08. 12. 2012.

Strije ostavljaju ožiljke


JoŠ kao devojčurak ste slušali o strijama - kako izluđuju devojke i žene koje vode računa o svom izgledu, a niste znali o čemu je reč i zbog čega se diže tolika buka i cika.


Tada ste bili isuviše mladi da biste se okupirali nekim banalnim problemima kože, ali kako je vreme odmaklo, i vi ste se kao jedna seksipilna devojka našli oči u oči sa tim ružnim beličastim, ružičastim ili možda čak i ljubičastim prugama na pojedinim delovima tela. E, sada ste možda malo i zakasnili sa preventivom, jer ste u periodu puberteta već primetili ove pukotine na koži, piše "Glas javnosti".

Bez obzira na to što se javljaju i kod muškaraca, strije uglavnom izluđuju pripadnice nežnijeg pola, kojima je koža najviše stradala u periodu trudnoće kada nije mogla da podnese drastičnu promenu telesne težine.

Mali procepi u koži koji nastaju kada se ona preterano rastegne, a promene zahvataju derm, odnosno onaj najdublji sloj kože. Ožiljci koji nastaju pucanjem tkiva i drastičnim propadanjem vlakana elastina i kolagena u koži obično nastaju na predelima kukova, stomaka, na grudima i zadnjici (u periodu trudnoće), na lumbalnom delu leđa, zadnjem delu butina (za vreme naglog rasta u pubertetu). Sa unutrašnje strane nadlaktice strije se uglavnom javljaju kao posledica naglog gubitka težine kao i u procesu starenja.

Trajna kožna oštećenja

Nažalost, drage dame, stručnjaci ističu da je poodmakla faza ovih promena u stvari trajno oštećenje kože koje će tu i ostati do kraja života. Ukoliko ste zakasnili sa prevencijom, jedino što možete da uradite jeste da se podvrgnete određenim tretmanima koji će ih koliko-toliko ublažiti.

Dermatolozi preporučuju da je najbolji period kada treba početi sa preventivom od pojave prve menstrualnog ciklusa. To podrazumeva da vodite aktivan život, održavate dobru fizičku formu, pridržavate se zdrave ishrane i isključite loše navike kao što je pušenje.

Ako su se crvenkaste brazdice tek pojavile, možda i ima spasa, jer su u početnoj fazi. Potrebno je svakodnevno utrljavati u kožu ulja i kreme koje će je nahraniti i vratiti joj elastičnost, odnosno pokrenuti prirodne procese proizvodnje elastina i kolagena u koži.

Isto tako, preporučljivi su i preparati koji sadrže vitamin E, kao i tretiranje kože sa strijama direktno sa ampulama ovog vitamina. U Americi se kao domaći lek koristi cimetovo ulje i kakao puter, a koristi se i gel od aloje koji je izuzetno hranljiv i delotvoran za kožu bez obzira na to da li imate neki dermatološki problem.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar