05. 04. 2012.

Vežbajte samopouzdanje!

Samopouzdanje se izgrađuje iznutra i ono je pre svega vera u sebe i svoje sposobnosti – snažan osećaj vlastita vrednosti.


Samopouzdanje nema veze sa našim stvarnim uspjesima, nego sa onim šta mi mislimo o sebi! Najveći neprijatelj samopouzdanja je sumnja u sebe ili pretjerana samokritičnost. Sve što morate učiniti je pretvoriti sumnju u povjerenje, odnosno u vjeru u sebe, te raditi na tome svaki dan. Evo kako ćete to lakše postići:

Naučite voljeti sebe
To nije sebičnost nego potreba, jer samo tako će vas voljeti i samo tako možete biti istinski sretni. Prihvatite sebe onakvim kakvi jeste!

Ugađajte si
To je najbolji dokaz da volite sami sebe. To ne znači da ste stalno zaokupirani sami sobom , nego da više obraćate pažnju na svoje potrebe i želje i ono što vas veseli. Ujedno ćete i vi pozitivno djelovati na ljude, jer će se bolje osjećati uz vas, a samopouzdanje će vam rasti.

Budite zahvalni
Zahvalnost nije urođena, nego se uči. Želite li biti sretni, prvo naučite biti zahvalni. Praktikujte zahvalnost u svakodnevnom životu. Razmislite na čemu i kome ste sve zahvalni.

Birajte optimizam
Mislite da ste rođeni pesimist? Bez brige. I optimizam se može naučiti. Poigrajte se malo sa svojim umom - "dresirajte ga"! Svaki dan mislite i govorite pozitivno o sebi i drugima. Vježbajte, ne dopustite negativnim mislima ulazak u svoju glavu.

Pazite s kim se družite
Izbjegavajte negativce, jer šire loše vibracije i one koji vam ne odgovaraju. Tražite srodne duše, jer će vam one dati podršku koju svako treba, a i vjerovat će u vas.

Mantre samopouzdanja
"Ja to mogu"!; "Prihvatam sebe onakvu kakva jesam"; "Cijenim sebe, sposobna sam i pametna"; "Volim sebe i to mi je najvažnije"!...

Lukavi trik
Starogrčki filozof Aristotel je govorio: "Najbolji način da iskusite neki osjećaj je da se pravite kao da se već tako osjećate i uskoro će to postati stvarnost". Zvuči kao čudo?! Da, ali je istina.

izvor: Ljepota.ba


Nema komentara:

Objavi komentar