09. 12. 2012.

Lijepi nokti

Kako imati lijepe nokte na rukama i nogama?
Osam saveta za savršene prolećne nokte
Pošto su vaši nokti tokom zime bili u zatvorenom vrhu cipele, vreme je da se ih pokažete opet! Boja noktiju je najlakši i najefektniji način za ažuriranje Vašeg izgleda tako da i ovog proleća ogroman naglasak je na noktima.


Pročitajte nekoliko saveta kako da Vaš manikir i pedikir potraje duže, kako da održite sjaj na noktima i kako do zdravih noktiju.

1. Hranite ruke i nokte
Razmaziti svoje ruke i nokte i priuštite im tretman kakav zaslužuju. Uz dobru hidrantnu kremu ruke možete negovati i nošenjem rukavicama za spavanje. Oni ne samo da održavaju mekoću ruku, već su takođe i odličan način za jačanje noktiju.

2. Hranite nokte
Kako bi Vam nokti bili zdravi i lepi povećajte unos kalcijuma, kroz ishranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: B, D, A i E.

Poliranje noktiju
3. Oblikujte i polirajte nokte redovno
Najbitnije je da Vam nokti imaju jednaku dužinu i oblik. Pravilnim oblikom doveščete Vaše nokte u formu jer ravno oblikovani nokti izgledaju moderno i profesionalno. Jednom nedeljno polirajte nokte kako bi poboljšali cirkulaciju i doprineli njihovom zdravlju. Prilikom poliranja vodite računa da vam pritisak ne bude jak da ne bi oštetili nokte. Nakon poliranja nanesite ulje kako bi bii zdraviji i jači.

4. Uklonite zanoktice
Ako sami radite manikir ili pedikir, ne zaboravite da prvo omekšate nokte u vodi, a potom uklonite zanoktice. Uvek koristite štapić za odstranjivanje zanoktica, nikako makazice ili još gore grickalicu za nokte. Upozorenje: ne sisajte i ne grizite nokte i zanoktice jer to može dovesti do infekcije u noktima, a da ne pominjemo da baš ne izgleda lepo!

5. Očistite nokte
Pre nego što počnete da mažete nokte, proverite da li su čisti. Ulje, kreme i poluproizvodi na bazi bilja će ukloniti svu masnoću i prljavštinu sa noktiju. Takođe možete koristiti i gel za uklanjanje viška kožice koji se jednostavno nanese i ostavi da deluje 3-5 min. Potom nežno pogurate kožicu i trljanjem uklonite ostatke mrtvog tkiva.

Lak za nokte i lakiranje noktiju
6. Pre lakiranja nanesite lak za jačanje noktiju
Iako oduzima malo više vremena, pokušajte da pre lakiranje nanesete podlogu za jačanje noktiju koja će omogućiti da Vam lak duže traje. Sloj „2u1"učvršivanja priprema nokat za lakiranje i sprečava promenu boje noktiju zbog česte upotrebe jarkih boja. Lak će biti postojaniji, a takođe i ravna površina nokta.
Za brzi učinak posvetlite donji deo nokta posebnom belom olovkom. Nakvasite vrh olovke da bi se lakše nanosila.


7. Lakiranje noktiju
Obojite svoje nokte kvalitetnim lakovima. Obojeni lak se može stavljati u dva sloja jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa kao i boju i sjaj. Svaki sloj laka se mora osušiti pre nego što se nanese novi.

8. Primenite nail art
Izaberite za proleće Vašu nijansu laka i ukrasite nokte omiljenim detaljima,sli;icama ili cirkonima. To može biti veoma zabavno, pogotovo ako radite sami sebi. Na kraju završite sve poslednjim slojem bezbojnog laka koji će dodati sjaj i zaštitu noktima. Možete ih sušiti fenom -dva minuta toplim vazduhom, a zatim još tri minuta hladnim vazduhom.


Najbolji kozmetički tretmani za lepe, jake i negovane nokteAko imate problema sa oštećenim i krtim noktima, evo pravih saveta kako da ih dovedete do savršenstva. Da bi se kvalitet noktiju poboljšao, neophodni su adekvatni i stručni tretmani, naglašava Gordana Tomić, dipl. estetičar i vlasnica Kozmetičko-terapijskog centra „Feniks 07“. Važno je, ističe naša sagovornica, da se razume zbog čega dolazi do narušavanja nokatne strukture. Ona navodi faktore koji dovode do problema mekih, tankih i ispucalih noktiju, i ukazuje na niz različitih metoda i tehnika za negu zdravih i tretman oštećenih noktiju koje nudi savremena kozmetologija.

Dokazano je da se primenom preparata odgovarajuće formulacije može poboljšati rehidratacija, elasticitet i glatkoća nokatne pločeDo neželjenih promena na noktima može da dođe usled različitih uzroka, najčešće spoljašnjih, kao što su: uticaj detergenata, intenzivno kvašenje ruku, kontakt sa organskim rastvaračima, nekritična primena dekorativnih preparata i sl. Od endogenih uzroka treba izdvojiti nepravilnu ishranu, rigorozne dijete i različita oboljenja (npr. psorijaza).
Ukoliko je u pitanju endogeni uzročnik, terapiju treba usmeriti na lečenje osnovnog zdravstvenog problema koji je izazvao poremećaj. U slučaju problema nastalih usled spoljnih uticaja i nepravilne kozmetičke nege, rešavanje problema treba usmeriti u pravcu adekvatnih kozmetoterapijskih tretmana.
Savitljivost i mekoća nokta zavisi od sadržaja vode u njemu, tako da sadržaj kalcijuma nema uticaja na čvrstinu nokatne ploče, tj. tvrdoću nokta. Najčešći uzrok pojave krtosti i listanja noktiju je isušivanje nokatne ploče. Sadržaj vode u nokatnoj ploči srazmeran je relativnoj vlažnosti vazduha:
– ako je relativna vlažnost vazduha 20%, relativna vlažnost nokatne ploče iznosi oko 7%
– ako je relativna vlažnost vazduha 100%, relativna vlažnost nokatne ploče iznosi oko 30%
– Pri povećanju vlažnosti nokatne ploče do 30%, ona postaje mekana.
PČELINJI VOSAK ZA GLATKE NOKTE
Bitno je istaći da se preko nokatne ploče ne mogu apsorbovati kozmetoterapijski sastojci naneti na njenu površinu, što znači da ne mogu ni popraviti narušenu strukturu. Dokazano je da se primenom preparata odgovarajuće formulacije može poboljšati rehidratacija, elasticitet i glatkoća nokatne ploče. Najčeše se koriste lanolin i njegovi derivati, pčelinji vosak, jojobino ulje, preparati sa alfa-hidroksi kiselinama, urea, glicerol...
Osim pravilnog odabira preparata, treba pravilno sprovesti i proceduru aplikovanja. Ona podrazumeva večernju primenu i to: držanje prstiju u mlakoj vodi desetak minuta, zatim sušenje, utrljavanje preparata na nokte i nakon toga stavljanje pamučnih rukavica. Najkraći period za postizanje rezultata je tri meseca kontinuirane primene.


UV GELOVI ČUVAJU VITALNOST NOKTA
Postoji velika razlika među UV gelovima, a od toga zavisi i uspešnost samog tretmana, ali i vitalnost prirodnog nokta, na koju ne treba zaboraviti. U prilog kvalitetu dobro odabranog brenda ide i činjenica da nema negativan uticaj na prirodne nokte.
Profesionalne linije sa dugom tradicijom iza sebe imaju bolje razvijenu tehnologiju i vrše stalne edukacije i usavršavanje finalnih proizvoda za rad.
Pre par godina pojavile su se linije gelova koje se koriste za oštećene, neravne, ljuspaste i psorijatične nokte, za koje do tada ni jedan gel nije mogao da postigne željenu kamuflažu i potpun estetski učinak.
Pored toga, novina na tom polju su i svilene niti koje se koriste za rešavanje problema zacepljenih noktiju, prilikom aplikovanja UV gelova.


KOZMETO-TERAPIJSKE METODE
Savremena kozmetologija nudi niz različitih metoda i tehnika aplikacije za negu zdravih i tretman oštećenih noktiju. Izdvajaju se:
– metode nadogradnje noktiju tipsama (savetuje se samo u slučajevima izgrickanih noktiju, premalih da može da se stavi kalup za izlivanje);
– produžavanje prirodnih noktiju – tehnika izlivanja;
– ojačavanje prirodnih noktiju gelovima u tri faze;
– trajni francuski manikir na prirodne i nadograđene nokte;
– nail-art (iscrtavanje noktiju) i aplikovanje raznih ukrasa radi dekoracije
Gde ojačati i nadograditi nokte?
Na tržištu postoji više proizvođača preparata koji se koriste za gore pomenute tehnike. Kozmetički centri koriste preparate različitih proizvođača. Pre odabira centra u kome ćete uraditi traženu uslugu, dobro se raspitajte sa kojom linijom se rade tretmani na noktima, koje tehnike se nude, koliko se koristi različitih gelova za aplikaciju, koliko su postojani gelovi, na koliko vremena se vrši korekcija...
Tokom letnjeg perioda Kozmetičko-terapijski centar „Feniks 07“ organizuje akciju ojačanja i nadogradnje noktiju preparatima renomirane belgijske kuće: za svaku uslugu ojačanja noktiju gelovima na rukama, poklon gratis trajni frenč gelovima na nogama.

RAST I OBNAVLJANJE NOKTIJU
– dnevni rast noktiju na rukama iznosi u proseku 0,1 mm – 0,5 mm, a na nogama 0,05 – 1,0 mm;
– za kompletno obnavljanje noktiju na rukama potrebno je 5-6 meseci;
– za kompletno obnavljanje noktiju na nogama potrebno je u proseku 12-18 meseci;
– kod mlađih osoba rastu brže nego kod starijih
– leti nokti rastu brže nego zimi.


PREPARATI ZA OJAČAVANJE NOKTIJU
Prilikom ojačavanja noktiju UV gelovima, koristi se 3-4 (ukoliko se radi francuski manikir) različita gela, plus adekvatne prateće podloge između tih faza aplikovanja gelova.
Oni imaju različite funkcije, od gela za podlogu, za francuski manikir, za ojačavanje nokatne ploče, do završnog za visoki sjaj, otpornost i zaštitu. Zato je važno napraviti razliku između tehnika koje se rade monofaznim gelovima, i gelovima u više faza.
Prednost gel sistema je u tome što daje potpunu prirodnost noktima, pa čak i onda kad se izvrši nadogradnja noktiju tipsama.
Gelovi, trajni frenč i nail art treba da budu postojani do naredne korekcije, koja se predlaže za 4-6 nedelja, a za nokte na nogama duplo duže, zbog sporijeg rasta.
Kod kvalitetnih linija nema potrebe da se radi ranije, jer će gelovi na noktima biti uredni, samo će se poznavati izrasli deo (kao izrastak kod farbane kose), koji se može ublažiti aplikovanjem specijalnih lakova samo na taj izrasli deo ili laka na celu nokatnu ploču. Po uklanjanju laka za nokte (skidačem bez acetona), francuski manikir, nail art i/ili ukrasi, ostaju nepromenjeni. Važno je da se nakon završnog gela na nokte nanese UV protektor u vidu bezbojnog laka. On sprečava da beli gel, koji se koristi za trajni frenč, promeni boju, usled dugotrajnog izlaganja suncu i boravka u solarijumu.


Izvor: zena.rs


Supersaveti za zdrave i lepe nokte


Nokti vam se listaju i lome, rastu nadole, nisu glatki, već izbrazdani? Šta treba da radite zavisi od uzroka određenog problema. Ako su vaši nokti izgubili kvalitet zbog agresivnih deterdženata, intenzivnog kvašenja ruku i drugih spoljašnjih uticaja, pomoći će vam kozmetički tretmani i preparati. Opet, promene na noktima ponekad ukazuju i na određene bolesti unutrašnjih organa, pa se u skladu s tim određuje terapija. Kako god bilo, pojačana hidratacija samo može da pomogne.

Nokti gube vodu 100 puta brže nego koža. Vratite im vlažnost, pa će uvek biti zdravi i lepi
Nokti vam se listaju i lome, rastu nadole, nisu glatki, već izbrazdani? Šta treba da radite zavisi od uzroka određenog problema. Ako su vaši nokti izgubili kvalitet zbog agresivnih deterdženata, intenzivnog kvašenja ruku i drugih spoljašnjih uticaja, pomoći će vam kozmetički tretmani i preparati. Opet, promene na noktima ponekad ukazuju i na određene bolesti unutrašnjih organa, pa se u skladu s tim određuje terapija. Kako god bilo, pojačana hidratacija samo može da pomogne.

VRATITE IM VLAGU
Kalcijum ne utiče na čvrstinu nokatne ploče, tj. tvrdoću nokta. Nokti su krti i listaju se najviše zbog isušivanja, tako da njihova savitljivost i mekoća zavise pre svega od količine vode koju sadrže. Osim krema i pakovanja, za vraćanje vlage odlična je i maska od mleka.
Zagrejte mleko da bude prijatno na dodir, pa potopite ruke na pet minuta. Ova jednostavna i jeftina procedura ojačaće i hidriraće vaše nokte jer je mleko puno laktozne kiseline, kao i prirodne alfa-hidroksilne kiseline, koja nežno uklanja mrtve ćelije s kože.

BUDITE UPORNI
Da biste povećali vlažnost, elastičnost i glatkoću nokatne ploče, birajte preparate s lanolinom i njegovim derivatima, pčelinjim voskom, jojobinim uljem, alfa-hidroksi kiselinom, ureom, te glicerolom. Bilo koji preparat da odaberete, čak i najskuplji, očekujte rezultate tek nakon tri meseca kontinuirane primene.
Pre nego što nanesete određeni preparat, držite prste u mlakoj vodi desetak minuta, zatim ih dobro osušite, pa tek onda utrljajte sredstvo. Kad ste to uradili, na ruke navucite pamučne rukavice i tako prespavajte.

MAŽITE IH REDOVNO
Ako imate slabe, lomljive nokte, mažite ih bezbojnim lakom, i to u dva sloja. Tako će manje pucati. Dugotrajna upotreba tamnog laka može izazvati pigmentaciju nokta, pa u tom slučaju bezbojni lak predstavlja odličnu podlogu. Međutim, prečesto skidanje i nanošenje laka isušuje nokte, tako da je najbolje da ih lakirate jednom nedeljno. Sredstva za skidanje laka uglavnom sadrže aceton koji oštećuje nokte i zato koristite što kvalitetnije skidače s uljem i vitaminima. U njima nema acetona.

Bolesti noktiju
BOLEST SE NA NOKTU VIDI
Promene na noktima ukazuju na razne bolesti. Ako imate neki od ovih simptoma, obratite se lekaru.
Bledi nokti – dijabetes, anemija, urođena srčana mana
Žuti nokti – štitna žlezda, psorijaza
Plavi nokti – nedostatak kiseonika, plućne bolesti
Beli nokti s tamnim rubom – loš rad jetre, hepatitis
Talasasti nokti – artritis, psorijaza
Suvi nokti koji pucaju – štitna žlezda
Tamne linije ispod nokta – melanom
Upaljene, otečene zanoktice – poremećaj vezivnog tkiva, lupus

SUPERSAVETI ZA SUPERNOKTE
1. Unosite dovoljne količine proteina i jedite što više svežeg voća i povrća.
2. Zaštitite nokte i ruke gumenim rukavicama kad god koristite deterdžente, bez obzira na to što na nekima od njih piše da nisu štetni za kožu.
3. Ne grickajte nokte. Tako se oštećuje okolno tkivo, pa i najmanja povreda omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju.
4. Izbegavajte sapun i vodu, oni isušuju kožu i nokte, čine ih krhkim i lomljivim. Ako često perete ruke, koristite sapun neutralne pH-vrednosti pa ih dobro obrišite.
5. Kada nanosite kremu za ruke, utrljajte je i u nokte, jer tako hidrirate i kožu i sam nokat. Hidratantnu kremu za ruke i nokte stavljajte posle svakog pranja i pre spavanja.


{Zena}

domaci.de


Nema komentara:

Objavi komentar