08. 12. 2012.

Suhe usne

Suhe i ispucale usne i njega usana
Svi smo se upoznali sa problemom ispucalih usana koje tijekom zime dožive pravi šok. Kako je vlažnost u zraku znatno pojačana, voda iz vaših usana doslovce se osuši što rezultira pukotinama na usnama koje je teško liječiti.


Teško, ali nije nemoguće, pa vam donosimo nekoliko savjeta kako se što brže i učinkovitije suočiti sa ovom situacijom.

Prva stvar, kako bi spriječili ovu situaciju, na usne nanesite balzam za usne svaki put prije upotrebe suhoh ruža, uvečer prije spavanja, izlaska na vjetar, kada je iznimno jako sunce i kada su oštre vremenske neprilike. Nakon tuširanja balzam na usne utrljajte uz pomoć stare četkice za zube koju ste ionako namjeravali baciti, što će ih ne samo nahraniti već i ukloniti mrtvi površinski sloj.

Izbjegavajte oblizivanje usana jer slina ne vlaži usne već ih samo isušuje, i svakako nemojte zaboraviti piti mnogo vode, jer osim brojnih drugih blagodatnih učinaka ove tekućine koja život znači, ona će osigurati nježnost usana.


Neka usne budu glatke
U ovoj domeni postoji mit koji govori kako neki od ovlaživača samo pojačavaju potrebu vaših usana za dodatnom njegom i neprestanim mazuckanjem. Istina je da postoje sastojci koji su učinkovitiji od drugih, poput petrolatuma, shea maslaca, hijaluronske kiseline i dimetikon koji su odlični za obnavljanje vlage u usnama.

Najvažnija stvar jest da kupite viskozni balzam za usne umjesto voštanog kako bi njegovi sastojci što bolje doprli u pukotine usana. Ako su vam usne kronično ispucale, koristite balzame koji sadrže ceramide koji će obnoviti strukturu kožice na usnama.

Čistoća je pola zdravlja
Osim onih "dobrih", u proizvodima za njegu usana postoje i loši sastojci koji samo potpomažu pucanje kožice na usnama. Svatko tko pati od egzema kože ne bi trebao koristiti balzam koji sadrži lanolin. Kako se parfemi navode kao broj jedan u kožnim alergijama, klonite se teških i mirisima bogatih balzama od kojih onaj od cimeta može biti posebno iritantan.

Ako želite oljuštiti nepotrebnu kožicu na usnama koja je ionako počela otpadati, nanesite balzam koji u sebi sadrži alfa-hidroksidnu kiselinu radije nego da usne gratate i dodatno oštećujete pilinzima i gelovima za lice.Pazite i na usta
Osim dehidracije, drugi glavni uzrok ispucalih usana je i poremećena pH ravnoteža vaše kože koja na vlažnim mjestima kao što su usne treba biti lagano kiselinska. Paste za zube, osvježivači daha, vodice za ispiranje usta i preparati za njegu lica mogu poremetiti tu ravnotežu, pa je poželjno da na usne nanesete balzam prije svakog četkanja zubiju ili umivanja lica. Ako sumnjate da je vaša pasta za zube jedan od glavnih uzročnika problema, koristite paste koje ne sadrže natrij lauril sulfat.

Stručna pomoć zlata vrijedi
Ako vaše usne uporno ne žele ostati glatke i zdrave, možda je vrijeme da posjetite dermatologa jer uvijek postoji mogućnost da ste jednostavno alergični na nešto. Bolne pukotine na kutevima usana također su znak da zatražite stručno mišljenje jer su one u pravilu gotovo uvijek uzrokovane žvalama, oboljenju koje zahtjeva liječenje antibiotskom masti.

(net)

Nema komentara:

Objavi komentar