11. 12. 2012.

Šminka može biti opasna

Nedavno istraživanje je pokazalo da prosečna žena dnevno na svoje telo nanosi 515 različitih hemikalija.

U anketi, koju je sprovela kompanija za proizvodnju deodoransa Bionsen na uzorku od 2.016 žena, navodi se da većinu ovih supstanci žene same nanose na svoja tela tako što svakog jutra raspršuju dezodorans, utrljavaju kreme i mažu usne karminom.


Prosečna savremena žana koristi kreme za lice i telo, parfeme, dezodoranse i razne druge kozmetičke proizvode, nanoseći nesvesno svakodnevno na telo na stotine hemikalija, navode istraživači.

Više od trećine žena koje su učestvovale u istraživanju nisu znale koji su glavni sastojci kozmetičkih proizvoda koje svakodnevno koriste, a svega devet odsto je bilo svesno njihovog hemijskog sastava.

Više od 70 odsto ispitanica je izjavilo da ne mari zbog velikog broja hemikalija koje stavlja na kožu, a tek svaka deseta bira proizvode bez hemijskih dodataka.

"Žene nikada nisu više vodile računa o svom izgledu i njihov način ulepšavanja se tokom godina drastično promenio, od jednostavnog jutarnjeg umivanja do nanošenja krema za preplanuli izgled, redovnog manikira, postavljanja lažnih trepavica i umetaka u kosi", izjavila je predstavnica Bionsena Šarlot Smit.

"Velika većina visokotehnoloških preparata nove generacije i 'čudesnih' tretmana za ulepšavanje prirodno sadrže više hemikalija kako bi postigli još efektnije rezultate što znači da žene koriste hemikalije više nego ikada ranije", dodale je ona.

Osam od 12 delova tela koji su prema Bionsenu najviše izloženi hemijskim proizvodima nalaze se na licu ili glavi, a među proizvodima koji sadrže najviše hemikalija izdvajaju se hidratantne kreme, podloga za puder, rumenilo, šmika za oči, lak za kosu i parfemi.

Vlažne kreme mogu da sadrže više od 30 različitih hemikalija, a parfemi i do 400.

(Tanjug)

Nema komentara:

Objavi komentar