03. 08. 2012.

Najljepše su crvene usne


Gali su kosu bojili u crveno, sasi ludovali za zelenim kovrčama, a Grci za nauljenom, zlatnim prahom posutom kosom. Egipćanke su oči iscrtavane kholom, kapke sjenčile prahom od zelenog bakra, a usne naglašavale ekstraktom crvene ilovače... Ma u koju epohu zavirili, svaka obiluje sredstvima za uljepšavanje, najjačim adutima ljepotica i fatalnih zavodnica, koje su, poput Kleopatre, obilježile historiju.


Make up očito nije od jučer, no danas je, ruku na srce,prisutniji nego ikada prije. Glamurozan sjaj i prirodan look, i jedno i drugo zahtjeva popriličnu količinu kutijica i tubica zbog kojih su naše torbice iz sezone u sezonu sve veće i sve ispunjenje ''nužnim sitnicama'', poput pudera, sjenila, olovaka, maskara, korektora, rumenila, sjajila, ruževa... Međutim, kada biste između spomenutih proizvoda morale izdvojiti jedan, najvažniji, koji biste odabrali? Vjerojatno isto što i 95% anketiranih Francuskinja, koje su bez mnogo premišljanja odgovorile: RUŽ!!!

Ruž za usne najpopularniji je beauty-proizvod na svijetu. Može se kupiti na svakom koraku i nude ga doslovno svi kozmetički brendovi. Trendi nijanse, inovativne teksture i originalna pakiranja bojno su polje na kojem se vodi bitka za osvajanje unosnog tržišta magičnih tubica bez kojih moderna urbana žena danas ne ide ni na pijacu. Dakle, kad je u pitanju ruž za usne, dileme Da ili NE ne postoje. No zato su prisutne brojne druge dvojbe s kojim se svakodnevno susrećemo: je li odabrana nijansa u trendu, ''paše'' li nam z boju kose i tena, je li bolje uzeti mat ili sjajnu varijantu, treba li iscrtavati usne olovkom ili ne... Univerzalnih odgovora, dakle nema, ali to ne znači da nema uporišnih tačaka koje će nam olakšati odluku i pomoći u pravilnom odabiru.

KAKO IZABRATI BOJU?
Zapamtite: Boju ruža određuje boja tena i kose. Ne odjeća. Osim iznimno, kad odjevni predmet definitivno dominira svojom bojom i svojom snagom. ''Planirajući za dodjelu Oskara odjenuti veličanstvenu Valentinovu haljinu plameno-crvene boje, Claudia Schiffer nije se nikako mogla odlučiti oko izbora make up-a''. Komentira slavni vizažista Stephane Marais. ''Savjetovao sam joj da stavi ruž identične boje, ništa drugo. Kasnije sam vidio slike, izgledala je predivno.'' Kako već mala razlika u nijansi ruža može biti presudna za cjelokupan dojam kojim lice zrači, Stephane Marais objašnjava na primjeru Chiare Mastroianni. ''Budući da ima izrazito blijedu put, koja osobito dolazi do izražaja zimi, Chiari najbolje stoji rubinskocrveni ruž koji u podtonu ima hladan plavičast odsjaj. S crvenim ružem kojem je podton narandžasta njezino lice gubi sjaj i djeluje pomalo umorno i beživotno.''
HLADNI TONOVI. Crveni ruževi s plavim ili ljubičastim podtonovima najbolje pristaju osobama sa svjetlijom, porculanskom puti i tamnosmeđom, platinastom ili pepeljastom kosom.
TOPLI TONOVI. Crveni ruževi sa žutonarandžastim podtonovima oživjet će mat i preplanulo lice, a odlično pristaje uz kosu boje lješnjaka, kestenjaste i zlatnoplave nijanse.

ZNATE LI TESTIRATI RUŽ ZA USNE?
Čak i kada imamo jasnu ideju o željenoj boji, nju nije uvijek lako pronaći. Savjet: nikada ne kupujte ruž koji odlično stoji vašoj prijateljici - ista nijansa na različitim osobama može izgledati sasvim drugačije. Prije kupnje ruža obavezno testirajte i pritom se radije nego uobičajenom nadlanicom poslužite jagodicama prstiju, gdje će nijansa biti najsličnija onoj na usnama.

POSTOJI LI IDEALNA TEKSTURA?
Ne postoji. Ona je stvar ukusa i mode. Mat ruž lakše se nosi, ali je i manje luminozan. Sjajan ruž nešto je zahtjevniji, ali sa njim usne blistaju poput dragulja. Transparentan ili neproziran? Profesionalci su jednoglasni: želite li pravi ruž, budite dosljedni i odlučite se za guste teksture, koje omogućuju stopostotno prekrivanje. S transparentnim formulama dobit ćete sočne i blistave usnice, no to je ipak posve druga priča.

OLOVKA ZA USNE - DA ILI NE?
U ispravljanju linije usana, naglašavanje ili prikrivanje njihova prirodnog oblika i sprečavanje ''prelijevanja'' ruža, olovka je nezamjenjiva. Ipak, to ne znači da smo fascinirani vidljivim tragovima olovke i nakon što je ruž odavno nestao sa usana. Vizažisti su oko iscrtavanja usana sve fleksibilniji i preporučuju da olovke ili ''mine'' uskladimo s bojom usana, a ne s nijansom ruža. Usnice će tako dobiti potrebne ''popravke'' i jasne obrise, a u slučaju da ruž nije osobito postojan, nećete privlačiti poglede blijedim usnama oivičenim tamnocrvenom linijom.

ŠTA JE U TRENDU?
Crvena boja ponovo caruje pistama u svim varijantama, a vizažisti posebno vole glamurozne, otvorenocrvene tonove ili pak vrlo tamne nijanse trule višnje. Klasično pravilo da uz jake ruževe treba izbjegavati tešku šminku na očima, ove je sezone doseglo svoj paradoksizam, pa vizažisti preporučuju crvene usne na posve ''golom'' licu. Za ultimativni je chic, dakle, dovoljan ruž i olovka za usne te eventualno puder i korektor koji bi osvježili ten i ujednačili boju. U modnim terminima, to je kombinacija slična odabiru štikli za izlet u prirodu - ako je nosite sa stilom, bićete atraktivni i supermoderni. Isprobajte! 

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar