08. 12. 2012.

Korekcija usana


Mnogo je žena koje su povećale usne, ali je još više onih koje to tek planiraju. Ako spadate u ove druge evo nekoliko podataka.


Korekcija usana može biti trajna ili privremena.

Ako želite samo da probate onda je kolagen najbolje rešenje. Traje od šest do osam meseci i uglavnom se dobro podnosi.

I sintetički fileri (punjači) su dobri za probu, ali traju od godinu do dve, za razliku od trajnih koje organizam ne apsorbuje.

Mnogi hirurzi izbegavaju trajno punjenje usana, barem ne za prvi put, jer je nemoguće ispraviti oblik ukoliko pacijent nije zadovoljan.

Usne možete povećati i vlastitim masnim tkivom. Liposukcijom se masno tkivo izvadi sa određenog dela tela, pročisti se i iglom ubrizga u usne. Željeni oblik dobija se tako što hirurg prstima nežno oblikuje usne.

Ako vam nijedna od ovih tehnika ne odgovara usne možete povećati i šminkom - samo jednim nanošenjem sedefastog sjaja postići ćete željeni vizuelni efekat. Ne boli, ne šteti zdravlju, a nije ni skupo.Želiš punije usne?

Oči su ogledalo duše, nos izraz karaktera, a usne su odraz senzualnosti. Možda je baš zbog toga povećanje usana jedna od najčešćih estetskih hirurških intervencija.

Postoji nekoliko tehnika za uvećanje i preoblikovanje usana: nehirurškim tehnikama se povećanje postiže korišćenjem različitih injektibilnih materijala (koji se unose injekcijama), privremenih ili trajnih.

Hirurške tehnike se vrše na dva načina: transplantacijom sopstvenog tkiva (mast, dermis, fascia, tetiva) ili korišćenjem sintetičkih implantata (Goretex, Softform, Ultrasoft)

Takođe, rade se i operacije tipa lip-lifting, multipla VY-plastika, suspenzione suture (philtropexy)...

Postoji veliki broj supstanci koje se koriste za povećanje usana. One pripadaju grupi takozvanih mekotkivnih filera i koriste se za popunjavanje, podebljanje i uvećanje mekih tkiva, pre svega kože i potkožnog tkiva, ali i za usta, korekciju bora i nabora, različitih iregularnosti na koži, defekata i dr.

U pitanju su supstance koje su ili u obliku guste tečnosti velike viskoznosti, ili su to suspenzije krupnijih čestica - mikrosfera. U ovom trenutku, na svetskom tržištu u ponudi je više od 70 ovakvih preparata.

Kako se to radi

Za povećanje usana zainteresovane su osobe različitih uzrasta, žene ali i muškarci, i to u sve većem broju.

Intervencija se izvodi u nekoj od lokalnih anestezija (topična, infiltrativna) ili pak u regionalnoj blok-anesteziji, a ponekad se radi i u opštoj anesteziji ukoliko je u sklopu neke opsežnije operacije (fejs-lifting, nos...).

Ukoliko se za rad koriste injektibilni fileri, intervencija je kratka (15-30 min), a ukoliko je u pitanju transplantacija sopstvenog tkiva (mast, fascia) ili neka od operacija (lip-lifting, VY-plastika) onda je potrebno nešto više vremena, a ponekad zahteva rad u dve ili tri etape.

Pre intervencije obavezan je razgovor sa lekarom i pregled. Na osnovu postojećeg stanja usana (debljina, širina, oblik ivica, položaj uglova, stanje kože i potkožnog tkiva, stanja mišića, eventualno postojanje bora, eventualne prethodne intervencije), a uzimajući u obzir i specifične želje svakog pacijenta, određuje se i količina supstance koja je potrebna, a koja se izražava u mililitrima ili kubnim centimetrima, piše časopis "Estetika, hirurgija i kozmetika".

Nakon intervencije javljaju se otoci koji su kod nekih pacijenata veoma blagi, a kod drugih veći. Najveći deo otoka povlači se nakon 2 - 4 dana, a u celini nestaju nakon 7 - 10 dana. Takođe, mogu nastati i modrice koje se povlače za 5 - 10 dana.

Usna je, posle povećanja, često napeta i tvrda, a može se javiti i prolazni svrab. Pacijent dobija potrebna uputstva kako da se ponaša u postoperativnom periodu, u smislu eventualne upotrebe hladnih obloga, masaža, uzimanja antiedematozne i analgetičke terapije, kao i preparata za tretman modrica.

Kontrolni pregled zakazuje se obično nakon 15 dana. Eventualna manja dopunjavanja, korekcije iregularnosti i asimetrije vrše se nakon mesec dana, po potrebi i ranije.

Komplikacije

U prva tri dana mogu se javiti crvenilo, otok, modrice, napetost i otvrdnuće, svrab, a kasnije i infekcija, diskoloracija, reaktivacija herpesa, perzistentni lokalni simptomi (crvenilo, otok, otvrdnuće, svrab), teleangiektazije, dislokacija preparata, asimetrija, noduli, granulomi, ulceracije.

Ono što najviše uznemirava i lekare i pacijente jeste mogućnost pojave takozvanih kuglica koje pacijentima smetaju i brinu ih, čak i kada se ne vide. Ukoliko su vidljive, onda one remete prirodan i privlačan izgled usne, a mogu dovesti i do pravih deformiteta.

Ovde je zapravo reč o dva sasvim različita fenomena, koji se prikazuju kao veće ili manje, pojedinačne ili multiple, mekane ili tvrde kuglice. U pitanju su noduli i granulomi.

Nodul se pojavljuje u toku prva dva meseca, obično je pojedinačan i veličine je zrna sočiva ili manjeg zrna graška. Jasno je ograničen. Ponekad se može eliminisati masažama, a ukoliko to ne uspe, jedino preostaje da se sačeka spontana resorpcija (ukoliko je materijal resorptivan) ili da se pristupi hirurškoj eksciziji.

Uzrok nastanka nodula je najčešće neadekvatna tehnika ubrizgavanja.

Granulom se pojavljuje kasnije, nakon šest meseci, godinu dana ili i više, skoro uvek se javlja u većem broju i masa mu je veća nego kod nodula, a ponekad kao da se širi i u okolna tkiva. Kao tretman preporučuje se primena kortikosteroida lokalno i sistemski, koja daje prilično dobre rezultate.

Vremenom se ove promene povlače i spontano, ali to može trajati godinama. Uzrok nastanka granuloma je i dalje nepoznat.

Koliko traje efekatNažalost, nije moguće tačno predvideti kako će pojedini pacijenti odreagovati na različite supstance. Pokazalo se da su dve stavke posebno nepredvidive (a upravo su one pacijentima najvažnije): koliko dugo će trajati postignuti efekat i kolika je verovatnoća stvaranja granuloma.

Efekat dobijen takozvanim privremenim supstancama obično traje 4 - 6, pa čak i 10 meseci, ali se pokazalo da se mogu resorbovati i mnogo brže, što je naravno nezadovoljavajuće. Kada su u pitanju trajne supstance, govori se o godinama: 5 - 10, a i više.

Međutim, i komplikacije mogu trajati godinama.

Verovatnoća stvaranja granuloma je na sreću relativno mala i, po različitim statistikama, kreće se od 0,01 do 1,0 odsto.

Ova komplikacija, kao i druge, može se javiti bez obzira na to koja je supstanca upotrebljena, trajna ili privremena, ali ono što se definitivno pokazalo kao pravilo je:

- učestalost komplikacija je veća pri upotrebi trajnih materijala u odnosu na privremene
- učestalost komplikacija je veća ukoliko je primenjena neadekvatna tehnika ubrizgavanja (najčešće neadekvatan sloj, suviše duboko, suviše površno)
- učestalost komplikacija se povećava sa povećanjem količine ubrizgane supstance (naročito trajne).

(MONDO)


Dovoljno je samo malo boje, malo sjaja, nekoliko pravih poteza da vam usne izgledaju punije, a poljupci budu još slađi...

PRETKORAK:
Prije šminkanja napravite temeljiti piling usnica

1. Korak
Usnice najprije precizno obrubite olovkom. Ona bi trebala biti u prirodnoj nijansi, tj. slična boji vaših usana. Budete li koristili tamne nijanse, crta oko usnica bit će previše vidljiva i izgledat ćete neprirodno.2. korak
Nanesite ruž u nježnim tonovima breskve ili bež nijanse koji sadrži sjajne čestice koje reflektiraju svjetlost pa će vam usne izgledati punije.3. korak
Stavite malo bijelog sjenila na prst i njime blago prijeđite duž cijelih usana, a na sredinu stavite malo zlatnog sjenila.4. korak
Nanesite malo bezbojnog glossa (na donju i gornju usnicu) izbjegavajući kutove usana da vam se ruž ne bi razmazao.


5. korak
Rub gornje usnice istaknite nježnorozim sjenilom za oči.Pune usne, osim što su privlačne, skidaju godine. A što ako vas priroda nije obdarila napućenim usnama kakve imaju Angelina Jolie ili Scarlett Johansson? Ne očajavajte, naučite par trikova…

Postoji više načina kako povećati usne, bilo da se zaputite plastičnom kirurgu, bilo da posegnete za malo make-up rekvizita.

Injektibilna punila
Hemijska punila poput Restylanea i Juvederma, koji se uštrcava u usne, čini ih punijima i napućenijima.

- Injektiramo proizvod u usne, izbjegavajući krajeve gdje se mogu formirati grbe, rekao je liječnik Tracy Mountford, iz američke Cosmetic Skin Clinic.

Hijaluronska kiselina odlična je, usne čini punima i vrlo mobilnima, ali traju nekih šest mjeseci do godinu dana.

Implatanti
Trajnija solucija, Permalip, injektira se poput tzv. fillera, dok se silikon koristi kao implatant. Implantati su vrlo efektni, no mana im je što ih je teško odstraniti ako pacijent želi vratiti stari izgled, naročito ako nešto krene krivo.

Prijenos masnoća
Masnoće se izvade iz bedara ili trbuha i uštrcaju u usne. Tako se koristi vlastito tkivo umjesto stranih tijela. Ni ovo nije trajno rješenje i budući da se neke stanice masnoće oštete tijekom prijenosa, usne splasnu. Potrebna su oko četiri postupka.

Sjajilo od kojeg nabreknu usne
Riječ je o kozmetičkom proizvodu koji usnama ne samo da daruje sjaj, već ih aktivni sastojak papričica, kapsikum, potencira da nabreknu. Privremeno, učinak ovog proizvoda za usne je sasvim učinkovit. Efekt je sličan, ali mnogo nježniji, kao da ste na usne nanijeli ljute papričice.

Anti-ageing preparati
Riječ je o svim proizvodima od sjajeva do krema koje tvrde da smanjuju bore i s vremenom usne čine mlađahnijima. Sadrže hijaluronske kiseline i/ili kolagen. Ovi proizvodi nemaju instant učinak, baš poput krema za lice, ali su dugoročno poželjni.

Proizvodi za njegu usana
Koriste se kao podloga za lice – nanose se prije ruža kako bi omekšali usne i ispunili linije. Pametna kombinacija sastojaka pomoći će da ruž ostane na usnama duže bez razdvajanja.

Make-up trikovi - do savršenih usana u nekoliko poteza
Napravite piling usana prije nego što nanesete boju kako biste osigurali mekoću usana.. Nakon toga na usne nanesite malo svijetlog pudera da biste bili sigurni da su suhe. Slijedi tajno oružje za mladolikiji izgled usana koji djeluje poput push-up grudnjaka: olovka za usne. Nitko nema savršeno simetrične usne, čak ni najglamurozniji celebrities. Zato posegnite za olovkom, ona će trenutno uokviriti i povećati vaše usne, a spriječiće prelijevanje šminke.

Kad nanosite liner za usne, morate ga dovoljno pritisnuti da ostavite jasan obris, a opet dovoljno nježno da ne bude prenaglašen. Nanosite ga uz vanjski rub prirodne linije usana, čak malo i preko ruba kako biste postigli taj magični učinak punijih usana.
Za sam kraj nanesite sjaj što će usnama podariti dodatnu punoću.

8 trikova za savršene usne bez bora


Ako imate male bore oko usana zbog kojih vam se ruž stalno razmazuje, nemojte da očajavate. Potrebni su vam samo malo strpljenja i nekoliko sitnica, poput balzama, tečnog pudera, karmina, olovke za iscrtavanje kontura... i vaše usne će uvek izgledati savršeno.

Na sredinu usana nanesite malo svetlucavog bezbojnog sjaja

1. BALZAM ZA VLAŽNOST
Odaberite balmzam koji sadrži sastojke za ublažavanje bora, nanesite tanak sloj na usne, sačekajte nekoliko minuta da ga koža upije, pa višak uklonite papirnom maramicom.

2. TEČNI PUDER ZA PREKRIVANJE BORA
Tečni puder utapkajte na usne prstom ili sunđerom. Pređite preko ivice usana da biste popunili bore i lakše definisali njihov oblik olovkom. Na kraju nanesite malo transpare ntnog pudera u prahu.

3. SVETLI KARMIN ZA SVEŽ IZGLED
Izbegavajte tamne matirane karmine od kojih usne izgledaju tanje. Izaberete svetlucave, svetlije nijanse, pa će usne izgledati punije i svežije, a bore će se manje primećivati.

4. OLOVKA ZA SAVRŠEN OBLIK
S mekom olovkom prirodne nijanse precizno iscrtajte ivcu usana. Da biste postigli savršen oblik, olovka mora da bude dobro zaoštrena. Bitno je da liniju ne iscrtavate mimo prirodne ivice usana.

5. ČETKICA ZA PRECIZNOST
Pripreme su završene, konačno možete da nanesete karmin. Učinite to pomoću četkice jer ćete biti precizniji. Najbolje je da nanosite tanke slojeve, od sredine ka ivici usana.

6. MARAMICOM UKLONITE VIŠAK
Uklonite višak karmina da se ne bi razmazivao. Previjenu papirnu maramicu postavite između gornje i donje usne i pritisnite ih.

7. PUDER U PRAHU FIKSIRA RUŽ
Da bi se ruž što duže zadržao na usnama, četkicom ponovo nanesite malo transparentnog pudera u prahu. Zatim dodajte još jedan tanji sloj ruža.

8. SJAJ ZA PUNOĆU
Pripremili ste podlogu, iscrtali konture, naneli karmin. Za kraj se poslužite trkom od kog će vaše usne izgledati punije. Na sredinu usana nanesite malo svetlucavog bezbojnog sjaja.


{Zena}Nema komentara:

Objavi komentar