21. 06. 2012.

Kako pravilno isfenirati lokne?

Svi mi ponekad poželimo da imamo lokne kao zvijezde sa crvenih tepiha, ali većina nas nije ni svjesna koliko truda treba da se uloži u njegu kose. Kosa prije svega treba da bude zdrava, bez ispucalih vrhova, sa puno sjaja i volumena. Isušena kosa je beživotna i teško ju je oblikovati. Zato treba učiniti nekoliko koraka prije pranja i feniranja kose.


Nudimo vam nekoliko jeftinih kućnih savjeta.
Prije pranja kose najbolje bi bilo da na nju nanesete jedno žumanjce sa nekoliko kapi limuna i dvije kašike maslinovog ulja. Tu masku držite petnaestak minuta na suhoj kosi i zatim kosu operite na uobičajan način naravno uz korištenje maske za kosu ili regenratora. Prije feniranja na kosu nanesite sredstvo koje će je štititi od toplinskih oštećenja.
Ukoliko imate ravnu kosu i želite da napravite lokne najbolje bi bilo da za to upotrijebite metalnu okruglu četku od aluminijuma koja je presvučena slojevima keramike, jer ona zadržava veliku količinu toplote iz fena.
Ako imate valovitu kosu prvo fenirajte kosu uz tjeme pljosnatom četkom. Kad se kosa uz tjeme osuši, ostatak isfenirajte okruglom četkom srednje veličine. Zatim pramen po pramen uvijte na peglu, pričvrstite ga špangicom uz tjeme dok je još vruć i ostavite ga da se ohladi. Kad uvijete svu kosu i kada se ohladi skinite sve špangice i širokim češljem raščešljajte lokne.
Sa prirodno kovrdžavom kosom malo je teže postići željene lokne, ali ima nekoliko savjeta. Najbolje bi bilo da na mokru kosu stavite pjenu za volumen i razdijelite kosu na šire pramenove i prvo sušite donje slojeve kose bliže tjemenu. Možete staviti pjenu na mokru kosu, malo je prosušiti oblikujući pramenove prstima i zatim ostaviti da se prirodno osuši.

{Ljepota}

Nema komentara:

Objavi komentar