06. 01. 2013.

Depilacija lica

Dlake na licu, ženskom, nisu dobar saveznik u šminkanju. Često ih je potrebno ukloniti kako bi šminka došla do izražaja. Čupanje obrva, manje-više posao je koji svaka žena redovno obavlja sama. Međutim, dlake iznad usana, nausnice, nije baš lako i bezbolno srediti pa je bolje da taj posao poverite kozmetičarki nego da to obavljate same.


Depilacija nausnica može da se obavi na nekoliko načina. Ako se ipak odlučite da to uradite same, treba da znate da neveštim pokretima i neadekvatnim sredstvima možete da iritirate kožu. Crvenilo i iritacija kože samo su prve nelagode u ovom poslu.

 Dlačice na licu možeta da uklonite pincetom, voskom ili kremom za depilaciju.
 Ako je pinceta vaš izbor, onda pre čupkanja lice dobro namažite kremom, pogotovo deo koji će se tretirati – tada je bol neznatna.

 Ako je vosak za depilaciju vaš izbor, onda napravite probni test na nadlaktici kako biste se uverili da li vaša koža dobro reaguje na depilaciju. Nikada nemojte početi depilaciju ako nemate probni test, ipak se radi o vašem licu.
 Vosak nemojte previše grejati. Neka bude dovoljno topao da ga možete bez problema naneti na lice.

 Da bi vaša depilacija bila efikasna, dlačice moraju da budu duže od pola centimetra. U suprotnom, nećete ih moći odstraniti.
 Nemojte dirati lice nakon depilacije jer to izaziva iritaciju i svrab na koži. Ako vam se i pojavi upala, prislonite led na depilirano lice ili neki umirujući losion.
 Lice nije potrebno prethodno očistiti, a posebno ga nemojte vlažiti ili umivati toplom vodom.

 Treba izbegavati depilaciju lica ako imate dijabetes, proširene vene, bradavice, mladeže, osip ili bubuljicu na licu.Kako vosak uklanja i koren dlake, ova metoda ostavlja kožu glatkom i do četiri nedelje pa je postupak potrebno periodično ponavljati.

 Ako se pak odlučite za manje bolnu metodu (krema za depilaciju), onda ćete postupak morati da ponavljate češće, u zavisnosti od toga koliko vam brzo dlake rastu.


Pravilna depilacija lica


Depilacija lica je dobar izbor za one koji žele glatku kožu, bez suvišnih dlaka. No, koža lica je jako osjetljiva, te je važno poduzeti neke mjere opreza treba bi ovaj proces prošao bez nuspojava.

Imajte na umu kako za učinkovitu depilaciju dlake trebaju biti duže od pola centimetra - inače se neće dobro primiti za trakicu s voskom. Nikad nemojte započeti depiliranje lica bez probnog testa na drugom dijelu tijela. Temperatura voska treba biti topla, ali ne vruća. Pobrinite se da vosak ne sadrži mirise, umjetne boje ili sastojke na koje ste alergični.

 Depiliranje lica često može uzrokovati crvenilo i iritaciju kože. Možda osjetite svrab ili iritaciju kože, no ovakvi simptomi se najčešće povlače nakon jednog ili dva dana. No, kako biste i ovo izbjegli, nemojte dirati lice golim rukama odmah nakon depilacije. Dobro je i umiriti moguće upale prislanjanjem kocke leda na depilirano lice. U istu svrhu možete koristiti i aloe vera gel ili umirujući losion. Ako ste depilirali obrve, prislonite hladne vrećice čaja ispod obrva i na oči. Nemojte žuriti s izlascima van odmah nakon depilacije. Čak i uza sve mjere opreza, ako je koža i dalje osjetljivija, nemojte depilirati lice u budućnosti. Ako se crvenilo ne smiri niti nakon jednog dana, nemojte kožu opterećivati šminkom, te joj dozvolite da diše.

 Depiliranje lica voskom trebali biste izbjegavati ako imate dijabetes ili proširene vene, bradavice, prištiće, madeže ili osip na licu. Koža opečena suncem također ne bi smjela biti depilirana. Uz sve to, ako ste trudni, na kontracepcijskim pilulama, antibioticima ili hormonskoj terapiji trebate biti duplo oprezni. Uvijek napravite probni test na nadlaktici, kako biste se uvjerili da vaša koža dobro reagira na depilaciju.


Tri koraka do savršeno depiliranog lica


Depiliranje lica je samo po sebi specifično zbog opasnosti da nešto ne krene po zlu, a na licu se sve vidi. Upravo zbog toga, potrebno je da preduzmete određene korake pre depilacije.Pustite dlake da izrastu
 Bilo da depilirate obrve ili ostatak lica, da bi sve teklo glatko potrebno je da dlake budu dovoljno dugačke. Minimalna potrebna dužina je od pola do jednog centimetara. Zato je potrebno da između dve depilacije prođe između dve nedelje do mesec dana. Ako ne pustite dlake da dovoljno izrastu, samo ćete "iščupati" kožu, depilacija će biti bolna, a dlake će i dalje ostati.

Savršena koža je neophodna
 Svaka nepravilnost kao što su bubuljice, ranice, opekotine, posekotine ili nešto slično, učiniće vašu depilaciju bolnom i neuspešnom. Odložite depilaciju ako uzimate neke lekove čije dejstvo utiče i na osetljivost kože, dok dejstvo lekova ne prođe.
 Koža je najosetljivija neposredno pre menstruacije, tako da nemojte u tom periodu depilirati ništa, a pogotovu ne lice. Trudnoća takođe utiče na osetljivost kože, tako da uklanjanje dlaka sa lica može biti jako bolna. Kofein, čaj, gazirani napici, pa čak i čokolada se ne preporučuju na dan depilacije.

Na sam dan depilacije
 Bez obzira da li idete kod profesionalca na depilaciju ili to radite sami kod kuće, očistite lice od svih losiona i krema. Očistite lice tonikom, nanesite malo bebi pudera da ne biste sa voskom skinuli i deo kože, pa tek onda nanesite vosak. Na dan depilacije izbegavajte sunčanje, jer sunce vašu kožu čini osetljivom, savetuje SheKnows.


Depiliranje nausnice zvuči kao jednostavan posao, ali nije sve tako jednostavno. Dajemo vam nekoliko profesionalnih saveta kako da se rešite viška dlačica, bez suvišnog bola i osipa posle tretmana.


Depilirajte se ispred velikog ogledala. Treba vam stabilno ogledalo a i dve slobodne ruke. Vežbajte nanošenje voska na drugim delovima tela da steknete utisak kako je. Posebno pazite da je vosak topao, ne vruć
Trake hladnog voska deluju kao logičan izbor, ali bolje koristite topao vosak - nežniji je i manje lepljiv.

 PRIBOR
 Kupite pribor za depilaciju. Da biste se depilirali morate da imate dovoljno duge dlačice. Vežite kosu da se ne biste ulepili, operite ruke.

PRIPREMA
 Lica nije potrebno da čistite ili umivate toplom vodom. Nanesite samo bebi puder, ali ne preterujte.

ZONE
 Radite po područjima. Podelite nausnicu na tri područja kad nanosite vosak.

VODITE RAČUNA O SMERU NANOŠENJA
Nanesite vosak jednako u smeru rasta dlačica i obavezno s drvenim štapićem prvo na levu stranu. Budite oprezni. Stavite traku takođe u smeru rasta dlačica, s tim da ostavite malo trake na kraju da je imate za šta da uhvatite. Lagano pritisnite i poravnajte rukom traku na koži kako bi osigurali da se vosak dobro primio.

I BOLAN REZ...
 Uhvatite traku za kraj koji nije zalepljen. Kožu zategnite drugom rukom i odstranite traku u suprotnom smeru od rasta dlačica. Ne vucite prema gore. Pritisnite malo nadraženu i šokiranu kožu da umirite bol nakon odstranjivanja trake. Ako je ostalo malo voska, ponovno pritisnite traku pa odstranite.

PINCETA DOBRO DOĐE
Pincetom odstranite preostale dlačice. Ostatke voska očistite bebi uljem. Posle svega, nanesite na nausnicu losion ili gel na bazi aloe vere.

Izvori: Blic Žena

S media

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.