05. 08. 2012.

Njega svih tipova kose

Na svakoj osobi, osim lica, najupadljivija je kosa.
Žene znaju od najdavnijih vremena da negovana, sjajna, mirisna i meka kosa, posebno dobro napravljena i usklađena frizura, može i te kako poboljšati njen izgled. Zato nije neobično da joj posvećuju puno pažnje: neguju je od najranije mladosti, do duboko u starost.


Kako je kosa sastavni deo kože, njene su osobine iste kao i osobine vlasišta (kože glave). Uz svaku pojedinačnu dlaku u vlasištu dolazi lojna žlezda, čiji masni sekret održava kožu glave i kosu gipkom. Ako je lučenje lojnih žlezda prekomerno, vlasište i kosa su masni, ako je preslabo, onda su suvi.

Kao i kod kože lica, stanice vlasišta odbacuju se u obliku peruti. Lagano stvaranje peruti normalno je i pri svakom pranju kose automatski se uklanja. Ako se perut pojavljuje u većoj meri, radi se o oboljenju. Osim što deluje neestetski i neuredno, oštećuje vlasište i sprečava zdrav rast kose. Postoji suva i masna perut, zavisno od tipa kose.

Normalna kosa je sjajna, ali se ne masti brzo. Ona je zdrava, bez peruti i nije oštećena.

Suva kosaje uglavnom bez sjaja, krhka, često oštećena, polomljenih ili razdvojenih vrhova. Teško se oblikuje frizura. Treba je čuvati od suvišnog izlaganja suncu, čestih tapiranja, bojadisanja i izbeljivanja, te naglog i prevrućeg sušenja. Sklona je stvaranju suve peruti.

Normalnu suvu kosu treba četkati po mogućnosti svaki dan od zatiljka prema čelu 5 do 10 minuta, da glava pri tom bude sagnuta. Sredstva za pranje treba da su blaga. Preporučuje se masaža čičkovim, ricinusovim ili maslinovim uljem. Ulje se nakapa na kožu glave i blago masira jagodicama prstiju, kružnim pokretima. Nakon toga se kosa umota maramom, ostavi preko noći i ujutro opere.

Masna kosa vrlo se brzo masti nakon pranja, čvrsto se pripije uz glavu i vrlo je otežano održavanja frizure. Masnoća glave i vlasišta može biti različitog intenziteta, od umereno masne do gotovo nauljene kose, od sitno mekinjastog ljuštenja do velike peruti, crvenila kože, krasta i drugih pojava koje zahtevaju medicinsku intervenciju.

Kod umereno masne kose može se pravilnom negom popraviti stanje, ali treba paziti i na pravilnu ishranu. Kao i kod masne kože treba se kloniti suviše masnih i slatkih jela, a jesti što više voća, povrća i mlečnih proizvoda.

Masnu kosu ne treba četkati da se ne nadražuju lojne žlezde. Da pranje ne bude često, može se koristiti i tzv. "suvo pranje" kose puderom ili sprejpuderom. Ovi puderi, obično na bazi sumpora, upijaju suvišnu masnoću i time odgađaju pranje kose za 2-3 dana. Puder se jednostavno pospe ili rasprši po kosi, isfrotira i temeljno iščetka. Izlaganje suncu i vetru povoljno utiče na masnu kosu. Više saveta o rešavanju probelma masne kose pročitajte ovde.

Poseban problem je opadanje kose (alopecija). Normalno se na dan gubi 30-60 dlaka. U većoj meri kosa može opadati nakon teških infektivnih bolesti, kod hormonalnih poremećaja i nekih kožnih bolesti.

Ćelavost je kod žena ređa pojava nego kod mušakaraca, i često je nasledno uslovljena. Ako se primeti naglo proređivanje kose, treba pripaziti na kozmetičku negu, izbegavati prevruće sušenje, alkaična sredstva, zatezanje kose, stavljanje šnala.

KOSA NA SUNCU

 Kao što već sigurno znate, zaštita od sunca nije neophodna samo vašoj koži već i vašoj kosi. Vrućina, štetno sunčevo zračenje, plivanje u moru ili bazenu - sve to može prilično da vam ošteti kosu. Zato su vam na godišnjem odmoru preko potrebni poseban UV sprej i blagi šampon za kosu, kao i još neke sitnice za negu kose.

Bilo da ste na plaži ili u šetnji, kad god ste na suncu, kosu obavezno zaštitite šeširom, naročito ukoliko se farbate. Ako vam je kosa duga, pa je na plaži vezujete u rep ili pravite pletenicu, krajeve zaštitite regeneratorom da se ne bi rascvetali. Mokru kosu, bez obzira na to da li ste izašle iz mora, bazena ili ispod tuša, nemojte trljati peškirom, već je samo blago tapkajte ili je pustite da se sama prosuši.

Nakon što ste provele ceo dan na plaži ili bazenu, kosu morate dobro isprati da bi se oporavila od sunca, peska i mora (ili hlora). Nakon pranja, nanesite i regenerator, kako biste svojoj kosi nadoknadili sve hranljive sastojke koje je sunce "pojelo".

Bez obzira na to kakav šampon inače koristite, za leto je najpreporučljiviji blagi šampon, kao i pranje kose svake večeri. Takav šampon ujedno je praktičan, jer se lako ispira i ne nadražuje kožu glave. Neophodan vam je, takođe, i regenerator nakon pranja, i to svake večeri.

Zašto? Pa, keratin i melanin štite strukturu dlake od UV zračenja, ali, nakon dužeg boravka na suncu, melanin oksidira i kosa bledi, bez obzira na to da li je farbana ili ne. Od jakog sunca koža glave se isušuje, pa nestaje i ono malo vode koju kosa sadrži, a i lipidi koji kosi daju sjaj. Zbog svega toga, trebalo bi da koristite kvalitetan regenerator, koji sadrži hranljive i hidratantne sastojke za obnavljanje kose.

Svojoj kosi možete pružiti i dodatnu negu, u vidu hranljive maske. Maske neguju kosu i površinski i dubinski, a na letovanju je idealno da ih nanosite triput nedeljno. Maska se nanosi na kosu posle pranja, a drži se 10-30 minuta (na pakovanju piše koliko tačno koju masku treba da držite).

Mnoge žene vole da na plaži koriste ulja za kosu - smatraju da time štite kosu, a vole i zalizanu frizuru koja izgleda kao da je mokra. Obratite, ipak, pažnju: ne sadrži svako ulje zaštitne UV filtre, pa treba biti oprezan pri izboru. Ukoliko na plaži koristite ulje za kosu, uveče kosu dobro operite, isperite ulje iz nje i stavite regenerator. Imajte pri tom na umu da ulja kosi daju masnoće i hranljive sastojke, ali je ne vlaže. Zbog toga najviše odgovaraju suvoj i kovrdžavoj kosi.

Želele biste da vam na moru kosa uvek izgleda prirodno? Ništa lakše: na još vlažnu kosu stavite ukrasnu gumicu i pustite da vam se kosa tako osuši. Dobićete modernu, ležernu frizuru, bez imalo muke.


Nema komentara:

Objavi komentar