13. 01. 2013.

Savjeti za žene

Potreba da se izgleda lepše i mlađe sve je izraženija među ženama, što je dovelo do razvoja posebne grane medicine – estetske dermatologije. Kako za časopis „ESTETIKA hirurgija & kozmetika“ kaže dr Aleksandar Krunić, profesor dermatologije na univerzitetu Ilinois u Čikagu, žene svih podneblja sve više se opredeljuju za antiejdž procedure koje su manje invanzivne od intervencija plastične hirurgije, liftinga, abdominoplastike ili laserske revitalizacije kože. On govori o novitetima u oblasti podmlađivanja.Dr Aleksandar Krunić, profesor dermatologije na univerzitetu Ilinois u Čikagu

Radite i u uglednoj američkoj klinici i u vlastitoj praksi. Šta je trenutno aktuelno u Americi u oblasti estetske dermatologije?
 – Veoma su aktuelne manje agresivne intervencije i procedure, kao što su fileri, botoks, hemijski piling ili mikrodermabrazija. Treba pomenuti i preparate koji potpomažu rejuvenaciju kože, pomoću kojih se ublažavaju bore, različite pigmentovane promene na koži, uklanjaju ožiljci i benigne keratoze izazvane suncem. Dosta se koriste i preparati za eksfolijaciju, odnosno uklanjanje gornjih slojeva mrtvih površinskih ćelija kože, kao i preparati koji dovode do tamnog tena bez izlaganja suncu, tzv. „arteficijalni teneri“.

Mnogi postupci iz medicine preslikavaju se na estetiku. Možete li nam reći koje su metode, za vas kao dermatologa koji se bavi i estetikom, najzanimljivije?
 – Interesantna je primena botulinskog toksina. On je prvo korišćen za lečenje spazama mišića očnih kapaka, ali kada je primećeno da dolazi do gubitka bora i ravnanja čela, počeo je da se primenjuje u estetskoj medicini. Koži je potreban spoljni stimulans za regeneraciju, a kliničkim istraživanjima je dokazano da faktori rasta u pravom odnosu i koncentraciji daju takav podsticaj


Često ste govorili o faktorima rasta u estetici. Kako se oni sve mogu primeniti i kakav je smisao i cilj ovakvih tretmana?
 – U kontaktu s prvim živim ćelijama na površini kože, faktori rasta daju snažan podsticaj za regeneraciju. Ove ćelije zatim luče sopstvene faktore rasta i tako započinje lančani proces koji se širi ka dubljim slojevima kože. U dermu se, kao posledica, deponuje nov kolagen, pa se koža, zapravo, sama regeneriše. Faktori rasta su poslužili samo kao podsticaj. Potrebno je odabrati kreme koje sadrže prirodne smeše više faktora rasta, a manje posvećivati pažnje onima koje sadrže samo jedan ili dva faktora rasta, jer je mnogo manje efikasno njihovo izolovano dejstvo van kombinacije sa drugim fiziološkim delovima smeše koja učestvuje u rastu ćelija. Dakle, važno je da su faktori rasta u njihovoj prirodnoj smeši, bili oni keratinocitnog ili fibroblastnog tipa. Najbolji primer je TNS-complex, zaštićeni kompleks faktora rasta u američkoj „SkinMedica“ kozmetici, jer je ovaj ekstrakt prirodnog porekla, a faktori rasta u njemu deluju u malim količinama i preciznim odnosima. Ovo je kozmetika na bazi faktora rasta koju koristim u svojoj praksi u Čikagu. Lokalna primena ovih preparata dovodi do zatazanja i ublažavanja bora, prvenstveno onih koji su locirane na koži koja je tanja, na primer oko očnih kapaka. Povećava se turgor, odnosno količina vode u koži, ona nabubri i dobija svež, ružičast izgled.

Da li su faktori rasta bezbedni za primenu ako su stabilizovani u kozmetičkom preparatu poput kreme, seruma, tonika...
 – Za sada istraživanja i praksa nisu pokazala nikave štetne efekte, osim ukoliko se ne radi o retkoj alergijskoj lokalnoj reakciji na neke od sastojaka. U slučaju da se prilikom primene nekog od preparata pojave crvenilo, iritacija ili svrab, kao i kod svakog drugog kozmetskog preparata, treba primenu prekinuti.


Podmlađivanje ultrazvukom osvaja svet

Tehnologijom ultrazvuka stimuliše se rad kolagena koji daje koži potrebnu čvrstoću


Nakon botoksa, filera hijaluronske kiseline i laserskog pomlađivanja, nehirurški tretmani lepote doživeli su procvat. Najnoviji hit među holivudskom lepoticama kao što su Dženifer Eniston ili Kejt Blanšet je Ulterapija, neinvazivni lifting tretman za lice i vrat.

 Tretman, inače delo američke medicinske kompanije Ulterapi (Ultherapy), traje od 30 minuta do sat vremena, a koristi se tehnologijom ultrazvuka kako bi se učvrstila opuštena koža. Tretman stimulše proizvodnju kolagena, kako bi se povratio mladolik i čvrst izgled kože. Rezultati su vidljivi odmah.

 Ulterapija je prvi i jedini kozmetički tretman koji koristi sliku ultrazvuka, pa tako klijent može videti koja se područje lica ili vrata tretiraju. Cena tretmana u SAD-u iznosi oko 3000 dolara.


 Izvor: Zena BLic

Nema komentara:

Objavi komentar