ovog čaja i tako im pomoći da se zaštite od karijesa, jednog od uzročnika zadaha iz usta i brojnih drugih problema.

Kada nacedite sebi limun za limunadu, ili vam limunov sok bude iz nekog drugog razloga potreban, iskoristite priliku i limunovom korom protrljajte zube. Tako se čiste naslage kamenca i beli njihova površina. Samo, ne preterujte - ovo nije postupak koji bi trebalo primenjivati svakog dana, jer previše limunske kiseline može da vam ošteti zubnu gleđ.

Bobice kleke su dobro sredstvo za ispiranje usta i zuba i za osvežavanje daha. Šta s tim bobicama? Iskuvajte deset grama bobica u šolji vode i tu vodu koristite kad se prohladi.

Nakon što zube operete pastom, možete ih istrljati svežim listovima žalfije. To će vam osvežiti dah.

Kad smo kod listova, odličan je i list peršuna. Preporučljivo je grickati listove peršuna jer povoljno deluju na gleđ, plus otklanjaju i mirise crnog i belog luka.

Jagode su takođe efikasne u izbeljivanju zuba. Istrljajte zube s nekoliko prognječenih jagoda, to će ih izbeliti i osvežiti vam dah.

Za kraj, svima poznato sredstvo - soda bikarbona. Njome možete izbeljivati zube, samo nemojte to raditi prečesto kako ne biste oštetili gleđ.


Izbeljivanje na drugi način:

Osmeh ili nedostatak osmeha jedna je od prvih stvari koje većina zapazi na ljudima. Za lep osmeh neophodni su i lepi zubi, što će reći, čisti i beli. Na nesreću, mnogi napici koje većina nas voli, kao što su kafa, čaj, vino i gazirani sokovi, s vremenom uništavaju sloj po sloj beline zuba. Na sreću, zubi se mogu i izbeliti, ne samo potamneti - evo koji su glavni metodi izbeljivanja zuba i koliko je koji efikasan.

Najjednostavniji metod je belilo u obliku olovke. To je ujedno i najpraktičniji metod, jer je to belilo dovoljno malo da ga uvek možete nositi sa sobom. Kad god vam je to potrebno - dok ste u kolima (ne dok vi vozite), nakon ručka, na poslu, u kafiću - možete da ga nanesete na zube, samo vodite računa da vam usne ne dodirnu zube dok se supstanca ne osuši, kako supstancu ne biste smesta skinuli. Slabija strana ovih belila je što od njih ne možete očekivati nikakve epohalne rezultate - problem će rešiti samo privremeno, a zube vam izbeliti za nijansu ili dve.

Druga varijanta jesu kućni setovi za beljenje zuba. Oni nisu onoliko efikasni kao što to mogu biti stomatološke procedure - rezultat su do četiri nijanse belji zubi - ali su znatno jeftiniji. Dobra strana je i što su jednostavni za upotrebu. Najčešće se sastoje od "proteza" s belilom, i te proteze su pravljene tako da odgovaraju vilici, pa se belilo ravnomerno nanosi na zube, a ni mogućnost ispiranja pljuvačkom nije iritirajuće velika.

Treća glavna metoda izbeljivanja zuba jeste izbeljivanje laserom. Od svih postojećih procedura ova je najefektnija (i do deset nijansi belji zubi), najdugotrajnija i čak i ne traje posebno dugo - ne više od sat vremena. Manje je lepo to što su ovakve procedure veoma skupe.

Belilo, kućni set ili laser? Zavisi od prilike, raspoloživog vremena i naročito od raspoloživog novca. Ipak, ne zaboravite da zubi ne moraju biti beli kao kreč da bi bili lepi - boja kreča bolje izgleda na zidovima nego na zubima.


Šta kad se pretera sa izbeljivanjem?

Šta je problem s preterivanjem u izbeljivanju zuba? Kao jedno, neefikasno je. Zube je moguće izbeliti samo do određene granice (preporuka je da ne budu belji od beonjača). Nakon toga, ma koliko se vi trudili, ma koliko izbeljivali zube, oni belji biti neće. Ako ih, recimo, svaki čas izbeljujete hidrogen-peroksidom, nanećete im štetu - postaće ultraosetljivi (što je izuzetno neprijatan osećaj, pa vam baš i neće biti do smeškanja) i skloni krzanju (a onda trk zubaru, da popravi šta se popraviti može - i opet ništa od lepog osmeha!).

Šta, zapravo, realno možete očekivati od izbeljivanja zuba? Ukoliko izbeljivanje zuba obavljate kod stomatologa, možete da očekujete da ćete zube pobeliti za osam do devet nijansi. Lep rezultat! Ako ste više za "domaću radinost", to jest, za kućne setove za izbeljivanje, poboljšanje će biti za četiri nijanse. Pri tom je, naravno, izuzetno važno da pažljivo pročitate uputstvo za upotrebu na pakovanju i da ga se zaista pridržavate (bez "pametnih ideja" tipa "ma, ja ću to da ostavim da stoji dvostruko duže, pa će i rezultat biti dvostruko bolji" - rezultat ne da neće biti bolji, nego ćete samo oštetiti zube).

Još nešto: za koju god varijantu da se opredelite, treba da budete svesne da je to atak na vaše zube. Zbog toga, da biste zube sačuvali (neće vam vredeti što su beli ako možete samo da ih čuvate u nekoj kutijici kao uspomenu), izbegavajte ponovno izbeljivanje najmanje šest meseci.

Razume se, lepom izgledu svojih zuba najviše ćete doprineti ako se pridržavate pravila oralne higijene i ako u startu izbegavate ono od čega zubi tamne - preterivanje s kafom i crnim čajem, kao i duvan. 

izvor: www.domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.