08. 12. 2012.

Farbanje kose

Ukoliko želite da se ulepšate i podmladite najbolje rešenje je da promenite boju kose, pokrijete sede ili osvežite prirodnu boju. Uz korisne savete možete besprekorno da obojite kosu.


Odaberite pravu nijansu

Koji ton vam odgovara? To je prvi i najteži korak pri bojenju kose. Pri izboru nijanse najpre vodite računa o boji tena i očiju:
Ako imate ružičast ili rumen ten i plave ili zelene oči najbolje vam pristaje neutralna bež i boja peska, ali izbegavajte boje sa crvenim odsjajem;
Ako imate tamniji ten, birajte tamnije boje uključujući i crvene nijanse;
Uz svetliji ten najbolje idu tamnije nijanse crvene farbe, poput boje kostena. Ako je vaša koža crvenkasta nemojte se farbati u crveno;
Osobe čija je koža toplijih tonova (žućkasta), a oči sveđe ili crne treba da biraju bakarne i crvenkaste tonove;

Isprobajte farbu!

Mnogo je faktora koji utiču na to kakav će biti efekat bilo kog proizvoda za bojenje kose. Da biste bili sigurni nije na odmet najpre ispitati boju na jednom pramenu. Prekrijte unutrašnji pramen bojom. Pogledajte na sat i zapamtite vreme. Svakih nekoliko minuta proverite kako se boja razvija. Kada se javi nijansa koju želite, pogledajte na sat i osušite uzorak fenom. Ako je boja zaista ona koju ste hteli, to je onda i vreme kolko boja mora da ostane na kosi.

Količina boje

Količina boje u većini standardnih pakovanja dovoljna je za farbanje “prosečne” dužine kose (do ramena). Za kosu koja je dugačka ili izrazito gusta neophodno je upotrebiti dva pakovanja farbe za kosu da bi se postigao željeni rezultat.

Pripremite pribor

Trebaće vam: češalj sa šiljastim vrhovima za razdvajanje pramenova, staklena posuda za mešanje (neće reagovati na hemikalije), ogledalo za zadnji deo glave i štipaljke za razdvajanje kose.

Pokrijte sede vlasi

Ako se sede tek pojavljuju, odlučite se za nijansu koja odgovara vašoj prirodnoj boji kose. Ako razmišljate o svetlijoj nijansi, da biste bolje prekrili sede vlasi nemojte da koristite boju koja za više od jedne nijanse svetlija od vaše prirodne boje.

Kako farbati izrastak?

Neujednačenost boje pri korenu kose i na krajevima je glavni znak da ste se sami farbali. Prekrijte koren na sledeći način:
Držak češlja ili četkice za nanošenje boje upotrebite za povlačenje razdaljaka niz sredinu kose. Podelite svaki deo na pola, time dobijate četiri odsečka kose;
Štipaljkama odvojite tri odsečka, kako biste lakše naneli boju duž razdeljka koje ćete farbati na preostaloj četvrtini kose;
Nanesite boju duž razdeljka na slobodnom delu kose i zatim je raspodelite prstima. Pazite da ni u jednom smeru ne odete više od 6 milimetara;
Povucite još jedan razdeljak tik uz prvi, ponovo nanesite boju i razdelite je duž korena. Napravite najviše 10 razdeljaka na svakoj četvrtini kose. Kad završite sa poslednjim odsečkom, sačekajte pa temeljno isperite kosu.

Održavajte boju kose!

Redovno koristite šampone i balzame za farbanu kosu (usklađene sa vašom bojom). Ovi proizvodi sadrže UV filtere i silikone koji neguju i štite kosu, a sprečavaju i ispiranje boje. Pre sušenja kose, na krajeve nanesite proizvod bogat proteinima kako biste sprečili isušivanje. U letnjim mesecima kosu zaštitite šeširom.

Oprezno sa kovrdžavom kosom

Kovrdžava kosa je prirodno suva i porozna pa brže apsorbuje farbu (podložnija je oštećenjima). Stručnjaci predlažu da razredite farbu tako što ćete zameniti trećinu hidrogena destilovanom vodom.
Važno: nemojte šamponirati kosu najmanje 24 sata pre bojenja. Trljanjem vlasišta tokom šamponiranja mogu se izazvati mikoskopske abrazije, pa može doći do nadražaja kože u dodiru sa hemikalijama.
Izvor: Ženska strana

Nema komentara:

Objavi komentar