08. 12. 2012.

Zablude o ljepoti

Danas vam donosimo najčešće mitove o ljepoti.
Zbog silne želje da tijelo dovedete u formu bez razmišljanja upijate sve savjete koji obećavaju titulu boginje ljepote. Evo koji od njih zaista djeluju, a koje bi trebalo da zaboravite odmah!


Pretjerujete sa kafom? Ova navika isušuje kožu

Gazirana pića (poput sode i kole), energetski napici i kofein sužavaju krvne sudove i tako usporavaju cirkulaciju kože. To nužno vodi ka dehidrataciji i isušivanju. U prevodu ovo podrazumijeva pojavu bora oko očiju. „Koža područja oko očiju tanja je nego na ostatku lica, tako da se prve bore pojavljuju upravo u tom dijelu“, kaže dermatolog Ranela Hirsh. (Slična je situacija sa područjem oko usana.) Isti (možda čak gori efekat) na kožu ima alkohol, posebno ako ga pijete na prazan stomak. Zato sljedeći put dobro razmislite da li ćete naručiti bezalkoholni ili alkoholni koktel.

Toneri izguljuju kožu uzrokujući isušivanje i pojavu fleka

Nekada su toneri sadržavali visok procenat alkohola koji ima agresivno djelovanje i isušuje kožu. Kozmetička industrija je u međuvremenu toliko napredovala da formule koje se danas proizvode ne samo da ne isušuju kožu, već je dodatno hidriraju zahvaljujući sastojcima poput aloe vere, glicerina i esencijalnih ulja, objašnjava dr Graf. Zato je preporučljivo da se koriste svakodnevno, nanošenjem losiona ili kreme: hidrirana koža apsorbuje mnogo bolje nego suha.

Tijelo treba izlagati suncu bez SPF da proizvede vitamin D

Ali ovo važi samo u određenim granicama.
- Tijelu je potrebno petnaestak minuta dnevno na suncu da proizvede potrebnu količinu D vitamina, kaže dr Aleksijades.
Ali to ne mora da se dešava preko lica. Koža lica je osjetljivija od ostatka tijela pa je namažite zaštitnom kremom a ostavite, na primjer, ruke. Prošetajte na proljećnom suncu i obezbijedićete tijelu potrebnu količinu ovog vitamina. I ne samo to. Ova kratka šetnja može biti odličan podizač raspoloženja i energije (posebno ako za nju imate neko lijepo društvo).

Potrebni su mjeseci da biste videli prve rezultate kreme protiv bora

Većina krema koje popunjavaju i anuliraju bore (kao što je Vichy Liftactiv Retinol HA NUIT) sadrže sastojke koji vrše eksfolijaciju kože, poput retinola, vitamina B3 i hijaluronske kiseline čije se djelovanje primećuje poslije otprilike četiri nedjelje.
- Ten će zablistati, a tonus kože će se podići i bore će postati manje uočljive , kaže dr Graf. Jedino u ozbiljnijim slučajevima, kao što su veoma duboke i izražene bore, može biti potrebno po nekoliko mjeseci. Ako imate sličan problem i tražite ultrabrzo rješenje, probajte kremu na bazi retinola koju prave u apoteci jer je ona koncentrovanija i jača.

domaci de

Nema komentara:

Objavi komentar