21. 06. 2012.

Hrana za ljepotu


Mnogi kažu da je svaka namirnica dobra i zdrava ukoliko se redovno i optimalno konzumira, ali ipak se mogu izdvojiti one koje imaju jači efekat kako na sam organizam, tako i na ljepotu kože i tijela:


Avokado je najveći izvor biotina koji utiče na suhu kožu, jake nokte i sjajnu kosu. Ne treba pretjerivati sa njegovim konzumiranjem, ali ako ga u svoj jelovnik uvrstite barem dva, tri puta mjesečno učinit će čuda. Jednako dobar efekat postići ćete i pripremanjem hranjivih maski od istog.

Paradajz je pun likopena koji blagotvorno djeluje na opekotine od sunca. Već je vrijeme da ga počnete unositi u organizam bilo kroz salate ili da pravite maske od njih, jer hranjive materije ovog povrća usporavaju štetu od slobodnih radikala koje svakodnevno unosimo.

Losos je vrsta ribe koja usporava starenje, jer sadrži astakanthin, karotenoid koji poboljšava elastičnost kože pa ćete imati manje neprijatnih linija na licu, te duže izgledati mladoliko.

Grah je mnogima jedno od najmanje zanimljivih namirnica, posebno sada kada su dani sve topliji. Ali zbog izuzetno hranjivih supstanci ova bobičasta namirnica trebala bi se naći na vašem jelovniku tokom cijele godine. Grah pomaže u obnovi ćelija koje su oštećene slobodnim radikalima, jer za vrijeme varenja, protein se razbija u amino kiseline, koje blagotvorno djeluju na bržu regeneraciju ćelija kože i kolagena.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar