07. 12. 2012.

Savjeti za lijepu kosu


Kosa je ukras lica i zato zaslužuje pažnju i njegu bez obzira na godišnju dob. Zabluda je kako kosu treba urediti samo za posebne prilike.


Bilo ljeto ili zima, kosa zaslužuje posebne tretmane, a mi vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako je učiniti lijepom i njegovanom svaki dan.

Zaštita od hladnoće
Zbog niskih temperatura tokom zime mnogima se javlja perut, jer ćelije kože glave odumiru previše brzo. Za ovaj poremećaj osim pravilne njege kose izuzetno je važna i ishrana. Tako se potrudite konzumirati manje šećera i alkohola, jer oni još više umrtvljuju ćelije, a umjesto toga više jedite ribe, povrća i oraha.

Sjajna kosa
Svi čeznemo za sjajnom kosom, ali osim skupih frizerskih tretmana nekada nam se to čini kao nemoguća misija. Ali odsada će vam to biti zadovoljstvo, a evo i kako: poslije pranja isperite kosu mineralnom vodom. Ovako ćete odstraniti perut, ali i kamenac iz vode koji se zadržava na kosi, zbog čega ona gubi sjaj.

Nahranite je
Kosu je neophodno “počastiti” nakon svakog drugog pranja hranjivom maskom. Zato vam donosimo savjet kako da svoju kosu nahranite maskom iz svoje kuhinje: dva žumanceta pomješajte s kašikom maslinovog ulja i smjesu nanesite na suhe krajeve. Umotajte kosu peškirom i pustite neka maska djeluje jedan sat, a zatim isperite.
Pružite ljubav svojoj kosi, a ona će vam uzvratiti ljepotom na koju će rijetki ostati imuni!

Saveti stilista za lepšu kosu

Tri saveta koja biste trebali da učinite svojom svakodnevnom rutinom za lepu kosu.

 1. NAĐITE SAPUN KOJI MANJE PENI

Puno sapunice ne znači i čistiju kosu - ponekad znači sasvim suprotno. Šamponi koji mnogo pene su obično prepuni hidrantnih produkata, koji se nagomilavaju u vašoj kosi, čineći da izgleda prljavije. Zato se opredelite za formule bez sulfata.

2. DODAJTE PRAMENOVIMA MALO HLADNOĆE

Pre nego što izađete ispod tiša, uključite hladnu vodu na sekundu i brzo isperite kosu. To pomaže da se zatvori kutikula, dajući glatkost vašim pramenovima.

3. IGRAJTE SE TOPLO-HLADNO DOK JE SUŠITE

Kada sušite vašu kosu pramen po pramen i koristite okruglu četku pri tom, počnite od korena i sušite ka krajevima, razvlačeći četku ka vrhovima vaše kose. Pustite da se kosa sama ohladi na taj način pet sekundi, pa ponovite sa sledećim pramenom. Menjanje između vreline i vremene za hlađenje pomaže da vam se kosa lepše slegne, i vaše feniranje će imati više volumena.

serbianforum
s media
večernje novosti
ljepota.ba 

Nema komentara:

Objavi komentar