09. 12. 2012.

Opadanje kose

Zbog čega mi opada kosa?

Kada počnete primjećivati da vam kosa nekontrolirano pada, prvenstveno morate otkriti uzrok opadanja


Svaki dan, primijetili vi to ili ne, izgubimo oko stotinu vlasi, što je sasvim normalno. No, kada taj proces opadanja izmakne kontroli, rezultat može biti zabrinjavajući posebno za žene. Kako bismo bolje shvatili opadanje kose, nije na odmet znati kako u biti kosa raste. Ciklus rasta kose traje između dvije i šest godina, a kod većine ljudi kosa raste 1,25 centimetara mjesečno. U tom vremenskom periodu, 90 posto kose vam treba aktivno rasti, ostalih 10 posto je u fazi mirovanja. Upravo kosa u fazi mirovanja, nakon dva do tri mjeseca otpadne, a na tom mjestu započinje proces rasta nove mlade kose. I tako ciklus neprestano traje. Ukoliko je taj ciklus poremećen ili ubrzan zbog nekog razloga, tada dolazi do problema.

Opadanje kose kod žena može imati različite uzroke, pa prema tome i mnoge terapije.
Uzroci opadanja kose kod žena mogu biti – bolest, stres fizički i emocionalni, hormonalni poremećaj, uzimanje određenih lijekova, te nuspojava na određeni zdravstveni problem. Kada počnete primjećivati da vam kosa nekontrolirano pada, prvenstveno morate otkriti uzrok opadanja. Potrebno je shvatiti da gubitak kose ne treba shvaćati olako, jer on ima određeni uzrok kojeg treba početi liječiti što prije. Zbog toga nemojte odgađati posjet liječniku opće prakse koji vas može poslati na određene krvne pretrage ili još bolje, posjet dermatologu.

Grubi tretmani za kosu i neobične frizure
Kemijski preparati, kao što su boje za kosu, izbjeljivači, te preparati za ravnanje ili trajno kovrčanje kose u načelu su sigurni za kosu, osim ako se pravilno ne koriste ili ih se koristi prečesto. Zbog nestručne primjene kemikalija postoji mogućnost da se folikule vlasi oštete ili „izgore“ uslijed nepravilnog nanošenja i korištenja kemikalija. S druge strane, žene koje neprestano slažu kosu u rep, punđe ili slične frizure, stegnute i pričvršćene gumicama, te različitim vrstama ukosnica, mogu izgubiti kosu. Upravo zbog takvih mehaničkih i kemijskih tretiranja kože može doći do trajnih i nepopravljivih oštećenja korijena kose.

Nasljedna ćelavost
Iako je nasljedna ćelavost najraširenija kod muškaraca, javlja se i kod manjeg broja žena. Takvo opadanje kose još se naziva androgena alopecija, a razlog opadanja kose su hormoni. Naime, hormon testosteron se počinje mijenjati u hormon dihydrotestosteron (DTH), koji ima negativan učinak na folikule kose. Iako je testosteron poznat kao muški hormon i žene u sebi nose male količine tog hormona. Opadanje količine hormona koja se događa za vrijeme menopauze može rezultirati hormonalnim disbalansom, koji dovodi do prorjeđivanja kose na području tjemena i sa svake strane glave. Na sreću mali broj žena ostane bez većine kose na tom području. Češće dođe do drastičnijeg prorjeđenja.

Hormonalni poremećaji
Gubitak kose može biti rezultat hormonalnih poremećaja koji se događaju u određenoj fazi života. Tako, do opadanja kose može doći prilikom početka ili nakon prestanka uzimanja kontracepcije, trudnoće, nakon poroda, menopauze ili nakon operacije odstranjivanja maternice i jajnika. Kao što smo već na početku istaknuli, zbog disbalansa hormona mnogo više folikula vlasi ulazi u fazu mirovanja, te zbog toga dolazi do opadanja. Ukoliko ne možete sami odrediti uzrok opadanja kose vaš liječnik vas može uputiti na određene pretrage kako bi se utvrdilo imate li problema sa štitnjačom, određene autoimune poremećaje, manjak željeza ili pak sifilis.

Trudnoća
Jedan od mogućih uzroka opadanja kose može biti trudnoća, pa i razdoblje nakon poroda. Naime, zbog povećane količine hormona za vrijeme trudnoće, kosa koja bi normalno otpala, ne otpada, no zato nakon poroda postoji mogućnost jačeg otpadanja kose. Ponekad gubitak kose počne i tri mjeseca nakon poroda, odnosno, nakon hormonalne promjene, a ponekad treba slijedeća tri mjeseca da nova kosa ponovno počne rasti.

Psihičke i fizičke bolesti, te operacija
Bolest ili operacija može također uzrokovati pojačano opadanje kose, zbog povećanog broja folikula kose koji ulaze u fazu mirovanja. Tijelo koje je pod stresom zbog određene bolesti, kao što je anemija, lupus, jaka infekcija ili bolest štitnjače, prilagođava svoju funkcije te se fokusira na područja koja su važnija za život od rasta kose. Nakon što riješite zdravstveni problem, potrebno je i do šest mjeseci kako bi kosa ponovno počela rasti.

Nutritivni deficit
Nutritivni problemi koji su rezultat prekomjernih dijeta ili poremećaja u prehrani, mogu također dovesti do šoka u organizmu zbog kojeg će kosa privremeno prestati rasti.
Kao što je i slučaj kod bolesti, tijelo se prilagođava nedostatku proteina, vitamina i minerala, te sve funkcije organizma koje nisu primarne, tijelo stavlja „na čekanje“, u koje između ostalog spada i rast kose.

Lijekovi i vitamini
Kemoterapija je primjerice jedan od najpoznatijih uzroka opadanja kose. Naime, kemoterapija napada sve brzorastuće stanice u organizmu (kao što je tumor), ali između ostalog i folikule kose. Također, određeni lijekovi za regulaciju krvnog tlaka ili gihta mogu uzrokovati opadanje kose. Kao što i manjak vitamina i minerala može uzrokovati opadanje kose, također i visoka količina vitamina A, može izazvati gubitak kose.

Starenje
Starenjem se većini žena kosa prorijedi. Na žalost protiv gubitka kose uzrokovanog starenjem nema lijeka, no ono se pravilnom prehranom i pravilnim njegovanjem kose može usporiti.

Kako spriječiti i liječiti gubitak kose?

Na žalost, gubitak kose kod žena ima toliko terapija, koliko ima i uzroka, te nema jedinstvenog rješenja. Rješenja imaju raspon od jednostavnog čekanja da vam se stanje popravi do presađivanja kose, a tretman ovisi o samom uzroku opadanja kose, te koliko gubitak kose utječe na samopouzdanje same osobe.

Evo, nekoliko mogućih rješenja protiv opadanja kose.
Losioni i kreme – Kreme i losioni koji sadrže Rogaine ili Regain (minoxidil) koji pomaže u rastu kose, posebno su poželjna terapija kod osoba koje nasljedno gube kosu. Ti se proizvodi direktno stavljaju na vlasište.
Protuupalni lijekovi – Steroidne kreme ili injekcije mogu pomoći u smirivanju folikula koji su prošli kroz nestručne kemijske tretmane ili neprimjerene frizure.
Promjena lijekova – ukoliko određeni lijekovi koje koristite uzrokuju opadanje kose, pokušajte ih zamijeniti za neke druge, koji nemaju te nuspojave.
Tupei i perike – Na žalost, kada nema druge pomoći, tupei i perike mogu biti alternativa gubitku kose i ćelavosti.
Operacija – Postoje brojni operativni postupci koji mogu pomoći u vraćanju kose, no na žalost žene najčešće nisu dobri kandidati za takve postupke jer u većini slučajeva gube kosu ravnomjerno po cijelom vlasištu (što nije slučaj kod muškaraca). U nekim zemljama presađivanje kose kod žena nije odobreno od zdravstvenih organizacija, jer često ne rezultira željenim učinkom. Prije nego što se odlučite na taj postupak, dobro se informirajte.


Savršena kosa i ljeti


Svi smo svjesni velike opasnosti koje predstavlja preveliko izlaganje kože sunčevim zrakama. Kosa pod štetnim utjecajem sunca postaje suha, lomljiva, istanjena, beživotna, teško se oblikuje i gubi sjaj. Ukoliko je kosa bojana, boja blijedi a vrhovi su ispucali i kovrčaju se…

Bitno je kosi osigurati dovoljno hidratacije i zaštiti je od štetnih UVA i UVB zračenja.
Proizvodi za njegu kose iz tzv. "sun" linija čuvaju kosu od štetnog utjecaja sunca i održavaju je lijepom i zdravom.


Savjeti za ljetnu njegu kosu

1. Zdrava kosa

Prije odlaska na ljetovanje, posjetite frizera i pobrinite se da na put krenete s zdravom i podšišanom kosom. Zdrava kosa lakše se njeguje i odolijeva pucanju.

2. Izbjegavajte "zvizdan"

Vaša će vam kosa biti zahvalna ako ju nećete izlagati suncu u najtoplijem popodnevnom periodu od 11 do 13 sati. Ali ako baš morate, svakako se pobrinite da kosu adekvatno zaštiti posebnim proizvodima (UV sprej).

3. Pokrivalo za glavu

Najbolji način zaštite kose od sunca je da kosu uopće ne izlažete sunčevim zrakama. Dok ste na suncu, neka vam kosa bude pokrivena šeširom, kapom, maramom ili nekim drugim pokrivalom za glavu.

4. Šamponi, regeneratori i styling proizvodi s UV zaštitom

Nemojte zanemariti štetnost sunčevih zraka pa čak ni kada je kosa u pitanju. Koristite proizvode koji štite od štetnih zraka i vaša će vam kosa biti zahvalna.

5. Šampon čistač

Kada koristite proizvode za njegu i oblikovanje kose s zaštitnim faktorom, dobro bi bilo svakih desetak dana oprati kosu clarifying šamponom, kako biste kosu očistili temeljito od zaostalih zaštitnih sastojaka.

6. Razdjeljak

Nemojte zaboraviti staviti zaštitni preparat na rubne dijelove kose te razdjeljak. Tjeme direktno izloženo suncu kasnije će vas peći i svrbjeti, a to je bolje spriječiti!

7. Hidratacija

Kako biste sveli štetnost izlaganja kose suncu na minimum, obavezno koristite kvalitetne regeneratore s proteinom ili keratinom koji dubinski hrani kosu.

8. Nemojte koristiti "sam svoj majstor" preparate za posvjetljivanje kose

Zaboravite na alkohole, perokside, limunove sokove i ostale preparate pomoću kojih želite postići svjetlije tonove kose dok ste na suncu. Vaša kosa će nakon takvih tretmana biti u još lošijem stanju, i izrazito – suha. Uložite novac u kvalitetne "sun" proizvode za kosu, isplatiti će vam se.


Vratite kosi zdrav i lepršav izgled


Primenite naše jednostavne savete za negu, masažu i trikove za oblikovanje i vaša kosa zablistaće kao nikad dosad. Skratite krajeve, osvežite boju, izmasirajte teme i nanesite hranljivo pakovanje. Za savršen odsjaj sunca u kosi ovog proleća koristite specijalne preparate, bogate vitaminima i proteinima.

Pravo je vreme da osvežite boju kose prelivom koji je neće oštetiti. Posavetujte se s frizerom oko izbora boje, koja će vašoj kosi povratiti sjaj

1. ŠIŠANJE JE OBAVEZNO
Ako ove zime niste često posećivali frizera, krajnje je vreme da se oslobodite suvih i rascvetalih krajeva koji narušavaju izgled vaše frizure. Ponekad je samo jedan centimetar ošišane kose dovoljan da ona izgleda zdravije i svežije. Ukoliko ste rešili da izgledate drugačije, savetujemo vam da izaberete interesantnu bob frizuru koja će i ovog proleća biti u modi.

2. IZMASIRAJTE TEME
Da bi koren kose bio snabdeven hranljivim sastojcima a koža glave elastična, jednom nedeljno snažno izmasirajte teme prstima. Zatim kružnim pokretima nanesite ampule s vitaminima koje hrane koren i kosu čine jačom.

3. OJAČAJTE KOREN
Ako vam je kosa suva, krta i lomljiva, znači da joj nedostaje keratin, protein koji jača strukturu dlake. Specijalni preparati s keratinom prodiru duboko u vlasi i obnavljaju porozna mesta. Zapamtite da keratin nije isto što i kreatin, koji kosi vraća snagu, pomaže joj da ostane čvrsta i štiti od cepanja dlake. Nakon redovne upotrebe preparata s ovim sastojcima umanjićete i opadanje kose.

4. NAHRANITE VLASI
Zbog gubitka vlažnosti kosa gubi elastičnost, zbog čega se teško oblikuje. Preporodiće je preparati sa svilenim proteinima, pro-retinolom za obnavljanje ćelija i ceramidom. Odlični su i preparati sa amino-kiselinama i provitaminom B5, koji daju kosi novu snagu. Poželjno je i da povremeno nanesete pakovanje za oštećenu kosu, uvijete kosu u foliju i obmotate je toplim peškirom. Nakon 20 minuta temeljno isperite kosu. Ovaj termo-tretman pomaže da delotvorni sastojci prodru duboko u kosu i regenerišu je.

5. OSVEŽITE BOJU
Pravo je vreme da osvežite boju kose prelivom koji je neće oštetiti. Posavetujte se s frizerom oko izbora boje, koja će vašoj kosi povratiti sjaj. Ako se farbate sami, umutite farbu s troprocentnim hidrogenom i nanesite je na kosu celom dužinom. Za oštećenu kosu koristite hidrogen razblažen s malo vode. Dovoljno je da farbu na kosi držite od deset do 15 minuta, a zatim je dobro isperete.

6. POVEĆAJTE VOLUMEN
Bujne frizure su i dalje u modi. Ako vaša kosa izgleda slepljeno, isprskajte je blagim lakom za oblikovanje, prebacite nadole i prosušite fenom. Ukoliko na fen stavite difuzer, specijalni dodatak za sušenje, frizura će vam biti još bujnija.


Izvor: Zena


10 top saveta za blistavu kosu tokom leta


Sunce, more i hlor oštećuju kosu, što može učiniti da izgledate starije. Ali, ako se pridržavate jednostavnih saveta za negu i zaštitu kose, celog leta ćete biti negovani, blistavi i mladoliki.

Farbana kosa je podložnija oštećenjima koja prouzrokuju sunčevi zraci
Kiša, vetar, morska i hlorisana voda, sve je to štetno za vašu kosu. Na strukturu dlake takođe loše utiču i različiti tretmani za promenu boje ili oblika kose, ali najštetnije za nju jeste negativno sunčevo zračenje. Zato su vam tokom leta potrebni preparati koji sadrže zaštitni faktor, jer kosa pod uticajem UV zraka postaje suva, lomljiva, rascvetala na krajevima, gubi boju, sjaj i čvrstinu, a samim tim se teže oblikuje i češlja. Ipak, oštećenja kose izazvana UV zracima predstavljaju samo estetski problem, dakle nisu pretnja zdravlju, što je slučaj ukoliko dođe do oštećenja kože. Zbog toga se zaštiti kose od sunca donedavno nije pridavao veliki značaj, objašnjava mr sci. ph. Suzana Miljković, specijalista kozmetologije, u knjizi „Sunčanje, da ili ne“ izdavačke kuće „Perolo“.

I MASNOJ KOSI TREBA ZAŠTITA
Osim što isušuju krajeve, sunčevi zraci ujedno podstiču povećano lučenje sebuma, zbog čega se kosa brže i više masti pri korenu. Da biste ublažili ovu pojavu, nemojte često da raščešljavate kosu ili da prolazite prstima kroz nju. Osim toga, koristite šampon za masnu kosu, a balsam nanosite isključivo na krajeve, nikada na koren. Kosu ispirajte hladnom, a ne vrućom vodom, a dok je sušite, izbegavajte da fen približavate korenu.
10 SAVETA ZA NEGU
1. Tretirajte svoju kosu kao što biste svoj omiljeni, skupoceni džemper od kašmira.
2. Zaštitite je preparatima sa UV filterima kad god na kožu nanosite zaštitni losion.
3. Ne štedite! Što više preparata nanesete, biće zaštićenija.
4. Za maksimalnu zaštitu preparate u spreju prvo nanesite na dlanove, a zatim blago utrljajte na kosu.
5. Ne zaboravite da su, osim preparata sa zaštitnim faktorom, šeširi i marame idealna zaštita od sunca.
6. Izbegavajte feniranje, vruće viklere, presu i figaro jer će je dodatno isušiti. Pustite je da se osuši prirodno.
7. Dok plivate, zaštitite je od sunca, soli i hlora kapom za kupanje.
8. Čim izađete iz mora ili bazena, isperite je pod tušem.
9. Pre i posle letovanja skratite suve, ispucale krajeve.
10. Boju osvežite po povratku s letovanja kolor-šamponom, biljnom farbom ili farbom bez amonijaka.

SAČUVAJTE SJAJ FARBANE KOSE
Farbana kosa je podložnija oštećenjima koja prouzrokuju sunčevi zraci jer je u određenoj meri već isušena. Pri tom, na suncu boja kose bledi. Da biste očuvali sjaj i zdrav izgled vaše kose, tokom leta obavezno koristite šampone i balsame za farbanu kosu koji su formulisani tako da sačuvaju i pojačaju intenzitet boje. Po povratku s mora, ako primetite da je vaša boja kose ipak izbledela, savetujemo da je osvežite kolor-šamponom, biljnom farbom ili bojom za kosu bez amonijaka, posle čega će vaša kosa izgledati blistavo.

ZAŠTITITE SUVU KOSU OD SOLI I HLORA
Morska voda dodatno isušuje kosu, pa je važno da je po izlasku iz mora ili bazena obavezno isperete. Jednostavnije rešenje je da nosite kapu za plivanje koja će vašu kosu zaštititi i od sunca i soli ili hlora.
Izrazito plava ili šatirana kosa obično pozeleni nakon kupanja u bazenu zbog vode u kojoj ima previše hlora. U tom slučaju, primenite jednostavni trik. Na kosu nanesite kečap, držite 15 do 20 minuta, isperite mlakom vodom a zatim je operite šamponom. Kečapom ćete neutralisati zelenu boju.


{Zena}

domaci de

Nema komentara:

Objavi komentar