09. 12. 2012.

Celulit

Taj dosadni celulit...
Kako se riješiti celulita?

Savjeti za uklanjanje celulita
Celulit predstavlja mast zarobljenu u mreži vezivnog tkiva. Ova pojava uzrokuje opuštenu i neravnu kožu, koja ima izgled «narandžine kore». Javlja se najčešće na bokovima, butinama i abdomenu (stomaku) - kod 90 odsto žena, nezavisno od godina i debljine.


Da bi se bolje razumelo šta je celulit, treba poći od građe kože.

Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg - epidermisa, srednjeg - dermisa (u kome se nalaze folikuli dlake, lojne žlezde, krvni sudovi, nervni završeci i vezivno tkivo) i donjeg - subkutanog tkiva.

Subkutano tkivo se, takođe, sastoji iz tri dela, a prvi od pomenuta tri sloja - zapravo predstavlja mesto u subkutanom tkivu gde celulit nastaje. Gornji slojevi subkutane masti se opisuju kao stojeća masna područja, koja su razdvojena vezivnim tkivom. Kada jednim delom probiju u dermis, daju koži opušten i neravan izgled, karakterističan za celulit.

Stanje kože, vezano za celulit, pogoršava se sa godinama, posebno posle tridesete. Razlog za to leži u činjenici da dermis dostiže maksimalnu gustinu do 30. godine, posle čega dolazi do smanjenja produkcije elastina i kolagena. To omogućava masnim ćelijama da lakše prodru u dermis, što se na koži reflektuje kao pad tonusa i karakterističan izgled narandžine kore.Šta je uzrok nastanka ove ženske «napasti»?

Glavnu ulogu imaju hormoni. Pojavu celulita naročito inicira estrogen (najvažniji od svih hormona), pa je zato u trudnoći pojava celulita neizbežna. Estrogen čini masne ćelije «lepljivim», zbog čega se one grupišu u grozdove i tako još više pospešuju nastanak celulita. Drugi hormoni, čiji je uticaj takođe važan, jesu: insulin, kateholamini (adrenalin, noradrenalin), tiroidni hormoni i prolaktin (utiče na formiranje celulita u periodu laktacije).Osim njih, i genetski faktori utiču na pojavu celulita, zatim slaba krvna i limfna cirkulacija, nepravilan način ishrane (masna i slana hrana, alkohol, ugljeni hidrati, nedovoljan unos tečnosti i vlaknaste hrane), prisutna količina masti u organizmu, godine života, debljina kože, pušenje, smanjena fizička aktivnost, uzana odeća, sedenje i stajanje u istom položaju tokom dužeg vremena, kao i stresan način života, koji uzrokuje lučenje kateholamina (adrenalin).

Kako pobijediti celulit?

Kako da se izborimo sa celulitom?

Pomažu li kreme za celulit?
Šta god da uzrokuje pojavu celulita, važno je otkriti uzrok njegovog nastanka i pronaći adekvatne preparate i tretmane koji mogu da ga ublaže i uklone. Za optimalni učinak u borbi protiv ove napasti, koja se pojavljuje kod 90 odsto ženske populacije, potrebno je uključiti i druge aspekte borbe - pravilnu i uravnoteženu ishranu, povećan unos tečnosti, vežbe...-Pravilna ishrana je glavni faktor u tretiranju celulita. Smanjite unos rafinisane hrane, kafe i alkohola. Koristite organsku hranu kad god je, i što je više moguće, jedite puno svežeg voća i povrća. Treba piti dosta vode ili biljnih čajeva. Cink, vitamin C i kompleks B vitamina se, takođe, preporučuju. Sve ove mere moraju da se kombinuju sa telesnim vežbama, koje su posebno usmerene na delove tela sklone celulitu.-Masaža anticelulit uljima, kao i limfna drenaža, veoma su važne u borbi protiv celulita - smanjuju kongestiju («nakupljanje» krvi u tkivu) i poboljšavaju mikrocirkulaciju, stimulišući limfnu drenažu i detoksikaciju. Masažom se povećava tonus kože, što doprinosi smanjenju opuštenog i rupičastog izgleda kože.-Poslednjih godina, sve je modernija primena fizičkih i mehaničkih metoda za uklanjanje celulita, kao što su: jontoforeza, ultrazvuk, termoterapija, endermologija (LPG) - koje spadaju u skupe metode.Kako izabrati pravi preparat za uklanjanje celulita?

Brojne supstance se koriste u borbi protiv celulita. One, pre svega, treba da deluju na masno i vezivno tkivo, ali i na mikrocirkulaciju. Najčešće se koriste metilksantini, zatim aminokiselina L-karnitin, kao i biljka Gotu Kola (stimuliše produkciju kolagena i elastina), ginko biloba, rutin, kao i etarska ulja grejpfruta (stimuliše limfnu drenažu), mandarine (detoksikacija i ubrzanje cirkulacije), čempresa (stimuliše cirkulaciju), ruzmarina (pojačava mikrocirkulaciju i detoksikaciju), geranijuma (univerzalan za negu kože)... Kofein prodire u dublje slojeve kože, gde izaziva razlaganju masti, dok ginko biloba u ovim preparatima poboljšava mikrocirkulaciju u području dermisa i na taj način ubrzava detoksikaciju.Od brojnih anticelulit preparata, najbolji efekat daju anticelulit mleka i ulja za masažu, kremovi za učvršćivanje kože, kao i redovna upotreba pilinga (na kritične zone se nanosi dlanovima, kružnim pokretima). Svi sastojci se upotrebljavaju u terapijskim koncentracijama.Kada je najbolji efekat ovih preparata za celulit?

Da bi supstance u preparatima imale efekat moraju da budu rastvorene u prirodnim podlogama ( eterična ulja, kremovi), koje mogu da dođu do ciljnog masnog tkiva.

Veštačke podloge i parafinsko ulje zapušavaju pore i sprečavaju prodiranje aktivnih supstanci u dublje slojeve kože, gde treba da ispolje svoje dejstvo i daju vidljiv rezultat.

Pojava celulita je jedna od neželjenih promena do koje dolazi i u toku graviditeta i nakon porođaja. Trudnoća i materinstvo mogu da promene vaše telo, ali ne i vašu želju da se osećate i izgledate prirodno i lepo, pa je upotreba prirodnih preparata u tom periodu još značajnija.

Naoružajte se osmehom i strpljenjem, i krenite u borbu - jer, sunce je već odavno izašlo!Dva tipa celulita

1. Vidi se pod pritiskom, ili kada ukrstimo noge - na našim bedrima ili butinama. Imaju ga skoro sve žene.

2. Izgleda kao narandžina kora. U ovom slučaju, koža tako izgleda i u ležećem položaju, pa zahteva posebnu negu i tretmane.Zablude u uklanjanju celulita

Najčešće zablude su:

● Energična i jaka anticelulit masaža je efikasna u borbi protiv celulita.

Celulit se nalazi na samo dva do pet milimetara ispod površine kože, tako da pravilna anticelulit masaža treba da bude dozirana i umerenog pritiska. Kao takva, neće dovesti do kontuzije tkiva, pucanja kapilara i stvaranja modrica.

● Liposukcija

Nije veoma uspešna metoda u tretiranju celulita.

● Brze dijete

Ne daju nikakve efekte, već samo usporavaju metabolizam, tako da veliki gubitak težine ne garantuje nestanak celulita.

● Umotavanje kritičnih zona u folije i najlone

Neće dati očekivane rezultate. Naprotiv, ovakvi tretmani će samo onemogućiti disanje kože i detoksikaciju, a stvoriće idealnu podlogu za razvoj bakterija.

● Bilo koje ulje je dobro za masažu.

Naprotiv, anticelulit masaža parafinskim uljem će dati neuporedivo slabije efekte od masaže prirodnim baznim uljima (maslina, badem, semenke grožđa...), u kojima su rastvorena odgovarajuća biljna ulja.

● Upotreba oralnih anticelulit preparata (tablete, praškovi, čajevi) će vas rešiti celulita.

Ovi preparati mogu da budu samo pomoćna sredstva u tretiranju celulita, ali oni sami vas neće osloboditi pomorandžine kore.

● Prirodnu detoksikaciju organizma obezbeđuje sauna ako se pravilno i redovno koristi.

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar