07. 04. 2012.

Uredite vaša stopala

Pre nego obujete sandale...

Napokon je došlo vreme za sandale, papučice, japanke... Stopala su "gola" i vide se sa svih strana. Da li ste ih pripremili za taj javni nastup?


Ako niste znajte da će i najskuplja i najmodernija obuća na zapuštenim stopalima sa ispucalim petama, polomljenim noktima sa izguljenim lakom, izgledati ružno, prosto, jeftino...

Najlakše je otići kod pedikira i prepustiti se profesionalcima koji znaju kako da srede vaše pete i nokte. Medjutim, ako nemate para ili vremena, možete i sami da učinite da vaša stopala zablistaju.

Sve što vam treba je lavor, morska so, kamen za pete, set za manikir, hidratantna krema, peškir, pamučne čarape i - malo mira.

Napunite lavor toplom vodom i dodajte malo morske soli. Potopite stopala i opustite se uz knjigu, omiljenu seriju, ili telefonski razgovor sa prijateljicom.

Nemojte preterati sa opuštanjem da se voda ne bi ohladila, a vi nazebli.

Prvo istružite stopala kamenom za pete. Nije preporučljivo da sami koristite spravice sa žiletom jer možete da se povredite.

Zatim "izgulite" zanoktice malom oblom "lopaticom" iz seta za pedikir. Nokte isecite, ili, još bolje, isturpijajte, a ako želite da ih namažete lakom u boji nemojte ih skroz skratiti.


Obrišite stopala peškirom i namažite ih specijalizovanom kremom, mada i bilo koja druga hidratantna krema za telo ili lice neće škoditi. Ako imate vremena navucite na stopala čiste pamučne čarape koje će, uz adekvatnu kremu, pomoći da vaše pete budu meke i glatke.

Ako lakirate nokte obavezno koristite sundjerastu zaštitu (takozvane separatore) koja se stavlja izmedju prstiju. U suprotnom se može desiti da se umažete i da nokti deluju aljkavo.

Prilikom izbora laka vodite računa da se slaže uz većinu vaših sandala i papučica da ne biste morali često da mažete nokte. Ako ste srećnica koja je izabrala postojan lak koji se ne izguli posle dva dana, već samo malo izgubi sjaj, možete ga osvežiti običnim, providnim lakom za nokte.

Da bi vaša stopala bila uredna tokom cele sezone, trebalo bi da nakon svakog tuširanja, ili pre odlaska u krevet, blago istrljate pete kamenom i nanesete kremu.

Pažnja - ako stopala namažete neposredno pred izalazak iz kuće može vam se desiti da "proklizavate" i da se osećate kao da gazite po ledu a ne po vrelom asfaltu.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.