09. 12. 2012.

Fleke na licu

Kako se riješiti pjega na licu?
Kako ukloniti fleke na licu?
Fleke na licu su etna uspomena koju nikako ne želite

Odmorni ste, napunjenih baterija, preplanula tena, ali vam opći dojam kvare novonastale pjege, za uspomenu i dugo sjećanje na proteklo ljeto? Ništa neobično. Potaknuti sunčevim zrakama melanociti - stanice epiderme, poput suncobrana se postavljaju oko stanica kože nastojeći zaštititi njihove jezgre.Dolazi do sinteze pigmenta melanina - sloj tamnog pigmenta djelomično ublažava prolazak UV zraka, štiteći kožu. No, ta je zaštita nedovoljna, pa se vremenom na nezaštićenoj koži javljaju male, smeđe, plosnate flekice pojačane pigmentacije, odnosno sunčane pjege. Nazivaju se još i jetrene odnosno staračke pjege. Unatoč ovom posljednjem nazivu, novonastale pjege nisu isključivo posljedica starenja.

Kako se riješiti sunčanih fleka?
Više je načina na koji se možete riješiti sunčanih pjega - nekada su dovoljne kreme za izbjeljivanje, biljni preparati, a nekada pomoć ipak treba potražiti u liječničkoj ordinaciji. Važno je biti ustrajan i uporan. Kao prvo zaštitni faktor bi trebao biti barem 15 zimi, a ljeti i veći. On treba štititi kožu od dvije vrste zračenja UVA i UVB (ultraljubičastog A i B). UVB zrake glavni su uzrok opeklina i neposrednog oštećenja kože. UVA zrake prodiru ispod površine kože i uzrokuju dugoročna oštećenja.

Vitamin C

Kreme na bazi vitamina C su odlične jer je on glavni antioksidans, pa odbija slobodne radikale, odnosno nestabilne molekule koje nastaju kad je koža izložena suncu i UV zračenju i sprečava nastanak oštećenja. Vitamin C se ne stvara u koži i mora se kompletno osigurati iz vanjske sredine. Rezervoar vitamina C sa godinama ili pri izlasku na sunce opada, a on pored toga što je odličan za hiperpigmentacije, povećava imuni sistem kože i djeluje antiinflamatorno. Recimo u Japanu se 3%-tni vitamin C često koristi kao sredstvo za bijeljenje tamnih podočnjaka. Dobri su i neki preparati koji sadrže arbutin i kojičnu kiselinu jer ti sastojci sprečavaju stvaranje pigmenta.

Kreme za izbjeljivanje

Pomažu, ali samo ako ih strpljivo i dugotrajno koristite. Ona na bazi dva postotnog hidrokinona ustrajnom svakodnevnom upotrebom tri do četiri mjeseca pomoći će da sunčane pjege počnu blijediti. No, pri ponovnom izlaganju suncu, vratit će se i pjege, čak i uz upotrebu UV zaštitnog sredstva.

Kemijski piling

Kreme na bazi alfa hidroksilne kiseline (AHK) izbijelit će pjege zajedno s ljuštenjem mrtvih stanica. Na tom će mjestu nastati nove, mlade stanice. Najbolje rezultate daju kreme koje sadrže glikolnu kiselinu. Još su kvalitetnije one koje uz AHK sadrže i zaštitni faktor za dnevnu upotrebu. U slučaju da ga ne sadrže, preko dana, čak i kada se ne izlažete suncu, na ovakvu bi kremu trebalo nanijeti UV zaštitni faktor. Najbolje će djelovati kombinacija hidrokinona, glikolne kiseline i zaštitnog faktora. Hidrokinon će izblijediti pjegu, alfa glikolna kiselina oljuštiti, a UV faktor zaštititi. Ovom njegom, ne samo da će sunčane pjege posvijetliti, već će i bore na koži postati manje vidljive.

Evo i nekih biljka koje uspješno djeluju protiv pjega od sunca:

- tratinčica

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži bioaktivne molekule: saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Zbog ovih aktivnih komponenata,široka je primjena ekstrakta tratinčice u fitomedicini. Iznenađujuće, tratinčica ima jaki inhibirajući učinak na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina), što je i patentirano. Koči djelovanje tirozinaze (enzim odgovoran za stvaranje melanina) i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije (hiperpigmentacija, sunčane pjege, staračke pjege). Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epiderme i djeluje na dubinsku hidratizaciju.

- potočarka ili dragušac

Ta biljka ima puno vitamina C, pa se u narodnoj medicini preporuča zgnječiti svježu biljku i položiti je kao oblog na sunčane pjege. Na tržištu postoje i gotovi pripravci za izbjeljivanje pjega na toj bazi.

- vinova loza

Najbolji je sok koji vinova loza pušta prilikom podrezivanja. Umivajte lice i ruke tim sokom i izbjeći ćete smeđe pjege.

- zeleno grožđe

Tamne mrlje na licu i rukama mogu se posvijetliti bobicama zelenog grožđa. Treba ih izgnječiti u maloj posudi, procijediti i dobivenim sokom, najbolje prije spavanja, tamponom vate namazati problematične dijelove lica i ruku.

- peršin

Jako je dobar za njegu lica, a posebno protiv pjega budući da je bogat vitaminima C i A, ali i mnogim mineralima. Šaku peršinovog lišća sitno isjeckajte i navečer namočite u litri hladne vode. Ujutro procijedite i umivajte se ujutro i navečer.
Možete napraviti i masku tako da usitnite svežanj peršina, pomiješate s dvije žlice meda i dodate 20 kapi limunovog soka. Dobivenom smjesom namažite pjege. Nakon 20 minuta umijte lice mlakim čajem od lipe. Namažite kremom- najbolje na bazi vitamina C. Ovu masku treba koristiti najmanje dva do tri puta tjedno.

- grah

Maska za ujednačenje boje tena napravite tako da skuhate i zgnječite četiri žlice graha, pomiješate sa sokom od pola limuna i žlicom bademovog ulja. Ova maska ne samo da će ujednačiti boju tena, već će omekšati i nahraniti kožu.
Izvor:modamo

Nema komentara:

Objavi komentar