09. 05. 2012.

Njega svih tipova kože

Kad jednom naučimo da kožu svakodnevno trebamo da hranimo vitaminima i mineralima iznutra (uravnoteženom i zdravom ishranom), ali i spolja i to preporučljivo iz prirodnih izvora, a ne hemijskih supstanci, možda ćemo početi više ceniti taj besplatni poklon koji nam je priroda dala – bogatstvo različitih biljaka koje najčešće ni ne primećujemo. Zbog toga ni ne razmišljamo o činjenici da je prirodna nega koža sigurnija, jeftinija i praktičnija za korišćenje jer je najčešće potrebno odvojiti tek par minuta dragocenog vremena da bismo smućkale hranjivu masku koja će nam podariti toliko željeni sjaj.


Kad je riječ o nezi kože, onda treba napomenuti da postoji nekoliko koraka. Počinje se čišćenjem pa sledi lagani piling, nakon njega je dobro naneti tonik i na kraju kremu. No to ponekad ne samo što zvuči komplikovano već uglavnom oduzima i dosta vremena,a da novac ni ne spominjemo pa zato predlažemo prirodniju alternativu. Korišćenjem prirodnih maski koje odgovaraju tvom tipu kože postići ćeš jednako zdrav i sjajan izgled kože, a umesto pet-šest preparata bi će ti dovoljan samo jedan.

NORMALNA KOŽA

Cure s normalnom kožom prave su srećnice, njih uglavnom ne muči crvenilo ili
proširene pore i koža im uglavnom ne zahteva puno truda jer sama ima prirodno
uspostavljenu ravnotežu. Za ovakvu vrstu kože mogu se koristiti maske od šargarepe, meda, breskvi, latica ruže, papaje, limete, naranče, banane, jagoda,
krastavaca, badema i još puno toga.

Predlog: Svjež i zdrav izgled kože može postići gotovo trenutno ako na lice naneseš smesu od zgnječenih banana i jagoda. Na licu je treba ostaviti da odstoji oko 20 minuta, a promene će biti odmah vidljive.

Čišćenje normalne kože vrši se mlekom i tonikom.
Zaštita normalne kože lica je neophodna preko celog dana. Koristite vlažnu kremu na bazi vitamina A.
Noćna njega: Vitaminska krema na bazi aloa vere i badema.
Peeling: Jednom nedeljno nakon maske

Maska od svežeg sira

3 kašika svežeg sira
1 kašika meda
To pomešajte i ostavite da deluje na licu 20 min. Masku skinite vatom natopljenom u toplom nekuvanom mleku

SUVA KOŽA

Ova je vrsta kože podložna bržem stvaranju bora i borica i nema prirodnu vlagu, a ne proizvodi se ni dovoljno preko potrebnog sebuma. Zbog toga je koža najčešće dehidrirana, sklona crvenilu i prhutanju i potrebna joj je posebna njega te puno, puno vlage. Maske za suvu kožu rade se od kamilice,lavande, metvice,banane,meda,mleka, jogurta, žumanc,a maslaca, jagoda…

Predlog: Za početak pokušaj koži vratiti vlagu i izmešaj banane, jogurt i med, nanesi na kožu i drži masku na licu oko 15-20 minuta paje potom isperi toplom vodom.

Ovoj vrsti kože treba, pre svega, pružiti onu zaštitu koju joj priroda nije dala u dovoljnoj meri. Pošto je suva, bez masnoće, osetljiva na vremenske promene i pošto u njoj lako pucaju kapilari, morate joj posvetiti znatno veću negu. Treba izbegavati umivanje u pretoploj vodi, a isto tako i losione koji sadrže alkohol, kao i razne agresivne sapune.

Čišćenje suve kože vrši se mlekom, kremom ili uljem za čišćenje lica.
Zaštita: Licu sa suvom kožom neophodna je zaštita preko celog dana, jer ukoliko koža nije dobro zaštićena, dolazi do perutanja. Za zaštitu koristite polumasnu kremu.
Noćna nega: Preporučujem masnu vitaminsku kremu.
Peeling: Neka se radi jednom nedeljno pre maske.
Kozmetički preparati koje kupujete trebaju sadržavati vitamine A, E, aloa veru,
proteine i badem.

Maska od jaja i mleka

1 svež žumanac
1 kašika mleka u prahu
1kašika svežeg mlijeka
1 kašika meda
To sve dobro promešajte i stavite na kožu da deluje 20 min. i isperite toplom vodom.

MASNA KOŽA

Preterano lučenje sebuma površinu kože čini masnom, a problem kod ovog tipa kože je taj što višak masnoće koji se izlučuje na površinu privlači prljavštinu i prašinu. Zbog toga se stvaraju miteseri, prištići i slični nametljivci. Zato je najvažnije masnu kožu redovno i pomno čistiti. Za maske namenjene masnoj koži koriste se jabuke, paradajz, limuni ili limete, belanjci, brašno, krastavci.

Predlog: Sok od jednog limuna izmešaj s pola šolje brašna i
belanka pa nanesi na lice i isperi kad se potpuno sasuši. Na ovaj ćeš način napraviti i lagani piling i očistiti kožu od prljavštine i viška masnoće.

Masna koža predstavlja idealnu podlogu za akne. Zato je svakodnevno morate pažljivo očistiti, jer se nečistoća na nju lako hvata, što može izazvati razne promene i infekcije kože. Masna koža podnosi vodu i sapun, pogotovo kiseli sapun koji se slabo peni, ili večernje umivanje lica vodom kojoj je dodano na vrh noža soda bikarbonata (sode bikarbone).

Čišćenje: Masnu kožu čistite mlekom, tonikom i to po mogućnosti na bazi kamilice.
Zaštita: Za zaštitu masne kože preporučujem dnevnu kremu na bazi kamilice
Noćna njega: Vitaminska krema isto na bazi kamilice.
Peeling: Neka se radi dva puta nedeljno pre maske.

Maska od šljiva

 Uzmite nekoliko zrelih šljiva, izbacite iz njih koštice i izgnječite ih, pa u to dodajte nekoliko kapi ulja od slatkog badema. Tu smesu nanesite na lice, ostavite da delujte 20 min. i isperite prokuhanim mlekom.

MEŠOVITA KOŽA

Ovo je definitivno najučestaliji tip kože kod cura, a to je zapravo kombinacija masne i suve kože. Obično je koža masnija u T-zoni tj. na čelu,nosu i bradi, dok ostatak lica ima normalnu ili suvu kožu. Zbog toga je potrebno te različite tipove kože na licu tretirati svaki na svoj način, tj. s dve vrste maski.
To je koža kojoj je T-zona masna, a obrazi suvi. Preporučujem da T-zonu tretirate kao masnu, a obraze kao suvu kožu.
Peeling: Jednom nedeljno pre maske.

Maska od krompira

Tanko na kriške narežite sirovi krompir. Stavite na lice i ostavite da deluje 15 min., isperite čajem od kamilice


OSETLJIVA KOŽA

Čišćenje: mleko i tonik na bazi kamilice.
Zaštita: Hidratantna krema na bazi badema.
Noćna nega: Vitaminska krema.
Peeling: Jednom nedeljno pre maske.
Savet: Nikada ne stavljajte puder bez podloge.

Maska od banane

Dobro izgnječite jednu bananu tako da se pretvori u kašu, stavite na gazu i raširite preko lica. Ostavite da deluje 20 min., pa onda isperite čajem od kamilice ili toplim nekuhanim mlekom.

izvor: www.kutakforumotion.com

Nema komentara:

Objavi komentar